5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Tarihi kilise tahrip edildi

Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Germir Mahallesi'nde bulunan Rum Panaya Kilisesi hazine avcıları tarafından tahrip edilirken, kilisenin arka bölümü samanlık olarak kullanılıyor.

Kayseri kökenli dünyaca ünlü sinemacı Elia Kazan'ın köyü olan ve sonradan Melikgazi ilçesine bağı bir mahalle haline gelen Germir'deki Rum Panaya Kilisesi, hazine avcıları tarafından tahrip ediliyor.

Yapım tarihi belirlenemeyen ve ayakta kalmayı başaran üç kiliseden biri olan Panaya Kilisesi'nin iç kısmı, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından hazine aramak amacıyla kazılıyor. Daha önce bölgede yaşayan Rum vatandaşların yaptığı ve şu ana Devlet Hazinesi'nin malı olan tarihi kilisenin bazı duvarları yıkık vaziyette. Bir çan kulesine sahip olan kilisenin arka tarafı ahır olarak kullanılırken, bakımsızlık sebebiyle kilise içerisinde ve kubbesinde otlar ve fidanlar bulunuyor. Tinercilerin mekanı haline gelen kilisenin duvarlarına yazılan yazılar ise görüntü kirliliğine yol açıyor. İki kapısı bulunan kilisenin bazı bölümlerine ek duvar yapılarak ayakta kalmasının sağlandığı gözlendi.

Germir'i kuş bakışı izleme imkanı sunan kilise içerisinde bulanan dört kolon sütunun bazı bölümlerinde Rum motifleri yer alırken, kubbenin iç kısmında Hz. İsa'ya ait resimler bulunuyor.

Kayseri Rölove ve Anıtlar Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, bölgede bulunan üç kiliseden ikisinin Devlet Hazinesi'ne, birinin ise özel şahsa ait olduğu bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 15:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?