20
Mayıs
2024
Pazertesi
EREĞLİ - KONYA

Deprem olsa yıkılırız!

Sert, ’’Konya’nın deprem bölgesi olmadığını kimse söyleyemez. Konya’da bir deprem olması durumunda çok sayıda inşaat yıkılabilir. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır’’ dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Tacettin Sert, Konya’nın deprem bölgesi olmadığını kimsenin söyleyemeyeceğini ifade etti.
Sert, Alaaddin Keykubat Sarayı Konferans Salonu’nda düzenlenen ’’Jeoteknik Etütler Semineri’’nde, zemin araştırmalarında ya da yapılması planlanan inşaatların ilk basamağında jeoloji mühendisliği mesleğinin yer aldığını belirtti.
Konya’nın jeoteknik yapısının araştırmaya değer bir yapıya sahip olduğunu belirten Sert, bugüne kadar Konya’da böyle bir araştırma yapılmadığını söyledi.
Kısa süre içinde Konya’nın jeoloji haritasının çıkarılıp, yapılacak olan inşaatlarda bu haritaya göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Sert, ’’Konya’nın deprem bölgesi olmadığını kimse söyleyemez. Konya’da bir deprem olması durumunda çok sayıda inşaat yıkılabilir. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır’’ dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Meclis Üyesi ve Şehir Plancıları Odası Konya Şube Üyesi Fatih Yılmaz ise Marmara ve Düzce depremlerinin ardından yıkılan binaların yerine tekrar yeni inşaatlar yapılmaya başlandığına değinerek, bu yapılaşmaların devam etmesi halinde bundan sonra yaşayacağımız doğal afetlerde de çok sayıda can kaybı verileceğini belirtti.
Her kentin imar planının sağlam verilere dayandırılarak yapılması gerektiğine belirten Sert, ’’Kaç tane daha (Zümrüt) olduğunu bilmiyoruz. Her kentin imar planı ve temelinin sağlam olması gerekir. Eğer imar planlarının temeli sağlam değilse o şehir göçmeye mahkumdur’’ diye konuştu.
4 gün boyunca sürecek olan seminerde, Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu Üyesi Ali Kayabaşı ve Dr. Dinçer Çağlayan, sondaj ve jeoteknik loglama, zemin etütleri iş programı, sondaj ve muayene çukurlarından örnek alma, kanatlı kesici ve plaka yükleme deneyleri üzerine katılımcılara bilgi verecek.

ALİ DEMİRER-KENTHABER-KONYA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 12:01:59
Güncelleme :15 Haziran 2004 Salı 12:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?