17
Mayıs
2024
Cuma
KARAMAN

Okumak onların da hakkı!

KARAMAN'DA METİP PROJESİ

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, beraberindeki daire müdürleri ile birlikte Sudurağı beldesindeki, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden çalışmak üzere Karaman'a gelen mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan çadır kentte incelemelerde bulundu.

Vali Kahraman, ilk olarak işçi çocuklarının eğitim görebilmeleri amacıyla oluşturulan çadır okulu ziyaret etti.

Burada eğitim gören 30 çocukla sohbet eden Vali Süleyman Kahraman, "Devir ne kadar değişirse değişsin, insan daima insana muhtaç. Bugün yaşanan her acı, her sevinç insanların eseri. Bütün sorunlar, bütün gelişmeler gün gelip unutuluyor ama insanın insana gösterdiği tavır, asla unutulmuyor. Yeri geliyor bir sıcak tebessüm, yeri geliyor bir samimi muhabbet, bir ziyaret inşa ettiğimiz binalardan çok daha uzun bir ömür sürüyor. Atalarımızın, 'bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır' deyişi de buna işaret ediyor aslında. Vefaya, ahde vefaya, samimiyete, sevgiye her şeyden çok değer veren bir anlayışın devamıyız. Bugün Sudurağı'nda inşa edilen tesislerin temel amacı da budur. Yunus Emre'nin deyimiyle 'bir gönüle girebilmektir.' Yaşadığımız çağın şartları bizi şekillendirmeden önce, ecdadımızın şuuruyla bizim zamanı şekillendirmemiz gerekiyor. Yaşadığımız çağın imkanlarından faydalandığımız gibi, çağın sorunlarıyla da yüzleşmek ve hesaplaşmak zorundayız. Komşusu açken tok yatmayı kabul etmeyen bir inancın temsilcileriyiz. Her insan mutlu olsun, her insan sağlıklı bir ortamda barınsın, her çocuk okuyabilsin istiyoruz. Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi'nin (METİP) asıl teması budur. İnsan, insanın umudu olsun. İstiyoruz ki, yurtlarını, yuvalarını bırakıp, helalinden bir dilim ekmek kazanabilmek adına buralara gelen kardeşlerimizle gönüllerimiz bir olsun. Beraber sevinelim, beraber üzülelim. Geçen yıl Kılbasan beldesinde aynı gayretle, aynı inançla inşa ettiğimiz yapıların bir benzerini bu yıl Sudurağı'nda inşa ediyoruz. Proje kapsamında alanlar düzeltildi, olası sel tehdidine karşı drenaj çalışması kanalları yapıldı. Elektrik ve su hatları döşendi, foseptikler inşa edildi. En az 40 ailenin kullanacağı 4 adet mutfak konteyneri imal edildi ki, bunların her birinde 10 adet buzdolabı, ocak bulunuyor. Aynı şekilde sıcak ve soğuk su tertibatlarının olduğu duş konteynerleri imal edildi. İdari ve güvenlik amaçlı olarak kullanılabilecek idari ofis ve mini toplantı salonu olan iki bölmeli bir yönetim binası yapıldı. Ayrıca alanda, iki adet çocuk parkı düzenlendi. Elbette ki bunlar yeterli değil. Ama bugün inşa ettiklerimiz, inşallah daha iyisini, daha güzelini inşa etmek adına bir başlangıç olacaktır" dedi.

Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl buraya tarlalarda çalışmak üzere geldiklerini söyleyen tarım işçisi Ali Evsime, "10 yıldır ailece Sudurağı beldesine çalışmak için memleketlerimizden geliyoruz. 5 ay boyunca da burada kalıyoruz. Bu yerde yaklaşık 400 aile yaşıyor. Geçmiş yıllarda çok zor şartlarda yaşıyorduk. Bizimle kimse ilgilenmiyordu. Şimdi ise evimizde bile olmayan her şeye sahibiz. Bize bu imkanı tanıyan devletimize minnettarız" diye konuştu.

Vali Süleyman Kahraman, daha sonra tek tek çadırları gezerek yetkililerden bilgiler aldı.

KARAMAN'DA METİP PROJESİ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2011 Pazar 14:07:05
Güncelleme :29 Mayıs 2011 Pazar 18:02:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?