18
Mayıs
2024
Cumartesi
AVANOS - NEVŞEHİR

Avanos'ta Yamanlı Kilisesi turistlerin ilgi odağı

Nevşehir Avanos'ta bulunan Yamanlı Kilisesi, mimarisiyle turistlerin ilgi odağı oldu. Yamanlı Kilisesi, kare planlı narteks’te ;duvar yüzeyleri baklava , yıldız,madalyon ve haçlarla dekore edilmiştir.Absid’in kuzey bölümlerinde yapraklar ve üçgenlerden oluşan bir taç içinde latin haçı bulunmakta.

Yine absid’in kuzey yüzeyinin ortasında çok süslü bir Malta haçı,nef ;indoğu tarafinda inci sembolizmi ve yapraklarla süslenmiş,zigzag ve inci sembollerinden oluşan bir taçla çevrelenmiş bir Malta haçı bulunmaktadır. Nef ’in Kuzey bölümünde kabartma kolon üzerinde Grek haçı bulunmakta ve hemen yanıında da bir latin haçı görülmektedir. Bütün bu süsleme ve semboller anlaşılması ve açııklanması güç bir konu olarak kalmakta, ilk Bizans ve Bizans öncesi kültürle ilintili görünmektedir.

Burada kullanılan süsleme üslubu Bizans öncesi doğu kültürlü Roma mozaik ve duvar süsleri çağrıştırmaktadır.Bölgenin en eski, en ilginç aynıı zamanda çözümlenmesi en güç kiliselerden birisidir.Latin-Grek-Malta haçlarıyla işlenmiş olan Yamanlı kilise, Kapadokya’da ilk hristiyanlık kültürünün izlerini de taşımaktadır.Yine bu bağlamda " St. Vanote’a ulaşırken sol tarafta inşaatı bitmemiş harika - şehitler için - bir dua evi bulunmaktadır" diyen Nysse ’li Grogoir ’ın 371-379 yılları arasında Avanos hakkında yazdığı meşhur mektubunu hatırlamamak imkansızdır.

Gerçekten de Yamanlı Kilisesi ’nin tavanı tam bitmemiştir.Kilise yapısı Bizans öncesi Suriye türür dene yapıya sahiptir.Tüm bu eksikliğine rağmen bu yapıyı IV. yüzyılın sonları ile VI. yüzyıl arasına tarih eklemek mümkündür.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2004 Cuma 14:31:21
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 11:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?