16
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMAN

Kimyasal ilaç yasaklandı

ELMA BAHÇELERİNDE ARTIK KİMYASAL İLAÇLAR KULLANILMAYACAK

Karaman’da, Tarım İl Müdürlüğü’nün biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmaları sonucunda elma bahçelerinde artık kimyasal ilaç kullanılmayacak.

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fevzi Tosun, zirai mücadele denince akla ilk önce ilaçlı kimyasal mücadele geldiğini belirterek, yeni buldukları çözümlerle artık elma bahçelerinde ağaçlara böceklerin zarar veremeyeceğini söyledi.

Tosun, “İl Müdürlüğümüzce üreticilerimizin mücadelesinde sıkıntı yaşadığı zararlılarla mücadelede biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmaları olumlu sonuç vermiştir. Bunlardan birincisi halkımız arasında kadı lokması olarak da bilinen fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle zarar yapan Haziran böceğine geliştirilen ışıklı tuzaktır. Haziran ve Temmuz aylarında akşamları uçan erginleri beyaz ışıklı tuzakla yakalanarak yumurta bırakması önlenmektedir. İkincisi sarı kapaklı besi tuzağıdır. Bununla da yaprakbüken ve gövde kurdu kelebekleri toplanarak yeniden nesil vermeleri engellenmektedir. Burada sarı kapağın böcekler için cezp ediciliğinden istifade edilmektedir. Üçüncüsü elma iç kurdu için elma ağaçlarının gövdesine Haziran ayı başından itibaren mukavvadan tuzak bantlar sarılmasıdır. Oluklara giren larvalar hasadın ardından bantlarla birlikte toplanıp imha edilmektedir. Burada üzerinde önemle durulması gereken nokta şu; bu uygulamaların başarıya ulaşabilmesi için hep birlikte ve herkesin yapması gerektiğidir. Karaman’ın elma üreticisi geçmişte hep birlikte kullanarak çiçek zınnı yoğunluğunu nasıl düşürmüşse bunları da uygulayarak Haziran böceği, yaprakbüken ve gövde kurduna karşı başarı sağlayacaktır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2010 Pazartesi 17:37:00
Güncelleme :19 Temmuz 2010 Pazartesi 22:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?