20
Mayıs
2024
Pazertesi
ACIGÖL - NEVŞEHİR

Nevşehirliler ciritle tanıştı

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Acıgöl Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonla Nevşehirliler ata sporlarından ciriti tanıma fırsatı buldu.

Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde gerçekleştirilen ve Uşak Binicilik Atlı Spor Kulübü ile Erzurum Ejder Binicilik Atlı Spor Kulübü'nün katıldığı atlı cirit müsabakaları öncesinde, Nevşehir Belediyesi Mehter Takımı önderliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi.

At üstündeki sporcular ilçe meydanından Acıgöl Devlet Hastanesi yanındaki müsabakaların yapılacağı alana kadar marşlar eşliğinde gelirken, müsabakaları izleyenler arasında Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Esat Mahmut Apaydın ve Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygı da yerini aldı.

Türkler tarafından yüzyıllardır oynanan cirit sporunu sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla ilçede ilk kez düzenlenen yarışlar büyük ilgi gördü. Savaş sporu olarak da bilinen atlı spor karşılaşmasına 14 at binicisi katıldı, organizasyonda 2 hakem görev yaptı. Yarışmada 7'şer kişiden oluşan 2 takım, 45'er dakikalık 2 devrede çekişmeli bir müsabaka sergileyerek 15-15 berabere kaldı.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, ciritin bir ata sporu olduğunu hatırlatarak yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere sevdirilmesi için bu gibi organizasyonların önemli olduğunu söyledi. Vali Hacımustafaoğlu, "Geleneksel ata sporumuz olan ciriti ilk kez Nevşehirliler ile buluşturmaktan dolayı mutluyuz. Atçılık geleneksel milli oyunlarımızdan biri olduğu gibi Nevşehir ve Kapadokya için de büyük önem taşır. Çünkü Kapadokya'nın eski Pers dilinde adı 'Güzel Atlar Ülkesi'. Bölgemizde de çok değişik at ırkları var ancak bu sporu yapmak her baba yiğidin harcı değil" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 10:22:59
Güncelleme :27 Ekim 2008 Pazartesi 10:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?