21
Mayıs
2024
Salı
KARAMAN

Elma üreticisi zor durumda

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, bu yıl bahçeleri don vurması nedeniyle büyük bir zararın ortaya çıktığını söyledi.

Yılmaz, 470 bin ton elma üretimi ile Türkiye’nin elma ihtiyacının yüzde 18’lik bölümünü karşılayan Karaman’da, bu yıl elma bahçelerini don vurmanı nedeniyle ancak 30 bin tona yakın elma olduğunu belirterek, bunun da 10 bin tonuna yakınının ıskartaya ayrıldığını ifade etti. Türkiye’de elma ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Karaman’da elmanın ton bazında bu kadar düşük olmasının fiyatlarda bir yükselmeye neden olmayacağını tahmin ettiğini belirten Ercüment Yılmaz, "Karaman’da elmadan geçimini sağlayan üreticisi, sandıkçısı, işçisi ve soğuk hava depocusu olmak üzere bunların toplam 500 trilyon liraya yakın zararı vardır. Karaman’da bulunan ve toplam 50 bin ton kapasiteye sahip olan soğuk hava deposu ise önceki yıllarda elmayla ağzına kadar dolarken şimdi boş kaldı" dedi.
Karamanlı elma üreticilerinin sulamada kullandığı enerjide, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarında taksitlendirme yapılarak kolaylık sağlanmasını beklediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, "Fındık üreticisine sağlanan destek gibi, elma üreticilerine de uzun vadeli kredi verilerek desteklenmelidir" şeklinde konuştu. Yılmaz, elma üreticisinin ürettiği elmanın değerinde satılabilmesi için de Karaman’a acilen bir elma borsasının kurulması gerektiğini kaydetti.

karaman
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2004 Cuma 12:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?