17
Mayıs
2024
Cuma
KARAMAN

Karaman'a dev yatırım

ALMANYA, İsviçre ve Hollanda'da faaliyet gösteren ve çeşitli ülkelerde de şubeleri bulunan yabancı ve Türk İşadamlarından oluşan bir heyet, yatırım yapmak için Karaman’da incelemelerde bulundu.

Özellikle rüzgar enerjisi, biyo enerji, hayvancılık ve tarımsal alanlarda dünyanın çeşitli ülkelerinde yatırımları bulunan heyet üyeleri, Karaman Valisi Fatih Şahin ve Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk’ü ziyaret etti. Heyet üyelerinin ayçiçeği işleme fabrikaları, 200 bin dönüm araziyi kapsayan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve rüzgar enerjisi projeleri için 7 milyar euroluk bütçe ayırdıkları belirtildi.

Heyette yer alan Hollanda Eyalet Milletvekili Köksal Gör, yabancı ve dış ülkelerde yaşayan Türk İşadamlarının Karaman’a yatırım yapmakta kararlı olduklarını söyledi. Gör, şöyle konuştu:

“Almanya, İsviçre ve Hollanda’daki bu yabancı işadamları Türk işadamlarının katılımı ile Karaman ve bölgesinde 7 milyar euroluk bir yatırım bütçesi düşündü. Şimdi ön görüşmeler yapılıyor. Ama özellikle rüzgar enerjisi yatırımı daha çok önemseniyor. Yatırımın yaklaşık yüzde 60’lık bölümünü rüzgar enerjisi oluşturuyor. Onun için lisans alma işlemleri biraz zaman alacak. Yatırımcı iş yapacağı sahayı yerinde görüyor ve bölgeyi tanıyor. Olumlu gelişmeler alındı. Şimdi bu ziyaretlerin ardından resmi işlemlerin yapılması için çalışmalar başlatılacak. Sanırım 2009 yılı içerisinde söz konusu yatırım konularında Karaman’da alt yapı çalışmaları şekillenecek. Böylece Karaman yabancı sermayeden doğrudan yararlanacak. Bu çok kapsamlı yatırım projesi ile hatta Avrupa’da yaşayan işsiz Türk gençleri bile burada istihdam edilme olanağına sahip olacak.”

Karaman’da gezi ve incelemelerde bulunan heyette, AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün’ün yanı sıra İsviçre Yatırımcılar Kurulu Başkanı ve Zürih Royal Bank of Scotland (RBS) Banka Müdürü Michael Thielbeer, Mimar ve Mühendis Walter Huber, Firma WIPA Investment Credit Suisse Bank CEO’su Vasilios Hatzisavas, İtikat Gmbh. Yönetim Kurul Başkanı Sami Erkurt, CM Grup A.Ş. Şirket Sorumlusu Fevzi Akil, Hollanda Eyalet Milletvekili Çevre, Ekonomi, Doğal Enerji ve Tarım Komisyonu Başkanı Köksal Gör ve Schwabisch Gmünd Şirketi Başkanı Wolfgang Ripberger yer aldı.

Belediye Başkanı Ali Kantürk, yabancı konuklara ziyaretin anısına Türkiye ve Karaman’ı tanıtan CD ve kitaplardan oluşan set ile belediyenin bastırdığı Ulu Önder Atatürk’ü anlatan, ‘Karamanlı Sarı Paşa’ adlı kitabı hediye etti.

DHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 18:36:14
Güncelleme :13 Eylül 2008 Cumartesi 18:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?