22
Mayıs
2024
Çarşamba
EREĞLİ - KONYA

Akgöl sazlıklarına 9 milyon dolar yardım

Konya’nın Ereğli İlçesi’ndeki Akgöl sazlıklarının korunması için hazırlanan proje Dünya Bankası tarafından kabul edildi.

Proje kapsamında verilecek 9 milyon dolarlık mali yardımla bölgedeki çiftçilere 3 yıl boyunca tazminat ödenerek Akgöl sazlıklarının korunması planlanıyor. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Özkan Özgüven ve Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Erdal Gönülal tarafından hazırlanan ve 20 proje içinde ilk sırayı alarak bu yıl hayata geçirilecek olan Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi, Akgöl sazlıklarının etrafındaki 15 bin dekarlık alanda uygulanacak. İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, Akgöl’ün daha fazla tahrip olmasının engellenerek su aktarılmasının amaçlandığı projede bölge çiftçisine 3 yıl boyunca tazminat ödeneceğini söyledi.

Türkiye’de hazırlanan 20 proje arasında ilk dörde girerek kabul olan bu projeyle Türkiye’nin önemli doğal zenginliği arasında yer alan ve her geçen gün durumu daha da kötüye giden Ereğli Akgöl sazlıklarının korunması ve iyileştirilmesinin hedeflendiğini belirten Özgüven, "20 proje arasından sıyrılarak kendindi gösteren bu proje, Dünya Bankası’ndan alınacak kaynakla yürütülecek, önümüzdeki dönem içerisinde başlayacaktır. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Akgöl ve bölge köylerde projenin yayım çalışmaları yapılarak köylünün projeye katılımı sağlanacak. Köylerde tarım arazilerinin iyi kullanımı, sulama sistemlerinin damlama ve yağmurlama sistemlerine dönüştürülmesi, zirai ilaçlama ve gübrelemenin bilinçli yapılması, gereksiz ilaçlama ve gübrelemeden kaçınılması, tarım tekniklerinin iyi ve çevreci şekilde kullanılarak Akgöl’ün daha fazla tahrip olmasının engellenmesi, suyun iyi kullanılarak Akgöl’e su aktarılması amaçlanmaktadır" dedi.

Özgüven, projeye katılan çiftçilere 3 yıl boyunca tazminat ödeneceğini belirterek, "Bu projede erozyonla mücadele, arazinin ıslahı ve basit tarımsal faaliyetlere katılan çiftçilere dekar başına 40 dolar, çevre dostu ve uygun tarım teknikleri uygulamalarını yürütenlere 90 dolar, aşırı otlanmanın engellenmesi ve çayır mera rehabilitasyonuna yardım edenlere ise 40 dolar tazminat ödenecek.Üreticiler modern üretim teknikleri, toprak ve su kalitesinin korunması, kültürel ve doğal zenginliklerin doğru kullanımı ile tarım arazilerinin çoraklaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda bilinçlendirilecek" diye konuştu.

Bir zamanlar 21 bin 500 hektarı bulan Türkiye’nin en büyük ve gür sazlıklarından bugün geriye Akgöl ve çevresindeki 3 bin hektardan daha küçük bir sulak alan kaldı. 2002-2003 yıllarında yapılan gözlemlerde, geçmişte önemli sayılarda üreyen ve alana ÖKA statüsünü kazandıran küçük karabatak, akpelikan, tepeli pelikan, alacabalıkçıl, erguvani balıkçıl, kaşıkçı, flamingo, boz ördek, yaz ördeği, Macar ördeği, pasbaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kızkuşu ve küçük sumru gibi kuş türlerinden hemen hiçbirine rastlanmadı. Tüm bunlara rağmen Ereğli Sazlıkları, Türkiye’nin uluslararası ölçekte önemli sulak alanları Tuz Gölü, Seyfe Gölü, Sultansazlığı, Seyhan, Ceyhan ve Göksu deltalarına yakınlığı nedeniyle hala çok değerli olarak bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 17:05:32
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 18:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur kurtuluş IP: 85.96.220.xxx Tarih : 28.04.2005 23:12:54
Ereğli için çok sevindirici bir haber.Sağlanan bu kaynak amacına uygun kullanılırsa yabanıl hayatın korunması için çaba harcayan büyük vakıfların Ereğliye ilgisi artacak ve daha büyük fonların akışına zemin hazırlıyacaktır.Ereğlinin dünya bilim çevrelerinde imajı olaşacak ve ileride belgesellerle dünya literatüründe yerini alacaktır.Bu da yabancıların ereğliye gelişini hızlandıracaktır. Bu çalışma Ereğli için büyük bir şanstır.Umarım iyi kullanılır ve amacına ulaşır.Bu konuda emeği olanları kutluyorum.Ereğlinin kapı- larını dünyaya açtılar.Bu kapıdan girmek isteyenler mutlaka elleri boş gelmiyecektir.