8
Mayıs
2024
Çarşamba
NİĞDE

Mülteci sayısı artıyor

NİĞDE'DE MÜLTECİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Niğde Temsilcisi Recep Korkut, halk arasında mültecilerin BM'den para aldığı gibi yanlış bir algının olduğunu söyledi.

Sığınmacılık ve mülteciliğin tarihin her döneminde yaşandığını, dünya üzerinde adaletsiz gelir dağılımı devam ettiği sürece de artarak süreceğini belirten Recep Korkut, Niğde'nin Türkiye'de mültecilerin yerleştirildiği 30 uydu kentten biri olduğunu söyledi. Niğde'de yer alan sığınmacıların 8 ayrı ülkeden 10 etnik gruba mensup yaklaşık 550 kişi olduğuna değinen Korkut; "Burada İran, Sudan, Somali, Eritre, Pakistan, Etiyopya, Afganistan ve Hindistan gibi çeşitli ülkelerden sığınmacılar bulunmaktadır. Mültecilerin Birleşmiş Milletler'den maaş aldıkları konusunda toplumda yanlış bir kanı bulunmaktadır. Şunu kesinlikte söylemek gerekiyor ki, buradaki 550 sığınmacıdan sadece 3 aile geçici olarak BM'den aylık 80 TL destek almaktadır. Diğer mültecilerin geçimlerini daha çok Niğdeli yardımseverler ile Niğde Valiliği sağlamaktadır. Mültecilere yardım konusunda diğer illere nazaran Niğde'nin duyarlılığı ve sahiplenmesinin devlete olan yükü de hafiflettiği bir gerçektir. Sığınmacılarımızın önemli bir kısmı yardımseverlerin bağışladığı evlerde barınmaktadır" dedi.

Türkiye'nin, Osmanlı'nın ardından yoğun bir göç akımına maruz kaldığını ve bugünkü toplumsal yapıyı bu göçlerin şekillendirdiğini, bir anlamda bu ülkenin göçle kurulduğunu belirten Korkut, göçün ve sığınmanın ne kadar hazin ve acılı bir durum olduğunu bu toprağın insanlarının çok iyi bildiğini kaydetti. Bundan ötürü mültecilere halkın en içten duygularla yaklaştığına değinen Korkut, bu toprakların mültecilere sırtını dönmediğini, zaten böyle bir tavrın bu toprakların insanına yakışmayacağını söyledi. Mültecilerin vatanlarından ayrılmalarının asla nedensiz olmayacağını hatırlatan Korkut; "Mültecilerin çoğunda en temel insan hakkı olan yaşama hakkına yönelik tehditlerin ayrılıklara neden olduğunu görebiliyoruz. Bizim inançlarımıza göre mülteciler sığındıkları toplumun asli üyesi sayılmaktadır. Can ve mal dokunulmazlığı başta olmak üzere tüm insani hakları güvence altına alınmaktadır. Niğde'de de biz bunu yaşıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2011 Salı 18:36:01
Güncelleme :4 Ocak 2011 Salı 18:51:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?