5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Fidan dikmenin tam zamanı

Kayseri'de 20 yıldır fidan satıcılığı yapan Talat Orhan, nisan ayının fidan dikimi için en uygun aylardan biri olduğunu belirterek, bu aydan sonra dikilecek fidanlar tutma oranının yüzde 60 olduğunu söyledi.

Yaz aylarında kavun, karpuz satış yeri olarak kullanılan Kemeraltı Mahallesi Necip Fazıl Caddesi üzerindeki alan, bahar mevsiminde fidan satıcılarının mekanı olarak kullanılıyor. Bu alanda fidan satıcılığı yapan 16 satıcıdan birisi olan Talat Orhan (67), ziraat sertifikalı fidanları sattıklarını söyledi.

20 yıldır fidan işi ile uğraştığını ifade eden Orhan, "Ağaçlar ile konuşurum, onların ne ihtiyaçları olduğunu bilirim. Maalesef günümüzde gençlerimizde ağaç sevgisi yok. Belediyenin yol kenarlarına diktiği ağaçlara dahi zarar veriyorlar. Ağaçlara zarar vermek yerine herkesin bir ağaç dikmesi lazım" diye konuştu.

Fidan satışlarının, dikim mevsiminin gelmesi ile arttığını kaydeden Orhan, "Fidan fiyatları 3 senedir aynı, 4 liradan satıyoruz. Fakat eskisi kadar fidan diken kalmadı. Nedenini bende bilmiyorum. Sergimizde ağırlıklı olarak meyve çeşitlerinin hepsi var. Ayrıca dağlık alanlara dikilen ve bahçe türü fidanların hepsi var. Ağaçlar kış uykusundan uyandığı için bu mevsim tam fidan dikiminin zamanı. Ağaçlar 12. ayda uykuya yatar, 2. ayda uykudan uyanırlar. Bu ay bittikten sonra dikilen fidanların tutma oranı yüzde 60 azalır. Bu ay mutlaka fidan dikilmesi lazım" dedi.

Ağaç severlerin fidan dikerken dikkat etmeleri gereken noktaları da sıralayan Orhan, "Fidan dikerken rüzgarın esme yönüne dikkat edilmesi gerekir. Bazı yerlerde rüzgar cereyan yapar, cereyanda kalan ağaç kurur. Bazı yerlerde ise dikim yapılacak toprağın tahlilinin yapılması gerekir. O toprağın hangi ağaca uygun olduğunun tespitinin yapılması gerekir. Ağaç uygun toprağa dikilmelidir. Ayrıca dikilen ağaçtaki zararlıları öldürmek için yapılan bilinçsiz ilaçlama kurumaya neden oluyor. Gübre verirken de dikkat edilmelidir" dedi.

Orhan, daha temiz ve yaşanabilir bir Kayseri ve Türkiye için herkesin en az bir adet fidan dikmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 12:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?