23
Mayıs
2024
Perşembe
AKŞEHİR - KONYA

Yaylabelen’de “Tularemi” salgını

Yaylabelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'nda yaklaşık 2 aydır bulaşıcı bir hastalıkla mücadele ediliyor. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Sağlık Grup Başkanı Ethem Akyel, “Yaklaşık 2 ay önce Yaylabelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu’nda bir salgın hastalık başgösterdi. Yapılan tetkiklerde halk arasında 'Tavşan Ateşi, At Ateşi veya Avcı Hastalığı' olarak bilinen Tularemi ortaya çıktı" dedi.

Akyel, "Bu hastalığı insanlar sıklıkla cilt veya mukozal yüzeylerden, enfekte hayvan dokusu veya vücut sıvısı ile temas sonrasında veya enfekte tatarcık, kene yada sivrisinek tarafından ısırılmayı takiben alır. Nadir olarak, toz inhalasyonu, gıdanın veya suyun alınması da klinik hastalık gelişimine neden olabilir. Suda, toprakta, hayvan ölülerinde, atıklarında haftalarca, dondurulmuş tavşan etinde yıllarca canlı kalabilen F tularensis, donma noktasına yakın veya daha düşük sıcaklıklara aylarca dayanıklıdır. Bu derece, dış ortam koşullarına dayanıklı olan mikroorganizma, ısıya ve dezenfektanlara karşı duyarlı olmasına rağmen, çok düşük inokülüm miktarında bile hastalığa neden olabilmekte, kolay dağılabilmektedir" diye konuştu.

Yaylabeyen Köyü'nde inceleme yapan uzmanların şimdiye kadar 50 öğrencide bu hastalığa rastladığını kaydeden Ethem Akyel, "Önceki gün 1 Nolu Sağlık Ocağı’na getirilen 25 çocuktan 7'sinde hastalığın aktif olduğunu gördük. Bu öğrencileri kardiyoloji ve intaniye bölümlerinde muayene ettirerek testlerini yaptık. Konu ile ilgili olarak gerekli çalışmaları başlatarak Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne gerekli bilgiyi verdik. İlk etapta bu bulaşıcı hastalığın kaynağını bularak kurutmamız gerekiyor” dedi.

Akşehir Pervasız
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 00:37:55
Güncelleme :31 Mart 2005 Perşembe 12:03:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?