23
Mayıs
2024
Perşembe
HÜYÜK - KONYA

Hüyük'te Kıreli tepkisi

Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne bağlanma arzusu yıllardır bilinen ve kamuoyunun gündemine çok sık taşınan Hüyük’e bağlı Kıreli Beldesi’nin, resmi yollarla yeniden ayrıldığı eski ilçesine bağlanma girişiminde bulunması, neden oldu.

Beyşehir’e sınırı olan Budak Köyü’nün de Kıreli ile birlikte hareket ederek, Beyşehir’e bağlanma müracaatında bulunması üzerine harekete geçen Hüyük Belediye Başkanı Ahmet Temiz ve Belediye Meclis Üyeleri, Beyşehir’den bu girişime destek verilmemesini istedi. Beyşehir’e 9 Belediye Meclis üyesi ile birlikte gelen Hüyük Belediye Başkanı Ahmet Temiz, konuyla ilgili olarak düşüncelerini aktarmak üzere önce Beyşehir Kaymakamı Cengiz Cantürk’ü, ardından Belediye Başkanı Nazif Tekinöz’ü makamında ziyaret etti. Beyşehir ziyaretinin ilk durağında Kaymakam Cantürk’ü makamında ziyaret eden Belediye Başkanı Ahmet Temiz, Kıreli Beldesi ile Budak Köyü’nün Hüyük’ten ayrılarak Beyşehir’e bağlanması için resmi müracaatlarının olduğu duyumlarını aldıklarını belirterek, "Hüyük olarak biz bu girişimi tasvip etmiyoruz. Çünkü, idari sınırlarımız yıllar önce belirlenmiş. Şimdi bu sınırların yeniden değiştirilmesi girişimi pek hoş bir davranış olmuyor. Bu, Türkiye’nin idari yapısına da ters bir durum" diye konuştu. Hüyük İlçesi’nde her türlü imkanın var olduğunu vurgulayan Temiz, "Kıreli Beldemiz; ilçemize 7, Budak ise 9 kilometre mesafede. Şimdi 7 ve 9 kilometrelik mesafeler dururken, bu yerleşim birimlerimizin 25-30 kilometre uzaklıktaki bir ilçeye bağlanması, Türkiye’nin idari açısından da çok yanlış bir karar olur" dedi.

Kaymakam Cengiz Cantürk’ten, bu yerleşim birimlerinin Beyşehir’e bağlanmasına onay vermemesini isteyen Temiz, Kıreli ve Budak’ın bu arzusunun gerçekleşmesi halinde, iki ilçe ilişkilerinin bundan olumsuz yönde etkileneceğine dikkati çekti. Temiz, "Beyşehir’in, Konya’da Akşehir ve Seydişehir İlçeleri ile birlikte vilayetlik konusunda yıllardır mücadelesi var. Bu mücadelede, Beyşehir’in yerine diğer ilçelerimize il olsun diyerek, destek verirsek bu uygun mudur? Kıreli ve Budak’ın Hüyük’ten ayrılıp Beyşehir’i istemesi, bu durum gibi bir anlam taşıyor. Ayrıca, biz bu işin daha da uzamaması için girişimlerde bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
Hüyüklü Belediye Meclis Üyeleri de, iddia edildiği gibi Kıreli yada Budak Köyü’nde yaşayan vatandaşlara, Hüyük’te hor bakılmadığını ve herhangi bir ayrım yapılmadığı görüşlerine yer verdiler. Kaymakam Cengiz Cantürk’ün, bu iki yerleşim biriminin Beyşehir’e bağlanmasına onay verdiğini belirten meclis üyeleri, "Bu onayı vermemenizi istiyoruz, hatta bu konuda yeni bir girişim başlatarak, onay vermediğinizi belirtmenizi talep ediyoruz" dediler.
Beyşehir Kaymakamı Cengiz Cantürk ise ziyaret esnasında hayli gergin oldukları gözlenen Belediye Meclis üyeleri ile Belediye Başkanı Ahmet Temiz’i teskin etmeye çalıştı ama talepleri konusunda herhangi bir girişiminin olamayacağını belirtti. Beyşehir, Hüyük ve Derebucak halkı diye bir ayrım yapmadıklarını vurgulayan Cantürk, kendisinin de Beyşehir milliyetçisi bir insan olduğunu söyledi. Cantürk, "Bunu yapma zorunluluğum var. Ben çalıştığım yere bağlı bir insanım; korur ve kollarım. Ama bu işte bir menfaat düşüncesi kesinlikle yok. Bu talep onlardan geldi. İdarenin hangi kademesinde olursa olsun veya nerede olursa olsun, sadece Beyşehir’e ilişkin değil, bir başka köy yada belde bağlanmak istese de mutlaka olumlu görüş verilir. Ayrıca, şu anda bu iş, böyle bıçakla kesilmiş de değil. Mutlaka İl İdare Kurulu ve İl Genel Meclisi yetkili kurulları gelecekler, aranan şartları taşıyor mu, taşımıyor mu, ona bakacaklar. Ona uymuyorsa zaten bağlılık yapamazlar" dedi.
Kaymakam Cengiz Cantürk, konuşmasının son bölümünde, Belediye Başkanı Temiz ve belediye meclis üyelerine, bu konuda öncelikle Kıreli Beldesi ve Budak Köyü halkını ikna etmelerini önererek, "Bence bu iki yer sizin. Bana geldiniz ama, siz önce onları ikna edin. Şimdi bize bunu kabul etmeyin, demek bir çözüm olmaz" diye konuştu.
Belediye Başkanı Temiz ve beraberindeki meclis üyeleri daha sonra Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz’ü makamında ziyaret ederek, konuyla ilgili sıkıntılarını aktardı ve bu girişime onay vermemelerini isteyerek, "Beyşehir ile Hüyük arasında bu konuda bir gerilim yaşamak istemiyoruz. İki ilçenin arasının bu yüzden bozulmasını kesinlikle arzu etmiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 13:33:56
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 10:55:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
xxsecurtyxx IP: 212.156.96.xxx Tarih : 30.05.2010 04:50:40

tabi istemez niye istesin ki nüfusu bile nerdeyse hüyükle aynı kırelinin elinden niye çakırsın hayır zaten kırelililer resmi iş harici adımını atmazlar hüyük'e neden çünkü yol yok bişey yok otobüs bile geçmez ki ordan.