19
Mayıs
2024
Pazar
HÜYÜK - KONYA

Son umut Kiraz'da

Son yıllarda adını ihracata yönelik çilek ve kiraz üretimi ile duyurmaya başlayan Konya'nın Hüyük İlçesi'nde, üretici tüm umudunu Napolyon kirazına bağladı. İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, beldede halen çilek hasadının devam ettiğini; ancak kalitenin yükselmesine rağmen, geçtiğimiz yıla göre fiyatı yarı yarıya düşen çilekte üreticinin hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Üreticinin, organik çileğin yanı sıra son yıllarda daha kaliteli, leziz ve uzun ömürlü olan Napolyon kirazı yetiştirmeye başladığını ifade eden Şahin, son 15 yılda yörenin ihracata yönelik Napolyon kirazı ile adını duyurmaya başladığını söyledi.
Bölgede, geçtiğimiz yıl verimli hasada rağmen kirazın para etmediğini, çileğin ise yüz güldürdüğünü belirten Şahin, "Bu yıl ise tam tersi oldu. Organik çilek üretimine yönelerek, kaliteyi ve verimi artırdık; ama çilekte düşük fiyatlar nedeniyle üretici umduğunu bulamadı. Şimdi bölgemizde gözler Napolyon kirazına çevrildi" dedi.
Yörede yetişen kirazın yan etkilerden uzak, tamamen doğal ortamda üretildiğini anımsatan Şahin, "Bölgemizdeki Napolyon cinsi kiraz, sapının özelliğinden dolayı, Türkiye'de toplandıktan sonra en uzun süre dayanan ürün olarak ikinci sırada gösteriliyor. Kalitesi ve dayanıklılığı nedeniyle başta İngiltere olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri de bölgemizin kirazını tercih ediyor" diye konuştu.
Sektörü "bacasız fabrika" olarak gördüklerini, belediye olarak üreticiye önderlik etmek istediklerini ve her yönden destekte bulunmak arzusunda olduklarını kaydeden Şahin, "Belediye olarak geçtiğimiz yıllarda bu sektör sahiplenilmemiş, herhangi bir faaliyette bulunulmamış. Bizim niyetimiz, bu dönem sektörü çok iyi kavramak olacak. Önümüzdeki yıllarda bölgemizde bir borsa oluşturmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
iha-konya
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 11:22:48
Güncelleme :8 Temmuz 2004 Perşembe 13:11:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?