18
Mayıs
2024
Cumartesi
PINARBAŞI - KAYSERİ

Çiftçiye yeni imkan

ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ

Kayseri İl Özel İdaresi tarafından Pınarbaşı ilçesinde kurulan Çiftçi Eğitim Merkezi'nde oluşturulan sistemle, çiftçiler hem ürettikleri ürünleri hem de elektriği satma imkanı bulacak.

Pınarbaşı ilçesinde kurulan Çiftçi Eğitim Merkezi'nde açıklamalarda bulunan İl Özel İdaresi Çevre Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanı Özkan Kayacan, merkezin Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirterek, “Bu merkezde Pınarbaşı Ziraat Odası ile ortaklaşa bir çalışma yaptık. Türkiye'de ilk olarak kullanılan 4 ayrı buğdayın ekimini yapıyoruz. Deneme amaçlı ektiğimiz bu buğdaylar eğer ki bu bölgeye adaptasyon sağlarsa önümüzdeki günlerde de ekimleri yapılacak” dedi.

Merkezde, Pınarbaşı bölgesinde daha önce hiç ekimi yapılmayan 5 çeşit elma, çilek, silajlık mısır, buğday gibi ürünlerin ekimini yaptıklarının altını çizen Kayacan, “Bu merkezde biz, teknolojiyi de kullanarak nasıl daha çok verim alınır onu çiftçilere göstermek istedik. Merkezimizde teknolojinin tüm yeniliklerini kullanmaya çalıştık” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ HEM ELEKTRİK HEM DE ALDIĞI ÜRÜNÜ SATACAK”

Çok su kullanımının çok ürün almak anlamına gelmediğinin altını çizen Özkan Kayacan, “Aslında bilinçli sulama ve bilinçli ekim ile daha çok verim alınabilir. Biz burada sulamanın enerjisini sağlayabilmek için güneş enerjisi panellerini kullandık. Kendi elektriğimizi üreterek, bunu damlama ve yağmurlama sulama çalışmalarında kullandık. Uluslar arası standartlara uygun olan bu panellerde 5 kolektör var. Bu kolektörler bize 32 bin TL'ye mal oldu. Yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek. Burada ürettiğimiz elektriği hem sulamada hem kendi elektriğimiz için kullanacağız. Yakında çıkarılacak olan bir yasa sonrasında iki tane trafo ile ürettiğimiz elektriği satma imkanımız da olacak” dedi.

“ÇİFTÇİLER DOĞDUKLARI YERDE DOYACAK”

Pınarbaşı bölgesinde, çiftçilerin yeterli verim alamadıkları ve ürünlerini satamadıkları gerekçeleriyle memleketlerinden göç etmek zorunda kaldıklarının altın çizen Kayacan, “Bizim Çiftçi Eğitim Merkezimiz sayesinde çiftçiler, hem kaliteli ürün alacak hem de bu ürünlerini rahatlıkla satma imkanına kavuşacaklar. Bu bölgedeki insanlar doğdukları yerlerde artık doyacaklar ve göç ortadan kalkacak. Türk çiftçisi isterse her şeyi başarabilir. Gerekli teknolojiyi ve ucuz üretimi kullanarak daha güzel günlere kavuşacaktır” ifadelerinde bulundu.

İl Özel İdaresi'nin Pınarbaşı ilçesinde başlattığı projeden bölge çiftçisinin büyük ölçüde faydalandığını bildiren Pınarbaşı Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ülker, “İl Özel İdaresi'nin de desteği ile bu bölgede alternatif üretim çalışmaları sürüyor. Maliyetli üretim yerine teknolojiyi de kullanarak, daha ucuz ve daha çok ürün anlayışı ile hareket edilecek. Bu hem çiftçimize maliyeti düşürecek hem de kaliteli ürün almasına yardımcı olacak. Ziraat Odası ve İl Özel İdaresi gücünü birleştirdi ve böyle güzel bir çalışma ortaya çıktı. Bu proje hem Kayseri'ye hem de Türkiye'ye hitap edecek” dedi.

ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ
ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ
ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ
ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ
ÇİFTÇİLER HEM ELEKTRİK SATACAK HEM DE ÜRÜNLERİNİ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 18:55:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Adnan Karaçay Şerefiye köyü muhtarı IP: 88.228.181.xxx Tarih : 28.02.2012 16:23:04

 Önce İbrahim Ülkerle Süleyman  ve yandaşları doysun sonra çiftçiye sıra gelir ama  bu ikisi doymadan çiftçiye  hiç bir yardım gelmez siz istediğiniz kadar ziraat odasına para yatırın onlar bolca harcar sizlere bir  bardak  çay dahi  içiremezler  odaya girerseniz merhaba bile demezler ama yandaşları iseniz havada kaparlar