5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Katremobil Almanya yolcusu...

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü öğrencilerinin Prof. Dr. Mustafa İlbaş'ın koordinasyonunda yaptığı hidrojenle çalışan 'Katremobil' aracı, 'Shell Eko Maraton' yarışmasına katılmak üzere Almanya'ya gidiyor.

EÜ Mühendislik Fakültesi bahçesinde gerçekleştirilen 'Katremobil'in tanıtım programına; Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uzmay, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Kerim Güney ve öğrenciler katıldı.
Öğrencilerin iki parça halinde getirdikleri Katremobil, pilot Göksun Uçar idaresinde fakülte bahçesinde tur attı.

Katremobil hakkında bilgi veren Proje Danışmanı Dç. Dr. Orhan Akansu, yüzyılın en önemli sorunlarından birinin çevre kirliliği olduğunu söyledi. Hidrojenle beraber petrole bağımlılığın azalacağını kaydeden Akansu, "Katremobil bu amaçla tasarlanan bir araçtır. Öğrenciler sıkı bir çalışma yaparak Almanya'daki yarışmaya hazırlandı. Bugün de aracımız Almanya'ya doğru yola çıkacak. İnşallah yarışmada başarılı olacağız" dedi.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise EÜ'nün önemli çalışmalara imza attığını söyleyerek, "Öğrencilerimiz bu kapsamda başarılı bir araç geliştirdi. Ama halen üzerinde çalışılıyor. Devamı da gelecek. Umarım bu yarışmada derece alırlar. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Katremobil'in pilotu olan Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Göksun Uçar ise 3 aracın hidrojenle çalıştığına değinerek, Almanya'ya üniversitelerini temsil etmek için gittiklerini ve dereceyle dönmek istediklerini ifade etti.
Takım kaptanı Fatih Örücü de araçlarının 25 yıldır düzenlenmekte olan ve bu yıl Almanya'da yapılacak "Shell Eko Maraton" yarışmasına katılmaya hak kazandığını belirtti. Yarışmada en uzun mesafeyi, en az yakıtla katetmenin önemli olduğunu kaydeden Örücü, "Bu yarışmada hız önemli değil, yakıt önemli. Aracımızı bu yıl daha da geliştirdik. Kullandığımız bazı malzemeleri değiştirdik. Aracımız saatte 60 kilometre hız yapabiliyor. 25 kilometrelik mesafeyi 51 dakikada tamamlamamız gerekiyor. Aracımızı ağırlığını geçen yıla göre 75'den 55 kilograma düşürdük. Yarışmaya 500 takım başvurdu, 200 tanesi yarışma seçildi. Yarışma, 7-9 Mayıs tarihleri arasında Almanya'da düzenlenecek. Bugün de araç yola çıkıyor. Almanya'da iyi bir sonuç almak istiyoruz. Başarıyı elde edeceğimize inanıyoruz. Geçen sene tasarımda 13. olmuştuk. TÜBİTAK yarışmalarında da derecemiz var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 21:10:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?