19
Mayıs
2024
Pazar
DERİNKUYU - NEVŞEHİR

Üreticiye haciz kıskacı

Nevşehir’in Derinkuyu İlçesi’nde, Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları kredileri yaklaşık 5 yıldır ödemeyen 100’e yakın çiftçinin 3 trilyon liralık borcu, müteselsil kefil sistemiyle 2 bin 453 çiftçiye fatura edildi. Borçların ödenmesi için Derinkuyu Tarım Kredi Kooperatifi, çiftçiler hakkında icra işlemi başlattı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Derinkuyu İlçesi’nde vatandaşların yüzde 80’inin 60 bin 668 dekarlık alanda patates üretimi yaparak geçimlerini sağladığını söyledi.

Patateste kanser olduğu şeklinde kamuoyuna yansıyan haberlerden yöre çiftçisinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Tunç, "Patates siğili hastalığının ne yazık ki devletin ilgili birimlerince patates kanseri olarak kamuoyuna yansıtılması üreticilerimizi fazlasıyla mağdur etmiştir. Bu da bölge çiftçimizin rekabet gücünü tamamen ortadan kaldırdı. İlçede üretilen 260 bin ton patatesten 70 bin tonu değerlendirildi, geri kalan 190 bin ton patates ise ambarlarda alıcı bekliyor. Böyle sıkıntılı bir dönemde Derinkuyu Tarım Kredi Kooperatifi, 100’e yakın çiftçiden yaklaşık 5 yıldan beri alacağı 3 trilyon lirayı tahsil edebilmek için icra işlemi başlattı. Müteselsil kefil sistemine göre 100’e yakın üreticimizin borçları, ilçemizde bulunan 2 bin 453 kişiyi ilgilendiriyor. Devletin bizlere sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

Patateste bu yıl kara bir yıl yaşandığını dile getiren Tunç, "Bulanmış bir suyu duru hale getirmeye çalışırken bir de icra şokuyla karşılaştık. Yaşanan mağduriyetin şu anki maddi değeri 300 trilyon lirayı aşmaktadır. Tüm bu sıkıntı yetmiyormuş gibi bir de Derinkuyu Tarım Kredi Kooperatifi’nin evine etmek götüremeyecek hale gelen üreticilerimize icra takibi yapmaya başlaması, çiftçileri daha da sıkıntıya itmiştir. Biz borçlardan dolayı yetkilileri suçlamıyoruz. İlgililer elbette ki bu parayı üreticiden alacaklar, ama borçları nedeniyle zaten evinden çıkamaz hale gelen üretici kendini patates ambarına mı kilitlesin?" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 11:40:38
Güncelleme :29 Nisan 2006 Cumartesi 22:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tarım kredi mağduru IP: 85.106.203.xxx Tarih : 2.03.2008 22:07:31

değerli kent haber okurları derınkuyunun bu ekonik krızının tek sebebı patates ekilmemesidir bununda sebebı devlet buyuklerının oyunudur ab nın gozune gırmek ıcın temız patates uretıyoruz havasına gırdıler onun ıcın nevsehır mıllet vekılı bakımından turkıyenın en zayıf ılı oldugu ıcın kabak derınkuyunun basına patladı... bugun ızmır odemıs ılcesındekı patateslerde bıle kanser cıkıyor ama ızmırın mılletvekılce guclu oldugu ıcın onlara ses cıkmıyor