16
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMAN

Herkes bu hastalıktan korkuyor

Karaman'ın Sarıveliler ilçesine bağlı Civler köyünde gelişim bozukluğu (hafif mental retardasyon) hastalığına yakalanan 4 kardeş 35 yıldır aynı odada birlikte yaşıyor.

Hastalığın her geçen yıl sayısının artması nedeniyle aileler, çocuklarını evlendirmeye korkuyor.

Civler köyünde gelişim bozukluğu hastalığına yakalanan 3 ile 18 yaş arasında 20'inin üzerinde kişi bulunuyor. Bu hastalığa yakalananların sayısının her geçen artması ise aileleri tedirgin ediyor.

YILMAZ, AİLESİNİN 8 ÇOCUĞUNDAN 4'Ü BU HASTALIĞA YAKALANDI

Diğer üç kardeşi gibi bu hastalığa kendisinin de ilkokul çağında iken yakalandığını anlatan Muhammet Yılmaz (48), ben ve diğer kardeşlerim Meryem (47), Emiş (53), Yakup da (39) bu hastalığın başlangıcı ilkokul son sınıfa giderken gözlerimizin içerisinde kızarıklıklar oluşmasıyla başladı. Okulda iken de yürüyemez ve düzgün konuşamaz hale geldik. Yaklaşık 35 yıldır da evimizde mahrum bir vaziyette yaşamaktayız" dedi.

Yetkililere seslenen Yılmaz, "Bize sahip çıksınlar. Ben ve kardeşlerim diğer insanlar gibi dışarıda dolaşmak istiyoruz. Bu yüzden de ben ve kardeşlerime dışarıda dolaşabilmemiz için akülü tekerlekli sandalye göndersinler" diye konuştu.

Yaşlı annesi ile dört kardeşine bakan Hanife Yılmaz ise, kardeşlerinin bu hastalığa yakalandıktan sonra her geçen yıl durumlarının kötüye gittiğini söyledi. Hastalığın görülmesiyle birlikte kardeşlerini doktora götürdüklerini ifade eden Yılmaz, doktorların şu anda bu hastalığa bir şey yapamayacaklarını kendilerine söylediklerini belirtti.

10 YAŞINDAKİ CUMALİ ARTIK OKULUNA GİDEMİYOR

Oğlu Cumali'de bu hastalık belirtilerinin 3 yaşındayken başladığını söyleyen baba Ali Çelebi ise, hastalığın görülmesiyle birlikte oğlum Cumali'yi Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdüm. Burada doktorlar bana bu hastalığın bir tedavisinin olmadığını söylediler. Ben şu anda iki kız çocuğum var onlarda da olur diye korkuyorum. Çünkü doktorlar bu hastalık 3 ila 13 yaş arasında olur dediler" dedi. Cumali Çelebi'yi annesi zaman zaman sırtına alarak dışarıda gezdiriyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNU AYŞE DE İKİ AĞABEYİ GİBİ BU HASTALIĞA YAKALANDI

 Geçtiğimiz yıl annesini kaybeden ve babası ile üç erkek kardeşine bakan üniversite mezunu Ayşe Yılmaz da bu hastalığa yakalandı. Hastalık belirtilerinin yeni görülmeye başladığı Ayşe, ayakta güçlükle dururken, konuşmakta da zorlanıyor. Hastalık belirtisinin üniversitede okurken görülmeye başladığını söyleyen Ayşe Yılmaz (23), "Ağabeylerim Veli (30) ile İsmail (28), bu hastalığa lise çağında yakalandı. 13 yaşındaki en küçük erkek kardeşim Kerim de ise henüz hastalık belirtisi yok. Ben öncelikle hastalığımın tedavi edilmesini, sonrasında ise çalışmak istiyorum" şeklinde konuştu.

KÖYDEKİ BU HASTALIK ÇOCUĞU BULUNAN AİLELERİ KORKUTUYOR

Köylerinde bu hastalık yüzünden çoğu gencin evlenmeye korktuğunu söyleyen Civler Köyü Muhtarı İsmail Hanedar da, "Köyümüzde bu hastalığa yakalanan 20'den fazla kişi var" dedi.

Ailelerin hastalığa yakalanan çocuklarını doktora götürmelerine karşı bir çare bulunamadığını belirten Hanedar, "Çocukları hastalığa yakalanan ailelerinin tamamı yardıma muhtaç kişiler. Bu hastalığın bazen akraba evliliğinden dolayı olabileceği konuşuluyor. Ancak hastalığa yakalananların yarıdan fazlasının birbirleriyle hiç akrabalık bağı bulunmuyor. Bunların tamamına yakını bu hastalığa ilkokul çağında yakalandı. Şu anda köyümüzde yeni evlenecek olan gençlerimiz ve çocukları ilkokul çağına gelen aileler acaba bizim çocuğumuz da bu hastalığa yakalanacak mı diye korkuyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2012 Cuma 18:35:19
Güncelleme :6 Şubat 2012 Pazartesi 18:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?