16
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMAN

İthal elma, yerli elmayı zorluyor

Yerli elma piyasada yaklaşık 1 YTL'den alıcı bulmakta zorlanırken, elma üretiminin merkezlerinden biri olan Karaman'da ithal elma kilogramı 5,90 YTL'den satılıyor.

Yıllık 500 bin ton elma rekoltesi ile Türkiye'nin en çok elma üretilen illerinden biri olan Karaman'da büyük market ve manavlarda ithal elma satılması görenleri şaşırtıyor.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ithal elmaların Şili, ABD gibi gibi denizaşırı ülkelerden getirildiğini, acı olanın, elma üretimiyle bilinen Karaman'da bile yerli elma müşteri bulmakta zorlanırken, bu ürünlerin fahiş fiyatlarına rağmen yoğun talep görmesi olduğunu belirtti.

Kaliteli yerli elma piyasada yaklaşık 1 YTL'den alıcı bulamazken, Karaman'da ithal elmanın kilogramının 5,90 YTL'den satıldığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''İthal elmanın fiyat etiketinde yazan rakam 5,90 YTL. Bu fiyatın bazen 10 YTL'ye kadar çıktığı görülebiliyor. Elma ülkemizin bilmediği bir meyve değil, her yerde üretiliyor. Özellikle Karaman elmanın başkenti olarak biliniyor. Pazarlardaki satıcı, soğuk hava depolarından çıkardığı kaliteli elmaları 1 YTL'ye satarken zorlanıyor. Talep olmasa, market sahibi bu ithal elmayı reyonuna koymaz. Bu da bizim insanlarımızın ithal ürünlerine olan ilgisinin kanıtı... Yani biz ithalata değil, kendi üreticimizin halkımız tarafından desteklenmemesine karşıyız.''

AA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 13:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?