29
Mayıs
2024
Çarşamba
HADİM - KONYA

Geç hasat kirazları AB ve Rusya'ya

Yüksek rakımı nedeniyle geç hasat yapılabilen Hadim ve Taşkent ilçelerinden AB ülkeleri ve Rusya'ya bu yıl 3 bin 250 ton kiraz ihraç edildiği bildirildi.

Hadim Tarım İlçe Müdürü İsmail Dayandı yaptığı açıklamada, kirazın dağlık bölgede yer alan Hadim'in birinci derecede gelir kaynağı olduğunu kaydetti.

Hadim ilçe merkezinde ve ilçeye bağlı 28 köy ve beldenin tamamında kiraz üretimi yapıldığını ifade eden Dayandı, 'Kiraz bölgemiz için en önemli geçim kaynağı. Kiraz üretim alanlarımız her geçen yıl daha da büyüyor. İlçemiz kiraz kalitesinde ve üretiminde Türkiye'de söz sahibi konumda' diye konuştu.

En son kiraz hasadının Hadim'de yapıldığını dile getiren Dayandı, şunları söyledi:
'Türkiye'de ilk turfanda hasadı İzmir'in Ödemiş ilçesinde, son hasat ise Hadim ve yöresinde yapılıyor. Hadim'de Aladağlar bölgesinde haziran ayında başlayan kiraz hasadı, Hadim'in yüksek yaylalarında ağustos ayının ortalarına kadar devam ediyor. Türkiye'de en son kiraz hasadı Hadim'de yapılır. Yaklaşık 2,5 ay süren uzun bir kiraz hasat dönemi yaşanır. İlk hasadın yapıldığı Ödemiş'te ve son hasadın yapıldığı Hadim'de kiraz satışlarından yüksek kazanç sağlanır.'

Dayandı, bu yıl ilkbaharda birçok ağacın erken çiçek açtığını, kirazın olgunlaşma dönemindeki olumsuz iklim koşullarının çok büyük tahribatlara neden olduğunu ifade ederek, 'Olumsuz iklim koşulları nedeniyle üretim potansiyeli düştü, ancak kalite arttı. Bu yıl 2 bin 500 ton tadı, iriliği ve aroması açısından çok kaliteli ürün elde ettik. Bu durum üretimin düşmesine rağmen kirazın getirisinde artışa neden oldu. Kirazın getirisinde büyük bir artış yaşadık' diye konuştu.

Bu yıl kirazdan 15 milyon YTL'lik gelir elde ettiklerini anlatan Dayandı, şöyle devam etti: 'İlçemizde 25 bin dönümlük bir alanda yaklaşık 800 bin kiraz ağacı bulunuyor. Önümüzdeki yıl fidan sayısının 1 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Bu yıl üreticiye bol kazanç sağlayan kirazın önümüzdeki yıllarda üretim alanlarında büyük artışlar bekliyoruz. Bu hasat döneminde aroması, iriliği ve lezzeti bakımından birinci sınıf olan yola dayanıklı, çatlama yapmayan 'Ziraat 900' adı verilen kiraz türü ilçe ekonomisine büyük katkı sağladı.

Kirazın daha az bulunduğu dönemde, son hasat olması nedeniyle kilosu ortalama 5 YTL'den satılan bu kiraz türünü Almanya ve Fransa'nın başını çektiği AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ettik. Kirazın tamamını dış piyasada tükettik. Önümüzdeki yıl bu rakamın daha yukarılara çıkacağını düşünüyorum.'

'TAŞKENT'TE ÜRETİM HER GEÇEN YIL ARTIYOR'
Taşkent Tarım İlçe Müdürü Mehmet Yavuz da, ilçelerinde kiraz üretiminin yeni sayılabileceğini kaydetti.

Hadim'in verimli topraklara ve bilinçli üreticilere sahip olduğunu söyleyen Yavuz, 'Ancak bizim de her geçen yıl üretim kapasitemiz ve verim artıyor' diye konuştu.
Ürettiklerinin büyük bir çoğunluğunu ihraç ettiklerini bildiren Yavuz, şunları kaydetti:
'Hadim'e göre biz kiraz üretiminde yeni sayılırız. Hadim'de hem çiftçiler daha bilinçli hem de daha verimli topraklara sahipler. Ancak biz de kiraz üretimini artırmak istiyoruz. Şu anda ilçemizde 3 bin dönümlük arazide 100 bin fidanımız var. Bu sayının önümüzdeki yıllarda artması için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu yıl yaklaşık 750 ton kiraz üretimi oldu. İlkbaharda yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle üretimin miktarı düştü. Ağaçlarda meyveler daha seyrek kalınca daha iri, daha lezzetli ve kaliteli üretim oldu. Bu nedenle üretim düştü, ancak getirisi arttı. 'Ziraat 900', 'Merton Late' ve 'Lambert' adı verilen birinci kalite kirazların Rusya ve Ukrayna'ya ihracatından yaklaşık 4 milyon YTL civarında gelir elde ettik.'

Merhaba Gazetesi
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 17:42:51
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 12:36:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal ERENLER IP: 78.160.112.xxx Tarih : 24.10.2008 13:23:05

hadim ve kirazları değerli yerlimalı çünkü pazarları bol olsun üreticilerimizin. sait,tevfik ATEŞ ailesine selamlarımısaygılarımı iletirim.