21
Mayıs
2024
Salı
KARAMAN

Karaman Merkez: Türk Dil Kurumu' nun 72. yıldönümü

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkçe’nin geliştirilmesi ve korunması konusunda büyük bir istikbal savaşını vermek için eğitime önem verilmesi gerektiğini, ayrıca dil konusunda da bazı çevrelerin ırkçılık yaptığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk Dil Kurumu’nun 72. kuruluş yıldönümü nedeniyle Türk Dil Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğine katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, eski Türkçe sözcüklerle Türkçe sözcüklerin aynı anda kullanılmalarının dili zenginleştireceğini savundu. Bakan Çelik, bazı çevrelerin dil konusunda ırkçılık yaptığını ileri sürerken, Türkçe konusunda kavgaya yer olmadığının altını çizdi. Çelik, dilin bir ulusun varlık nedeni olduğunu belirterek, Türkçenin Türk milletinin ortak paydası olduğunu söyledi. Türkçe’nin bir kavga sebebi olmaması gerektiğini kaydeden Çelik, millet olarak Türkçe konusunda hassasiyetlerin bulunduğunu ifade etti. Türkçe ile eğitim vermenin ve Türkçe’ye önem vermenin büyük bir istikbal savaşı olduğuna işaret eden Çelik, kendisinin 20 milyon insanın eğitiminden sorumlu bir kurumun başında olduğunu, ancak Türkiye’deki kurumlar arasında işbirliğinin bulunmadığını dile getirdi. Göreve geldiği ilk günden itibaren dil konusunda ve kurumlararasında işbirliği yapılmasıyla ilgili bir genelge yayınladığını hatırlatan Çelik, bilgi alışverişinin artık okul ve öğretmenle sınırlı olmadığını, 2005 yılı sonuna kadar internet bağlantısı olmayan okul kalmayacağını söyledi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen törenin başlangıcında yaptığı konuşmada, TDK’nın tüm çalışmalarını ve yaptığı harcamaları öz kaynaklarından karşıladığını ancak Atatürk’ün hisselerinin bir bölümünün TDK için kullanılması gerektiğini ancak CHP’nin 2000 yılından bu zamana kadar kuruma düşen payı ödemediğinden şikayetçi oldu. Akalın bu konuyu yargıya taşıdıklarını da bildirdi. Akalın, kurum olarak Türkçenin gelişmesi konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TDK’nın Karaman’da yapılan dil bayramında emeği geçen Kırgızistan, Azerbaycan, KKTC, Özbekistan ve Karaman Valisi İsmet Metin’e katkılarından dolayı teşekkür belgesi verdi.’

iha-karaman
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2004 Pazartesi 15:02:14
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 16:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?