23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Belediye gıda bankası kuruyor

Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi, Sosyal Hizmet ve Yardım Müdürlüğü bünyesinde, belediye olarak Türkiye'nin ilk gıda bankasını kuruyor.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu'nun talimatıyla Akşehir Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi İlker Gencer tarafından, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'na göre 'Belediye Gıda Bankası' yönetmeliği hazırlandı. Gıda bankası kurulmasıyla ilgili olarak belediye meclis üyelerine açıklamalarda bulunan Gencer, 5393 sayılı kanunla belediyelere gıda bankası tesis etme hakkı verildiğini söyledi.

Gencer, "Dolayısıyla 5393 sayılı kanun ve 5281 sayılı kanuna dayanarak Türkiye'de ilk defa bir belediyenin hiçbir dernek ve vakıfla ilinti kurulmaksızın halkın tüm katmanlarını temsil eden bir yardım kuruluşu şeklinde bir sistem tasarladık. Gıda bankasına bağışta bulunanlar, 193 sayılı kanunun 40. maddesi 10. bendine göre yaptıkları bağışı vergi matrahından düşebilecekler. KDV hesaplanmayacak. Bağışlar, görevliler tarafından teknik özellikleri kontrol edilerek kabul edilecek. Stoklama kayıtları alışılageldiği gibi malın cinsine göre değil, bağışlayana göre tutulacak. Örneğin, 3 teneke yağı bağışlayan kurum veya kişi, yağların nerelere verildiğini gelip sorabilir. Bu konuda kendisine şeffaf bir şekilde bilgi verilecektir. Kurulacak olan gıda bankasının çalışma sisteminde, yılın 12 ayında muhtaç ailelere periyodik olarak ihtiyacı olan gıda, giyim, temizlik maddesi ve yakacak gibi yardımlar yapılacak. Yardım talebinde bulunanlar hakkında önce tahkikat yapılacak, yardım yapılıp yapılmayacağı ise komisyonda değerlendirilecek" dedi.

İhtiyaç sahipleri, kendilerine verilen limit kadar gıda bankasının marketinden istediğini alabilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 15:38:35
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 15:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?