5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

EÜ, kemik iliği naklinde lider olacak

Kayseri Erciyes Üniversitesi (EÜ) Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güven, hastane bünyesinde yaptırılan Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Araştırma Merkezi'nin Türkiye ve Avrupa'nın önemli kemik iliği nakil merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Kayserili hayırsever Dedeman ailesi tarafından yaptırılan ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı bünyesinde açılacak olan Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Araştırma Merkezi'nin Türkiye ve Avrupa'nın en büyük ilik nakli merkezi olma özelliğini taşıdığı belirtiliyor.

Başhekim Prof. Dr. Muhammet Güven, Dedeman ailesi tarafından yaptırılan yeni kemik iliği ünitesinin önceden yaptırılan Dedeman Onkoloji Hastanesi'ne ek olarak inşa edildiğini söyledi. Ünitede çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Güven, "İki hafta içerisinde personeli yerleştirip daha sonra hizmete açacağız. Şu anda mevcut durumla en fazla kemik iliği nakli yapan merkezlerden birisiyiz. Yeni ünitenin hizmete girmesiyle birlikte Avrupa'nın sayılı kemik iliği nakli merkezlerinden birisi olacağız. Ülkemizden yurt dışına çıkan ciddi bir döviz akışını da engelleyeceğiz. Yurt dışından hasta çekerek ülkemize döviz girişi sağlayacağız. Bütün bölgelerden gelen hastalarımız mevcut. Kemik iliği naklinde başarı
oranımız oldukça yüksek" dedi.

"YURT DIŞINA GÖRE BİZDE YATAK ÜCRETLERİ DAHA UCUZ"

Türkiye'de kemik iliği naklinin yurt dışına göre daha ucuza yapıldığını belirten Güven, yeni merkezin hizmete girmesiyle birlikte bu alana önemli bir hizmet sağlayacaklarını kaydetti. Güven, "Yurt dışında hizmetler pahalı, özel hizmetlerle ilgilenen kişilerin maaşları yüksek olmasına karşın, hastanelerin yatak ücretleri çok pahalı. Amerika'da bir günlük yatak ücreti 3 bin dolara kadar çıkarken, bizde her şey dahil 1200-1300 TL'dir. Bu ilk gün için fiyat, diğer günler için 700-800 lira tutarında bir ücret alınıyor. Malzeme fiyatlarında da önemli farklar var" diye konuştu.

"YENİ KEMİK İLİĞİ ÜNİTESİ İZOLE BİR ÜNİTEDİR"

Kemik iliği ünitesiyle birlikte birkaç gün sonra çocuk hastanesinin de hizmete gireceğini hatırlatan Güven, "Çocuk hastanesinin bir bloğu işadamı Mustafa Eraslan, diğer bloğu ise Fevzi Mercan tarafından yaptırıldı. Personel alımları yapıldı. İki hafta içinde tamamlamaya çalışacağız. Kemik iliği ünitemiz ise ayrı izole bir ünitedir. Buraya hasta yakınlarının giriş ve çıkışları kontrollü olarak yapılacaktır. Ünitede yatacak hastaların savunma mekanizmaları bozuk olduğu için gribal enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Buraları biz özel ayırdık. Hepsinde hijyenik klima ve filtre bulunan sistemin yer aldığı odalar var. Hastaların dışarı ile irtibatı olmayacak. Kemik iliği naklinde bir problem çıktığında, dahiliye yoğun bakım veya kemik iliği ünitesi hizmet veriyordu. Bu yeni yapıyla beraber kemik iliği ünitesi içinde iki yataklı yoğun bakım odaları oluşturuldu. Yoğun bakım hizmetleri ünite içinde verilecek. Bu da hastalar için önemli bir kolaylık olacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 17:38:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?