30
Mayıs
2024
Perşembe
TAŞKENT - KONYA

Patlamadan İpragaz sorumlu tutuldu

Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir öğretmen ile 17 kız öğrencinin öldüğü ve 29 öğrencinin de yaralandığı Boğaziçi Öğrenci Yurdu’ndaki patlamaya gaz kaçağının neden olduğu kesinleşti.

İdari soruşturmayı tamamlayan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü müfettişleri, LPG tankının gaz kesme ve alarm sistemlerinin bulunmadığını saptadı ve tankın montajını yapan İpragaz şirketini sorumlu tuttu. 

1 Ağustos 2008’de meydana gelen patlamanın ardından yıkılan yurt binasında yaptıkları incelemeyi tamamlayan müfettişlerin hazırladıkları raporda, LPG tankını monte eden ve gaz dolumunu yapan İpragaz firmasının kusurlu olduğu belirtildi.

Patlamanın, yurt binasının yaklaşık 2.5 metre yanında bulunan LPG tankından banyo ve mutfağa gaz taşıyan borulardaki kaçak nedeniyle dolan gazın, sabah namazı için kalkan öğrencilerin elektrik düğmesini açmasıyla ifnfilak etmesinin neden olduğu kesinleşti. Rapor, Cumhuriyet Savcılığı’na iletilerek, firma hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İpragaz şirketi, LPG tankının standartlara uygun olmadığına ilişkin raporla ilgili Hadim Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, binadaki LPG tesisatının incelenmesini istedi. İpragaz’ın bu isteği üzerine önceki gün yıkılan binanın enkazında keşif yapıldı. İpragaz Basın Bürosu yetkilileri, LPG tankının 2 Temmuz 2008 günü denetlendiğini ve herhangi bir eksiğinin bulunmadığını ileri sürdü.

Müftülük araştırması
Konya Müftülüğü de, izinsiz Kuran kursu olarak hizmet verdiği belirtilen yurt ile ilgili soruşturma başlattı. Yurdun Kuran kursu olarak hizmet verip vermediği araştırılıyor. Müftülük yetkilileri, görüştükleri yaralı öğrenciler ile ölen öğrencilerin yakınlarının yurtta kurs verildiğini kabul etmediğini açıkladı.

Olayın ardından Konya Valiliği idari soruşturma, Cumhuriyet Savcılığı adli soruşturma başlatmış, adli soruşturma kapsamında üç yurt ve dernek yöneticisi tutuklanmıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 10:05:18
Güncelleme :11 Eylül 2008 Perşembe 15:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet öztürk IP: 88.254.114.xxx Tarih : 12.08.2008 21:51:54

bizim türk milleti neden bu kadar bencil olabiliyor anlamıyorum bana dokunmayan yılan bin yaşasın hesabı var herkesde ve tüm milletde. bu binaya daha önceden alarm ve gaz kesme sistemi daha önce takılsa belkide bu tatsız olayı görmeyecektik. ama yinede ne derler bir musıbet bin nasihatten üstündür derler. UYAN EY TÜRKİYE BÖYLESİ KAZALARI BİR DAHA GÖRMEMEK ÜZERE UYAN. ALLAH' EMANET OLUN KİB.NZ