23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜLŞEHİR - NEVŞEHİR

Kanserli beldede mutlu sona doğru

Gülşehir'de, kansere yol açan binalarda oturan vatandaşlar için yeni konutların yapımına başlanıldı.

Tuzköy beldesindeki Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerinde toplam 276 konutta yapılan bilimsel çalışmalarda, yapı taşlarındaki "Zeolit" grubu liflerden kanserojen madde içeren "Ereonit" isimli maddenin tozlaşma ve solunma ile vücuda alınması halinde insanlarda karınzarı ve akciğer kanserinin meydana geldiği anlaşılmıştı.

Karınzarı ve akciğer kanseri nedeniyle son 30 yılda Tuzköy’de 650 kişi hayatını kaybetti. Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, beldelerindeki kanserli konutların yıkılarak, bu merkezlerde ikamet eden vatandaşlar için yeni iskan alanlarının oluşturulmasına yönelik bu yıl içerisinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Balak, Tuzköy Beldesi’nin Evrenin Etekleri mevkiinde, toplam 2 milyon metrekarelik bir alan üzerinde 226 ve 13 işyerinin yapım ihalesinin gerçekleştirildiğini ve işi alan firmanın inşaat çalışmalarına başladığını belirtti.

Belediye Başkanı Balak, bunun için Bayındırlık Bakanlığı’ndan 13 milyon 834 bin YTL ödenek ayrıldığını ifade ederek, "Konutların yapımı için ihaleyi alan firmaya 200 gün süre verildi. 200 günlük süre sonrasında 226 konut ve 13 işyerinin yapımı tamamlanacak ve daha önce kanserli evlerde oturan vatandaşlar, bu konutlara yerleştirilecek" dedi.

Belediye Başkanı Balak, kasaba içerisinde kansere neden olan 226 konutun ise yıl sonunda yıkılacağını belirterek, "Bu evleri yıl sonunda yıkmayı planlıyoruz. Üzerleri ise 1 metre toprakla kapatılarak yeşil alan haline getirilecek. Böylece kasabamızdaki bu kanser vakalarının önüne geçmiş olacağız. Kasabamızda ölen her 10 kişiden 7’si kanserden hayatını kaybediyor. Nihayet bu makus talihimizi yenmenin sevincini yaşıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2005 Salı 12:40:31
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 14:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?