22
Mayıs
2024
Çarşamba
MELİKGAZİ - KAYSERİ

'Çiftçi maliyetine bile üretim yapamıyor'

Melikgazi İlçe Ziraat Odası Başkanı Necdet Aksu, üretilen ürünün para etmemesinin ve yetersiz destekle çiftçinin artık ne yapacağını şaşırdığını belirterek, "Çiftçi maliyetine bile üretim yapamaz hale geldi" dedi.

Necdet Aksu, yaptığı açıklamada, son yıllarda mazot, gübre, yem gibi üretim girdilerindeki artışın, üretilen ürüne yansımamasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü ileri sürdü. Çiftçinin içine kapatıldığını ve sesini duyuramaz hale getirildiğini ifade eden Aksu, "Çiftçinin sıkıntısı bitmiyor. Her geçen gün de sıkıntımız büyüyor. Girdi maliyetlerindeki artışın önüne geçilemezken, ürettiğimiz ürün de artık para etmiyor. Doğrudan Gelir Desteği, mazot desteğinden bahsediyorlar. Bu desteklerin ödemesi düzenli yapılmıyor. 2004 ve 2005 yıllarının destek ödemeleri halen duruyor. Hububata verilen taban fiyat ise çiftçiyi tamamen şaşırtmış durumda. Bu taban fiyatında çiftçi ne kadar kar edebilecek?" diye konuştu.

Çiftçinin artık maliyetine üretim bile yapamadığını kaydeden Aksu, "Tavukçuluk, sütçülük ve yumurtacılık da aynı durumda. Hayvancılık ise neredeyse bitti. Küçük bir besicinin hayvan besleyerek kar etmesi çok zor. Et fiyatları maliyetini karşılamıyor. Artık ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Çiftçiler olarak içimize kapanmış durumdayız, sesimizi bile duyuramıyoruz. Hükümetten isteğimiz geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan çiftçiye, köylüye sahip çıkması. Onlara yerinde teşvik ve destek vermeli. Çiftçinin kaliteli üretim yapabilmesine ve ürettiğini ürünü değerlendirmesine imkan sağlamalı. Çiftçilerimiz bu işi sadece meslekleri olduğu, başka yapacak işleri olmadığı için bu işi yapar hale geldi. Durum böyle gider, çiftçinin sahipsiz olmasına devam edilirse, ileride üretim yapan çiftçiye rastlayamaz hale geliriz" dedi.

İçinde bulunduğumuz hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım ve ödemelerinde aksama istemediklerini de belirten Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Necdet Aksu, şunları söyledi: "TMO’nun bu yılki hububat alımlarında 30 tona kadar olan buğdaya 10 tonunu peşin, diğer 20 tonunu ise bir ay vadeli para ödeyeceği duyuruldu. Bunu çiftçiler olarak iyi karşıladık. Bu yılki hasat döneminde bu karara uyulmasını ve çiftçinin mağdur edilmemesini bekliyoruz".

 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 15:28:23
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 17:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?