19
Mayıs
2024
Pazar
EREĞLİ - KONYA

Ereğli'nin beyaz kirazı İtalyanların gözdesi oldu

Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen beyaz kiraz, İtalyanların gözdesi oldu. İtalyan-Türk ortaklı Nicola D'avanzo Gıda Ticaret Limited Şirketi, ''Beyaz Kiraz Cenneti'' olarak bilinen Konya'nın Ereğli ilçesine, 10 bin ton kapasiteli dev kiraz işleme fabrikası kuruyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen beyaz kiraz, İtalyanların gözdesi oldu.
Geçen yıl 2 bin ton kiraz alan italyanlar, bu yıl 5 bin ton kiraz istiyor / Beyaz kiraz İtalyanların gözdesi  

KONYA - Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen beyaz kiraz, İtalyanların gözdesi oldu. İtalyan-Türk ortaklı Nicola D'avanzo Gıda Ticaret Limited Şirketi, ''Beyaz Kiraz Cenneti'' olarak bilinen Konya'nın Ereğli ilçesine, 10 bin ton kapasiteli dev kiraz işleme fabrikası kuruyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde kurulu Nicola D'avanzo Şirketi'ne ait Kiraz Fabrikası Müdürü Abdullah Kılavuz, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce kurulan fabrikanın beyaz kiraz başta olmak üzere endüstri amaçlı kiraz aldığını söyledi. Kirazların çekirdek ve saplarının ayrılması ile kükürtleme işleminin fabrikada yapıldığını belirten Kılavuz, ''Kirazlar daha sonra İtalya'ya gönderilerek, orada bulunan fabrikada kek, dondurma ve içecek gibi gıda endüstrisi için işleniyor'' dedi.
Kuruldukları ilk yıllarda, İtalya'dan yılda sadece 100 ton beyaz kiraz istendiğini ifade eden Kılavuz, açıklamasına şöyle devam etti:

''Dünya geneli kiraz piyasasının yüzde 80'ine yakınını İtalyan firmaları kontrol ediyor. Her geçen yıl büyüyen firmalar, daha fazla kiraz talep ediyor. 100 ton ile üretime başlayan fabrikamız kapasitesini artırarak, 500 ton, 750 ton, bin ton ve en son geçen yıl 2 bin ton kiraz işledi. Geçen yıl Ereğli'ye 1milyon dolar döviz girdisi sağladık. İtalya'da adeta bir 'kiraz canavarı' ortaya çıktı. Bu yıl bizden 5 bin ton kiraz istiyorlar.''

Düşük kapasiteli kurulan fabrikanın artık İtalyanlara yetmediğini ve bunun için Ereğli Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 bin metrekarelik bir alan alındığını vurgulayan Kılavuz, bu alan üzerine 10 bin ton kapasiteli dev kiraz işleme fabrikası kurulacağını anlattı.

Kılavuz, fabrikanın iskeletinin tamamlandığını ve 2004 yılı içinde bitirileceğini belirterek, ''Kirazın gıda endüstrisi için işlenmesi tamamen burada yapılacak. Son teknoloji kullanılarak işlenen kirazlar dünyanın öndegelen kek, dondurma ve içecek sanayine pazarlanacak. İşlenecek 10 bin ton kiraz ile Ereğli'ye kazandıracağımız katkı, 2004 yılında 1 milyondan 3 milyon dolara çıkacak'' diye konuştu.

Konya'nın Ereğli ilçe
Ali Demirer
Yayın Tarihi : 3 Mart 2004 Çarşamba 20:38:25
Güncelleme :5 Mart 2004 Cuma 06:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Y.Necati Tarhan IP: 85.97.107.xxx Tarih : 24.06.2005 13:48:37
Nigde/Camardi'nda bir tarla aldik. Beyaz kirazi tavsiye eder misiniz?Ederseniz, ne oneririsiniz? Saygilarimizla.