24
Mayıs
2024
Cuma
HÜYÜK - KONYA

Sandıktan Beyşehir çıktı

Konya’nın Hüyük İlçesi’ne bağlı 2 yerleşim birimi, yapılan referandum sonucunda büyük çoğunlukla Beyşehir’e bağlanmaya "evet" dedi.

Bağlı oldukları Hüyük İlçesi’nden ayrılarak Beyşehir’e bağlanmak için resmi müracaatta bulunan Kıreli Beldesi ile Budak Köyü, referanduma karar verilmesi üzerine sandık başına gitti. Kıreli’de 6, Budak Köyü’nde ise 3 sandıkta yapılan oylama sonucunda 2 yörede yaşayan halkın büyük çoğunluğu Beyşehir’e bağlanmaya "evet" dedi. Katılımın yüksek olduğu referandumda Kıreli halkı Beyşehir’e bağlanmaya 11 hayır oyuna karşılık, 954 evet oyu verdi. 6 oy ise geçersiz sayıldı. Budak Köyü’nde ise 152 hayır oyuna karşılık, 334 evet oyu çıktı. 8 oy ise geçersiz sayıldı. Buna göre, Kıreli’de Beyşehir’e bağlanma yönünde oy kullananların oy oranı yüzde 98,8 seviyesinde olurken, Budak Köyü’nde Beyşehir’e bağlanma isteği oranı yüzde 69 seviyesinde gerçekleşti.

Referandum sonuçlarının Beyşehir’e bağlanma yönünde çıkması üzerine 2 yerleşim biriminde büyük bir coşku yaşandı. Kıreli Beldesi’nde,belediyenin önünde toplanan halk Belediye Başkanı Ali Mermer ile Budak Köyü Muhtarı Halil Ünal’ı tebrik ederken, alkışlarla omuzlar üzerine aldı. Kıreli Beldesi’nin Beyşehir’e bağlanması için Beyşehir’e sınır komşusu olması nedeniyle Budak Köyü’nden çıkacak evet oylarına gözler çevrilirken, bu istikamette çıkan oy oranı, beldede büyük sevinç yaşattı.

Referandum sonrası çıkan sonucu değerlendiren Kıreli Belediye Başkanı Ali Mermer, "Halkımızın teveccühü buydu. İnşallah bundan sonrası hayırlı olur. Şimdi Beyşehir’e bağlanma yönünde elimizden gelen tüm gayretleri göstereceğiz. Artık bundan sonrasını büyüklerimiz, yetkili organlarımız, il yetkilileri, sayın valiliğimiz ile bakanlığımız değerlendirecek" dedi.

Budak Köyü Muhtarı Halil Ünal ise sonucun her 2 yerleşim birimi için de hayırlı olmasını temenni ettiklerini dile getirerek, "Bu sonuç, halkın tercihi. Halkın istemiş olduğu yöne göre adımımızı attık ve halkımız bunu istedi. Beyşehir’e bağlanmamız halinde, Budak Köyü’nde yatırımların hızlanacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

KIRELİ 4. KEZ REFERANDUMA GİTTİ
Beyşehir İlçesi’ne bağlı iken Hüyük’ün ilçe olmasının ardından bu ilçeye bağlanan Kıreli Beldesi’nde halk Hüyük’ten ayrılmak için 4. kez referanduma gitti. Beyşehir’e bağlanmak için sınır komşusu Budak Köyü’nü birlikte hareket etmeye geçtiğimiz dönemlerde ikna edemeyen Kıreli, bunun üzerine Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçesi’ne bağlanmak için tek başına referanduma gitmişti. Ancak, referanduma yüzde 99 gibi büyük çoğunlukla "evet" çıkmasına rağmen bu talebe geçtiğimiz yıllarda sıcak bakılmamıştı.

AKP iktidarı ile birlikte yerel seçimlere tek belediye başkanı adayı çıkararak giren Kıreli Beldesi, bu partiye yüzde 99’luk bir oy oranı sağlayarak Türkiye’nin iktidar partisine en fazla oy çıkan yöresi olmuştu. Budak Köyü’nü Beyşehir’e bağlanma yönünde çalışmaya ikna eden Kıreli Beldesi, bu girişimlerin başlatılması üzerine ortaya konan sandıkta dördüncü kez referanduma gitti. Referandumdan dördüncü kez Hüyük’ten ayrılma isteği ortaya çıkan Kıreli Beldesi ile ilk kez referanduma giden Budak Köyü’nün Beyşehir’e bağlanmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği İl Genel Meclisi’nde komisyonlarda görüşülüp değerlendirildikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın vereceği kararla belli olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 11:48:59
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 12:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?