18
Mayıs
2024
Cumartesi
MUCUR - KIRŞEHİR
Belediye Sayfaları

Eğlence yerine sorunlar tartışıldı

Geycek Köyü Geyikli Baba Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından tertiplenen “Türkü Gecesi”nde türkü ve eğlenceden çok Mucur’un ve Geycek Köyü’nün sorunları konuşuldu.

Mucur Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda yapılan“Türkü Gecesi”ni AKP Kırşehir Milletvekili Hacı Turan, CHP Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır, Mucur Kaymakamı İrfan Kenanoğlu, Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, bazı daire müdürleri, dernek yetkilileri ve kalabalık bir halk topluluğu geceyi ilgi ile izlediler. Mucur Belediye Başkanı Atılgan Yılmaz’ın İstanbul’daki Mucurlular Derneği’nin yeni binasına taşınması nedeniyle İstanbul’da bulunması dolayısıyla geceye katılamadığı bildirildi.

Geycek Köyü Geyikli Baba Derneği gecesi, Dernek Başkanı Cemil Öcal ve Dernek Genel Sekreteri Ahmet Kınay’ın konuşmalarıyla başladı. Dernek Başkanı Öcal, böyle bir gece düzenlemekten oldukça memnun olduğunu belirterek, “Amacımız kendi kültürümüzü yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmaktır,” dedi. Cemil Öcal, gecenin oluşumunda büyük emeği ve katkısı bulunan Dernek Genel Sekreteri Ahmet Tuna ve Derneğe maddî manevî desteği olan Mucur Belediye Başkanı Atılgan Yılmaz’a şükranlarını ve teşekkürlerini sundu.

Geycek Köyü Geyikli Baba Derneği Genel Sekreteri Ahmet Kınay, Geycek köyünün geçmişi ve tanımı hakkında bilgiler vererek “Geyikli Baba”yı tanıttı.

Dernek Genel Sekreteri Ahmet Kınay şunları söyledi:

“Geycek köyümüz Kırlangıç Dağı’nın eteğine 1700’lü yıllarda kurulup büyümeye başlamıştır. Bunun hikâyesi köylülerimiz tarafından şu şekilde anlatılır: Geyikli Baba, Kırlangıç Dağı taraflarından gelir. Tabii o zamanlar Kırlangıç Dağı ormanlıktır. Geyikli Baba’nın köyümüze gelme amacı ise Ahi Evran, Aşık Paşa, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Velî bu bölgede yaşadığı için onları ziyaret etmektir. Geyikli Baba’nın köye gelişi şerefine köylüler yakaladığı bir geyiği Geyikli Baba’ya kurban vermek isterler. Bunun üzerine Geyikli Baba, geyiği kurban kesilmiş kabul edip hayvanın canını köylülerden bağışlamalarını ister. Bu olay üzerine kurban edilmek istenen geyik, canını bağışlayan Geyikli Baba’dan hiç ayrılmaz. Bunun üzerine Geyikli Baba, köyümüzün şimdiki bulunduğu yere yarleşir. Burada çiftçilik yapmaya başlar. Geyikleriyle çift sürer. Köyümüzün isminin de buradan aldığına inanılır. Geyikli Baba yine bu köyde ölür. Mezarı buradadır. Geyikli Baba’nın ölümünden sonra mezarından çıkan bir ışığın Kabadurak’a kadar vardığı ve oradan da sabaha karşı geri döndüğü söylenir. Kabadurak, yaedi defa kurulup yedi defa batmıştır. O zamanlar burada yaşayanlar köyümüze göç etmişler. Geycek, 1950 yılından sonra 150 haneyi geçmiştir. Daha sonra dışarıya göç başlamış, her köyde olduğu gibi boşalmıştır. Şu anda 70 hane yaşamaktadır. Köyümüz âşıklarıyla ünlüdür. Bunlardan bazıları Geycekli Mehmet Efendi, Âşık Hasan, Niyazi Sapmaz, Ahmet Çelebi, Hasip, Asaf gibi halk şairleridir. Âşık Sait Sargın bunların son örneğidir.”

Geycek Köyü Genel Sekreteri Kınay, köyün sorunlarına değinerek yol, içme suyu, tarımsal sulama ve ağaçlandırma konularını açıkladı.

Ahmet Kınay, “Köyümüzün yol durumu iyi değildir. İçme suyu sorunu vardır. Kırlangıç Dağı’ndan çıkan suyun köy şebekesine bağlanması gerekiyor. Tarımsal sulama ile ilgili başvurumuz var. Ağaçlandırma için gerekli girişimler yapılmıştır. Köylümüze hayvan desteği yapılmasını istiyoruz. Bu konuda kooperatif kurma çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Mucur Belediye Başkanımızın bize daha önce verdiği sözleri yerine getireceğine inanıyoruz,” şeklinde konuştu.

Kürsüye davet edilen Mucur Kaymakamı İrfan Kenanoğlu, insanların kapalı salonlarda daha sessiz ve dikkatli hareket ederek konuşmacıları ve toplantının içeriğini daha dikkatli takip etmelerini isteyerek ardından şunları söyledi:

“Geyceklilerin sorunları hepimizin bildiği sorunlar. Biz bunlara vakıfız. Ben diyorum ki, bu kadar insan yetiştiren Geycek, daha iyi yerlerde olsun. Daha çok hizmet alsın. Geyceklilerin huzurunda konuşmak zor. Hani adamın biri boğulmakta olan bir adamı kurtarmış. Demişler ki sen ne yaptın? Demiş ki, ben boğulmakta olan bir adamı kurtardım. Bunun üzerine kurtarıcı adamı konuşmacı olarak her yere göndermişler. Adam her gittiği yerde konuşuyormuş. Konusu da boğulmaktan kurtardığı adamı anlatmak oluyormuş. Adam, eceli gelmiş ölmüş. Öbür tarafta melekler ‘senin mesleğin nedir? Dünyada ne iş yapardın?’ diye sormuşlar. O da demiş ki, ben konferansçıyım. Melekler yine sormuş, ‘Ne konuda konferans verirsin? Bir de burada konferans ver’ demişler. O da boğulmakta olan adamı nasıl kurtardığı anlatmış. Bunun üzerine melek, ‘Dikkat et’ demiş. ‘Dinleyiciler arasında bütün insanları boğulmaktan kurtaran Hazreti Nuh var.’

Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, sekiz dakika süren konuşmasında geçmişteki köy hayatından kısa örnekler vererek şöyle dedi:

 “Bazı günler vardır, insanların birbirlerine yaklaşmasına, yakınlaşmasına birer vesiledir. Geycek deyince benim aklıma çocukluğundan bu zamana kadar babam rahmetlinin Geycek’te olanları anlatarak Kızıldağ Yeniyapan köyünden Hacı Çakır’ın Geycek’e sulha gittiği hatırıma gelir. Ancak o günler gerilerde kaldı. Geycek’te yetişen bugünkü insanlar artık bunlarla uğraşmıyor. Geyikli Baba’nın yolunun yapımı için Kırşehir Belediye Başkanı olarak yardımcı olacağım. Geycek köyüne park sözü vermiştik, o sözümüzü de yerine getireceğiz.”

Kırşehir Milletvekili Hacı Turan da kürsüde yaptığı yarım saatlik konuşmada Ankara’daki Mucurlular Derneği’ne sert eleştirilerde bulunarak şunları söyledi: “Ankara’daki Mucurlular Derneği bir toplantı yapmış. Haberim de yok. Hüseyin Bayındır Bey’in de haberi yok. Duyum alınca habersiz gittim. Kendileri çalıyor, kendileri söylüyor. İçeri girdim 20-25 kişi. Yazık dedim, yahu Mucurlular bu mudur? Şahsî çıkarlarınızı ön plâna çıkarırsınız, Mucurluların adını kullanırsınız. Uyarım üzerine 22 Nisan’da toplantı yapacaklar. Mucur’la ilgili tüm dernekler el birliği içerisinde olmalı. Olmamış şeyi olmuş gibi sağda solda konuşmayın. Bir bütün olup şu Mucur’a, şu Kırşehir’e hizmet yapalım. Sizden özellikle istediği şu; Mucur’da birlik ve beraberliği perçinleyin. Herkes, bürokratıyla, derneğiyle, halkıyla… bir olsun.”

Mucur Organize Sanayi, kara yolu, kredi yurtlar ve Mucur’da açılması düşünülen fakülte, yüksek okul ve öğrenci ve okullar sorunları ile Mucur’da eskiden beri süregelen bir yanlışa değinen Milletvekili Hacı Turan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köylerimizin, ilçelerimiz ve ilimizin hizmete çok büyük ihtiyacı var. Sizler birlik ve beraberlik içinde olmak zorundasınız. Mucur’da bir anlayış vardır. Şükür onun büyük bir kısmını yıktık. Köylü- şehirli!... Allah aşkına size soruyorum; ne köylünün şehirliye, ne şehirlinin köylüye üstünlüğü vardır. İnsanın değişik yörelerde doğması o insana artı puan kazandırmaz. Üstünlük takvadadır. Üstünlük insan gibi yaşamadadır.”

Milletvekili Turan, Milletvekili Hüseyin Bayındır’la zaman zaman istişarelerde bulunduklarını belirterek, particiliğin bir kenara itilmesini istedi.

Milletvekili Hacı Turan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Budak ile Geycek arasındaki 5 kilometrelik yolu yapacağız. İçme suyu için 12 milyar bir ödeneğimiz var. Tarımsal sulamaya destek verilecek. Hayvansal destek için 4,5 milyar destek yapılacak.

“Mucurlu olmak, Kırşehirli olmak öyle lafla olmuyor. Mucur’da neler yapılmış, Kırşehir’de neler yapılmış seçmenler olarak bir bir takip etmek zorundayız.

“Mucur Organize Sanayii için 50 dönümlük yer ayrıldı. Yakında yapımına başlanacak. Bu sene için 500 milyar ödenek aldık. Alt yapısını bitireceğiz. Şu anda buraya İstanbul’da buraya fabrika kurmak isteyen üç arkadaşımız var.

“En çok talep iş konusunda oluyor. Organize Sanayii işsizliği azaltacak en önemli yatırımlardan biridir.

“Üçyüz civarında öğrenci yurt bulunmaması nedeniyle Kırşehir’e gidip geliyor. Kredi Yurtlar Mucur’da resmen kuruldu. Önümüzdeki yıl 400 civarında öğrenci Mucur’da kalacak.

“Kültür Merkezi için en yüksek ödenek Mucur’a çıkarıldı. Meslek Yüksekokulunun yanına bir fakülte açılacak. 18 il’de üniversite kurulması için Bakanlar Kurulu’na kanun teklifi geliyor. Bu sene Ahi Üniversitesi kurulacak. Bu üniversiteye bağlı bir de fakülte kurulacak.

“Mucur İmam-Hatip Lisesi yanında yapılan bina 280 kişilik öğrenci yurdu olacak.

“Karayollarından Mucur Belediyesi tarafından 17 milyar liraya satın alınan bakımevinin yeri için kapsamlı bir proje hazırlığı içerisindeyiz.

“Bu yapılanlar daha başlangıç. İşin henüz başındayız. Daha 2,5 yılımız var. Biz hizmet için varız. İş adamları, odalar, Kaymakamlık, Belediye hep beraber hizmet için yarışmaktır.

“Bizim dedikodu ile işimiz yok. Kendini bilmeyenler toplumu da bilmez. Dedikodu yapanlara da aldırmam.”

Geycek Köyü Gecesi, son konuşmacı olarak kürsüye gelen CHP Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır’ın konuşmasının ardından Geyceklilerin sunduğu yerel ağıt, türkü, şiirlerin okunması ve Kırşehirli Türk Halk Müziği Sanatçısı Ahmet Tekkuş’un seslendirdiği türkülerle sona erdi.

M. Duran Sönmez-Kenthaber/Mucur
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 11:32:30
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 16:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?