5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Sınır kapısının açılmasına tam destek

Kayseri'de yaşayan Ermeni asıllı Türk vatandaşı Serkis Teke, Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasının her iki ülke açısından olumlu gelişmeler sağlayacağını söyledi.

Kayseri'nin Talas ilçesinde yaşayan ve Kayserili son Ermeni olarak bilinen Serkis Teke (53), sınır kapısının açılmasının her iki ülke açısından da olumlu gelişmelere sahne olacağını belirtti.

Talas'a ilk yerleşenlerden olduklarını kaydeden Teke, "Biz 5 asırdır bu evde oturmaktayız. Bizden başka Ermeni Hristiyan yoktur. Belki Müslüman olmuş bazı Ermeni asıllı Türkler olabilir. Ama benim demek istediğim benden başka saf Ermeni yok. Biz saf Ermeniyiz" dedi.

Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasının iki ülke açısından çok iyi olacağını ifade eden Teke, "İnsanların ekonomisinde olumlu gelişmeler olur. Kapıların açılması iki ülkeye de fayda kazandırır, ticaret gelişir, bunlardan bir zarar gelmez. İki ülke arasındaki soğukluk giderilir. İnsanlar birbiriyle kaynaşır. Ermenistan'daki Ermeniler Türkiye'ye, Türkiye'den vatandaşlar da Ermenistan'a gider. Bu her iki ülke için de faydalıdır. Sınır kapısının açılmasına Avrupa Birliği de sevinir. Avrupa uyum yasaları lehimize gelişir. AB tarafından konulan maddelerin kalkması kolaylaşır. 1915 yılından bu yana Ermenilerle Müslümanlar arasında bir soğukluk var. Bunun giderilmesi için kapıların açılması ve ticaretin gelişmesi gerekir. İnsanların birbiriyle kaynaşmasının faydası olur" diye konuştu.

Sınır kapısının açılması noktasında Azerbaycan'ın tutumunu da değerlendiren Teke,"Azerbaycan kendini düşünüyor. 'Topraklarımızı Ermeniler geri versin' iddiasında bulunuyorlar. 'Bu olduğu takdirde ülkelerin sınır kapısı açılsın' diyor. Bu gelişmeleri devlet adamları değerlendirecektir. İki ülke için ne faydalıysa onu yapacaklardır. Azerbaycan onu istiyor, bunu istiyor olmaz. Biz onlara bağlı bir devlet değiliz ki, kendi devlet adamlarımız var. Türkiye'nin çıkarı neyse onu da biz halledeceğiz" ifadelerini kullandı.

Herkes gibi kendisinin de Türk olduğunun altını çizen Teke, "Ben de Türk vatandaşıyım, aramızda hiçbir fark yok. Sen de askerlik yapıyorsun, vergi veriyorsun. Savaş olduğu zaman sen de öleceksin ben de. Genelkurmay Başkanımız diyor ki; Türkiye'de yaşayan Türkiye halkı, Türkiye Cumhuriyeti'ni meydana getiriyor. 'Türkler Türkiye'yi meydana getiriyor' demiyor. Atatürk de böyle demiş. Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Birçok arkadaşım Müslüman ve Türk. Hepsi benim canım ciğerimdir. Aramızda hiçbir zaman kavga dönüş olmaz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 12:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?