18
Mayıs
2024
Cumartesi
AKŞEHİR - KONYA

Konya: Akşehir'de tarihi surlar gün ışığına kavuştu

Akşehir Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen ve başkanlığını Müze Müdürü Ali Harmankaya’nın yaptığı kazı çalışmaları sonucu, Bizans ve Selçuklu dönemine ait olduğu belirlenen tahmini 800 yıllık veya daha üzeri olduğu sanılan şehir koruyucu surlar ve tarihi antik eserler ortaya çıkarıldı.

Yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan surların geniş bir alana yayıldığını belirten Müze Müdürü Harmankaya, kalıntıların M.S. 3., 4. yüzyıllardan bu yana bölgede yerleşik hayata ilişkin veriler sunduğunu kaydetti. Akşehir kent merkezinde Roma döneminde "Filemelyum" ismi ile anılan bir antik kent bulunduğunu hatırlatan Harmankaya, yapılan kazıda Roma dönemine ait kentin üzerine Selçuklu ve Osmanlı döneminde sur yapıldığını belirtti. Surların bulunduğu alanın inşaat alanı olması sebebiyle şimdilik inşaatın durdurulduğunu belirten Harmankaya, kazı çalışmalarının ardından verilecek karara göre surların korunarak inşaatın devam edebileceğini belirtti. Kazıyı gerçekleştiren ekibin başı Ali Harmankaya, "Burada antik bir kent olduğunu biliyorduk. İnşaat alanı koruma alanında olduğu için inşaat alanında sondaj kazısı yaptık. Güneybatı-Kuzeydoğu istikametinde 3.5 metre boyunda surlara rastladık. Surlar derdane ve seyirdimlikler ile desteklenmiş. Surun uzunluğu hakkında kesin bir bilgiye sahip olmamakla beraber antik şehrin tamamen surlarla kaplı olduğunu sanıyoruz. Bu da surların çok geniş bir alana sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Yapılan kazı çalışmaları sonucu Roma dönemine ait sütun başlıkları, kaideler ve sunaklarla Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kandiller, toprak eşyalar ve bir çok çömlek parçaları bulundu. Kazı çalışmalarının yaklaşık olarak 3-4 hafta daha süreceğini belirten Harmankaya, 2 Arkeolog ve 13 kişiden oluşan kazı ekibiyle çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

iha-konya
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2004 Perşembe 12:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?