19
Mayıs
2024
Pazar
EREĞLİ - KONYA

Konya Hospital bir ilki gerçekleştirdi: 'evde bakım servisi'

Dr. Abdullah Özüdoğru’nun konu ile ilgili yapmış olduğu açıklama;

Hastanemiz bünyesinde verilen sağlık hizmetlerine “EVDE HASTA BAKIM MERKEZİ” adıyla bir yenisini daha eklemiş bulunuyoruz. Gelişmiş ülkelerde çok yaygın ve popüler bir sağlık hizmeti olan EVDE HASTA BAKIMI, ülkemizde çok yeni ve sadece büyük illerimizde sınırlı sayıda kuruluş tarafından verilen bir sağlık hizmeti olma özelliği taşımaktadır.Konya Hospital EVDE HASTA BAKIM MERKEZİ,ilimizde bu alanda profesyonel olarak hizmet veren ilk kuruluş olacaktır.

Evde Hasta Bakımı, sağlık hizmetlerinin bir parçası olup tıbbi kontrol altındaki hastalara ve ailelerine bulundukları ve yaşadıkları ortamda gerekli sağlık hizmetlerinin götürülmesidir. Amaç günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek maksimum tedaviye ulaşmak yolu ile hastalığın ve yetersizliğin etkilerini en aza indirmek ve aynı zamanda yaşam kalitesini yükseltmektir.
Evde Bakım, hastane şartları gerektiren tedaviler uygulandıktan sonra rehabilitasyon sürecinin kendi evinizde ama güvenilir bir tıbbi destekle geçirilmesini hedefler. Amaç hastanede yapılması gereken işlemlerin evde yapılması değil , hastanedeki tedavi süresini mümkün olduğunca kısaltmaktır.
Artık tedavi hastanede başlayıp hastanede bitmiyor. Rehabilitasyon süreci önem kazanıyor. Hastane maliyetlerinin yüksekliği ve muhtemel hastane enfeksiyonları da Evde Bakım hizmetlerinin önemini artırıyor.
Hasta olan veya iyileşme sürecinde olan yakınlarımızın evde bakımını tercih etmek için birçok iyi sebebimiz vardır. En önemlisi ise, her insanın kendi evinde olmayı istemesidir. Evde bakım ile hasta, kendi evinin rahatlığını, özgürlüğünü ve güvenini hisseder.
Aile, ev gibi geleneksel kavramların bu kadar güçlü olduğu ülkemizde, evde bakım hizmetinin şimdiye dek hiç yapılanmamış olması şaşırtıcıdır. Bizde muayenehanesine gelen hastaya tedaviyi tamamlamayacağı endişesiyle intravenöz (damar içine) veya intramuskuler (kas içine) tedavi yerine ağızdan tablet tedavisini tercih edecek bir çok doktor var. Doktorun böyle bir tedavi verdiği durumlarda da tanıdığın tanıdığı bir hemşireyi, mahallenin iğnecisini bulmaya çalışan veya hiçbir tıbbi eğitimi olmayan eczacı kalfalarına tedavisini yaptıranların sayısı
hiç de az değil. Evde bakım, doktorun evdeki bir uzantısı gibidir.

Evde bakımın yararlarını sıralamaya kalksak oldukça kabarık bir listemiz olur. Listenin başında evde bakımın hastaneden erken taburcu olmayı sağlaması ve hastaneye yatışı geciktirmesi gelir. Bunun sonucu olarak da sağlık hizmet maliyetleri düşer, hastalar alıştıkları bir ortamda olduklarından iyileşme süreleri kısalır. Verilen hizmetler birebirdir ve kişisel ihtiyaçlara göre düzenlenebilir. Hastaneler ve huzurevleri belli bir düzenin sağlanabilmesi için kuralları olan ve bu kurallara uyulması gereken yerlerdir. Halbuki evde kişi kendi kurallarıyla yaşar ve evine gelenler kişinin kurallarına göre hareket ederler. Hastanelerde uygulanabilen geleneksel birçok tedavi yöntemi gelişen teknoloji sayesinde evde rahatlıkla uygulanabilir ve birim maliyeti daha da ucuza mal olabilir. Evde bakım Türk kültürünü en iyi şekilde temsil eden, sağlık bakımının hastanın evinde sağlandığı bir yöntemdir.

Evde bakım hizmetlerinin toplam maliyetlere olan olumlu etkisi de bir çok defa kanıtlanmıştır. Örneğin değişik sağlık sektörü kaynaklarının verilerinden faydalanarak yapılan araştırmada vaka başına ortalama %20-40 tasarruf gösterilmektedir.Hastanelerde uygulanabilen geleneksel birçok tedavi yöntemi, gelişen teknoloji sayesinde evde rahatlıkla uygulanabilir ve birim maliyeti daha da ucuza mal olabilir.

Kalp kanser gibi kronik hastalıkların arttığını dikkate alırsak, bunlar her ülkenin sağlık ekonomisi açısından ciddi birer maliyet unsurudur. Türkiye’de her yıl 90-100 bin arası kanser vakası bekleniyor. Yalnızca kalp hastalıklarından 190 bin civarında da ölüm oluyor. Kanserde 40-50 bin yaşamına veda edecek kanserli hasta sayısı var. Dolayısıyla bu çok ciddi bir rakam. Yine kalp hastalıkları da öyle. Gerek kronik kalp hastalıkları, gerekse kansere yakalanmış hastaların evde bakımları hem yaşam kalitesini yükselten, hastanın evde bağımsızlığını sağlayan, ailenin tükenmişliğini azaltan bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor.

Evde Bakım Hizmeti’ni hastanın kendisi, yakını veya doktoru talep edebilir. Talep edilen hizmet niteliği öğrenildikten sonra eğer gerekirse, hastanın bulunduğu ortam sorumlu doktor ve hemşire tarafından incelenir ve hasta için bir bakım planı çıkarılır. Bakım planı doğrultusunda uzlaşma sağlandığı takdirde uygulamaya başlanır.
ALİ DEMİRER-KENTHABER-KONYA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 11:57:28
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 18:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SÜLEYMAN KARACA IP: 88.252.247.xxx Tarih : 11.09.2010 19:58:23

KONYA HASPITAL HASTENESİNDEKİ VE TÜM ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜRLER.BAYARAMINIZ KUTLU OLSUN