5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Göbek deliğinden ameliyat!

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk defa göbek deliğinden girilerek safra kesesi ameliyatı yapıldı.

Erciyes Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Küçük ve ekibi tarafından göbek deliğinde açılan tek kesi ile taşlı safra kesesinin çıkarıldığı belirtildi.

Single Incision Laparoscopic Surgery-Tek Kesi ile Laparoskopik Cerrahi (SILS) adı verilen yöntemi Türkiye'de ilk uygulayanlardan olan Doç. Dr. Küçük, yaptığı başarılı ameliyat sonrası 33 yaşındaki hastası S.T.'yi sağlığına kavuşturdu. Doç. Dr. Küçük, dünyada ilk kez 2007 Mayıs ayında uygulanan bu yöntemle Türkiye'deki ilk ameliyatın geçen aylarda İzmir'de yapıldığını kaydetti.

SILS yönteminin bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi olduğunu, aradaki farkın ise 4 ya da 5 delikten değil, tek delikten girilerek uygulanması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Küçük, "Göbek deliğinde küçük bir kesi açılarak 5'er milimetrelik 3 laparoskopi cihazı bu delikten sokuluyor. 4 ayrı delikten 4 aletle yapılan operasyon, tek delikten sokulan 3 aletle gerçekleştiriliyor. Bu aletlerin uç kısımlarının kıvrılma özelliği var. Dolayısıyla karın içine girildiğinde birbirinden ayrılarak rahat kullanımı mümkün oluyor" dedi.

Bu yöntemde hastanın hemen günlük yaşamına dönebildiğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Küçük, "Göbek deliğinden girildiği için sadece burada açılan küçük kesinin dikiş izi kalıyor ve oda göbeğin içerisindedir. Göbek deliklerindeki dikiş izleri de anlaşılmayacak kadar küçük. Bu nedenle yöntem kozmetik açıdan da tercih nedeni olabiliyor'' şeklinde konuştu.

33 yaşındaki hasta S.T.'nin ise başarılı operasyonun ardından taburcu edildiği bildirildi

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 14:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?