21
Mayıs
2024
Salı
KARAMAN

Ermenek'te yangın tatbikatı

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde, Konya Orman Bölge Müdürlüğü ve Ermenek Orman İşletmesi tarafından ortaklaşa yangın tatbikatı düzenlendi. 

Tatbikat öncesi Ermenek Selçuklu Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Konya Orman Bölge Müdürü Salih Kılınçarslan, yangınlara karşı alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Orman Genel Müdürlüğü'nün taşrada bulunan 27 Orman Bölge Müdürlüğü, 217 Orman İşletme Müdürlüğü ve bin 309 Orman İşletme Şefliği ile faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Kılınçarslan, "Konya Orman Bölge Müdürlüğü'müzün genel alanı 55 milyon dekardır. Bu sahanın 7 milyon 340 bin dekarı ormanlarla kaplıdır. Bu miktar ülkemiz ormanlarının yüzde 3.5'ine tekabül etmektedir. Günümüzde ormanların odun üretimindeki faydalarından ziyade oksijen üretimi, atmosferdeki karbondioksitin depolanması, toprağı muhafazası, su dengesini sağlaması, rekreasyonel faydalanma gibi parayla ölçülemeyen katkıları ön plana çıkmaktadır. Bilindiği üzere ormanlar dünyada yemlenebilir tek kaynağımızdır. Bu kaynağımızın en büyük düşmanı da orman yangınlardır. Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında yer aldığından bizim ormanlarımız da, yangından yoğun olarak etkilenmektedir. Biz yangınla mücadele konusunu, bir vatan savunması olarak görmekteyiz" dedi. 

Yangın mevsiminin de, 1 Haziran - 31 Ekim tarihleri arasında olduğunu dile getiren Kılınçarslan, "Yangınla mücadele için Bölge Müdürlüğümüzün muhtelif yerlerinde konuşlanmış 8 tanesi Karaman'da olmak üzere, 15 adet gözetleme kulesiyle ormanlarımız 24 saat gözetlenmektedir. Yine olası bir yangına en kısa zamanda müdahale edebilmek için, ormanlarımızın çeşitli yerlerine konuşlandırılmış 13 adet ilk müdahale ekibi 24 saat orman yangınlarına müdahale için hazır beklemektedir. ALO 177 Orman Yangını İhbar Hattı 24 saat açık olup normal telefonlardan ve her türlü cep telefonu hattından ücretsiz olarak aranabilmektedir. Bölge Müdürlümüzde çıkan yangınlar en çok Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelmektedir. Yangınların çıkış sebeplerinin yüzde 97'si insan faktörlü, yüzde 3'ü yıldırım kaynaklıdır" diye konuştu. 

Toplantının ardından, Ermenek'in bin 725 metre rakımlı Bozdağ yangın gözetleme kulesine gidilerek burada yapılan uygulamalar anlatıldı. Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Faruk Aydın'ın yönettiği ve Şehit Pilot Hasan Baysal mesire alanındaki tatbikat gereği, yangın çıktığı bildirilerek alarm verildi. Yangına kısa sürede müdahale eden ekipler, bilinçli bir şekilde çalışarak yangını büyümeden söndürdü.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 17:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?