23
Mayıs
2024
Perşembe
AKŞEHİR - KONYA

Hoca'nın efsanesi Akşehir Gölü ölüyor

Nasreddin Hoca’nın fıkrasına konu olan ve "Ya tutarsa" diyerek yoğurt yapmak için maya çaldığı Akşehir Gölü kuruyor. Konya’nın Akşehir İlçesi’ndeki Akşehir Gölü’nde su çekilmeleri nedeniyle derinlik 12 metreden 1 metreye kadar düştü.

Gölde incelemelerde bulunan Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü’nden gelen mühendisler, balık ölümlerinin arttığını belirterek bu durumun önüne geçmek için göle Eber Gölü’nden su verilmesini istedi.

Akşehir Gölü’nün çevresindeki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarıyla beslendiğini kaydeden uzmanlar, gölün Sultan Dağları’na yağan karın erimesiyle yeterince suya kavuştuğunu ancak son yıllarda yaşanan kuraklık sonucu Sultan Dağları’nda beklenen kar yağışı gerçekleşmediğini kaydetti. Gölde 3 yıl avlanma yasağı uygulanması istenirken, balıkçılar kamış kesiminin de bu yasağa dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzmanlar, 400 milyon metreküp su miktarının 28 milyon metreküpe kadar gerilediğini, gölün 350 kilometrekare olan toplam yüzey genişliğinin, su miktarındaki azalmaya paralel olarak yüzde 90 oranında küçüldüğünü ve 35 kilometrekareye düştüğünün belirlendiğini kaydetti.
Bu arada suyun çekilmesiyle göl çevresinde bir anda balçık oluştuğu gözlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 16:15:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?