16
Mayıs
2024
Perşembe
KARAMAN

Kültürel miraslar tespit edilecek

KARAMAN'DA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLAR TESPİT EDİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Karaman'da somut olmayan kültürel miras unsurları tespit edilecek.

Konuyla ilgili olarak Piri Reis Kültür Sitesi'nde düzenlenen toplantıya Karaman Valisi Süleyman Kahraman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, "Somut olmayan kültürel miras unsurlarının tespit edilerek gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için müdürlük olarak ilimizin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tespit ederek ortaya çıkartmak, tanıtmak, yaymak ve gelecek nesillere aktarabilmek için toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak çerçevesinde Valiliğin onayı ile Somut Olmayan Kültürel Miras Kurulu oluşturuldu. Bu kurul ilimize ait somut olmayan kültürel miras unsurlarından Hıdrellez Şenlikleri, Nevruz, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri, Aşıklık Geleneği, Yağmur Duası, Kına Gecesi, Aşure, köy ve kasaba düğünleri, gelenek ve görenekleri, Oda Oyunları (Tuluk yükletme, çift sürme, öksüz oğlan everme, deve oyunu), çocuk oyunları ve bayram gezmeleri gibi unsurlar tespit edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Konunun çok önemli ve bilimsel olarak incelenmesi ve sonuçlarının alınması için Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nce 04-07 Kasım 2010 tarihleri arasında müdürlüğümüzce kurulan kurul üyelerinin de katıldığı, Kayseri'de bir eğitim çalıştayı yapılmış ve bundan sonra yapılacak çalışmaların ana hatları belirlenmiştir. Bu amaçla müdürlüğümüzce yapılacak çalışmaların daha verimli yürütülmesi için müdürlüğümüzce kurulan Somut Olmayan Kültürel Miras Kurulu'nun üye bakımından genişletilmesi ve somut olmayan kültürel miras ve yaşayan insan hazinelerinin tespiti çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Vali Süleyman Kahraman da yaptığı konuşmada, “Bizim kültürümüz çok büyük, çok geniş yani 10 bin yıla yakın bir geçmişimiz var. Bir ağaç köksüz yaşayamaz. Kökü olmayan bir ağacın ayakta kalması mümkün değil. Köklerimizden kalan kültürel mirasımızı ortaya çıkarmak ve Türkiye ve dünya insanlarıyla paylaşmak zorundayız. Çünkü tarih bütün insanlığın malıdır. Somut olmayan kültürel miras toplumların yaşamında etkili olan ve yaşamın her alanında insanlığa yön veren kurallar dizisinin temelini oluşturur. Mirasın en önemli özelliklerinden birisi de toplumların kendilerini nasıl kanıtladıklarını göstergesi, bir diğeri de yaptıkları olumlu etkinin anlatımıdır. Bu kapsamda Orta Anadolu kültürünün zengin özelliklerini yansıtan Karaman kültürünün olması ve yaşatılması gerekmektedir. Başta belirttiğim gibi 10 bin yıllık geçmişe sahip olan ilimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı değişik medeniyetlerin bir kültür hazinesi olan ve tarih boyunca değişik dönemlerin özelliklerini ve yaşam ortamlarını tarif eden değişik yapılar vardır. Toplumların birbirini tanıma ve sürdürülebilirlik ortaklık ve işbirliğini geliştirmelerinde etkili olan bu yapılar kardeşliğin, dostluğun kültürel kaynaşmanın karşılıklı anlayışı gerçekleştirmesinde kalıcı yolu ve kültürün çeşitliliği korunması ve kalıcı hale gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

KARAMAN'DA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLAR TESPİT EDİLECEK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 18:50:04
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 19:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?