24
Mayıs
2024
Cuma
BOR - NİĞDE
BOR

Bor'da ortaokul ve lise ŞNP tarihi/Ö. Fethi Gürer

Bor’da yıl 1940.Zor koşullarda eğitim için emek ve çaba verilirken Ortaokul açılması içinde Ankara’da Halit Mengi, Nafi Demirkaya, Mahmut Nedim İrengün girişimlerde bulunurlar. Bir dernek kurulmasına karar verilir.

Nisan 1941 yılında Halkevinde yapılan toplantı ile Talebe Okutma ve Koruma Derneği kurulur. Ankara’da Nafi Demirkaya (Değişik bakanlıklarda Genel müdür, Müşteşar olarak görevlerde bulundu) destek verir. Bor’daki köylerle birlikte öğrenci ve okul miktarlarınıda içeren genel durumunu özetleyen dilekçe ile okulun açılması için Bakanlık’a başvurur.

Çaba ve çalışmalar sonunda Bor’da özel sayılabilecek bir Ortaokul açılması izni alınır. Haber, Bor’da büyük sevinç yaratır ve öğretmen ile okul için çalışmalara geçilir. Belediye Başkanı Üstün Park içinde Belediyeye ait tesisi ücretsiz olarak okul için verir. Bina bakımı halkın çabası ile yapılır. Boya ve Badana işlemleri tamamlanır. 6.10.1941 tarihinde pazartesi günü saat 14.00 de düzenlenen tören ile okul Talebe Okutma ve Koruma Birliği Özel Orta Okulu olarak açılır. Açılışta, Öğretmen Hasan Turgut ve Necati Arısoy konuşma yaparlar. Vali vekili tarafından okul açılır. Okul Müdürlüğüne Mustafa Balçık, getirilir. Okul Müdür yardımcısı ve Fransızca öğretmeni olarak bir dönem Necati Arısoy’da görev yapar. 55 öğrenci okula başlar ilk dersi Tarih Öğretmeni B. Fikret Tayanç verir. Okul öğretmenlerinin bir bölümü Niğde Ortaokulundan temin edilir.

5 Eylül 1941 tarhli Niğde gazetesinde Bor’da güzel bir teşebbüs haberi ile Ortaokul girişimi duyurulur. Haberde; ‘Bor’un en büyük dertlerinden birisi Ortaokul bulunmamasıdır. Bu yüzden pek çok Bor’lu gençler diğer kasabalara dağılmak, mahrumiyet ve aile murakabesinden uzak yaşamak mecburiyetinde kalmaktadır. Bor’lu münevverler bu işe zaman, zaman çareleler aramış, bir otobüs kiralayarak Ortaokul talebelerini sabah akşam Niğde’ye götürmüşler, Niğde’de bir Panisyon açmayı denemişler fakat kati ve devamlı bir tedbir bulamamışlardır. Bu hafta zarfında bazı münevver gençlerin teşviki ile bu hususta kat’i daha faydalı bir adım atılmış bulunmaktadır. Bor’da Talebe Okutma ve Koruma Birliği adında bir Cemiyet teşkil etmiştir. Bu Cemiyet azalar kaydetmekte ve her azayı muayyen aylık taahhüde tabi tutmaktadır. Bu surette toplanan paranın bir kısımı ileride Ortaokul binasının inşaası için Bankaya tevdi edilecek, diğer yarısı Bor’un bügünkü Ortaokul ihtiyacını karşılamaya tahsis edilecektir. Birlik bu sene Bor’da Ortaokul birinci sınıfını teşkil edecek ve diğer senelerde teşkilatını tamamlayacaktır. Okul veasiti birlik tarafından verilmek şartı ile Niğde Ortaokulu Talim Heyetinden istifade edecek Bu suretle resmi bir Ortaokulun çekirdeği meydan getirilecektir. Okulun binası, müdürü hazırlanmış ve tesisi için icabeden teşebbüslere geçilmiştir. Bor’lu müteşebbis gençlere muvaffakiyetler dileriz.’

3.1.Teşrin 1941 tarihli Niğde gazetesindede Bor Ortaokulu konusunda yer alan haberde:-‘Bor Talebe Koruma ve Okutma Birliği tarafından kasabalarında tesise çalışılan Orta mektebin hazırlıkları bitmiştir. Birlik Üstün Park içinde bulunan geniş binayı bu maksatla tadil ettirmiş; Sıra, masa, siyah tahta gibi ihtiyaçlar tamamlanmıştır. Birlik bu sene yalnız birinci sınıfı teşkil edecek ve talebeden ayda beş lira ücret alacaktır. Şimdiden 50’yi mütecaviz talebe kaydolmuştur. Niğde Ortaokulunun tedrisatına halel vermemek ve Vekaletin reyi munzam olmak şartıyle Bor Ortaokulu Niğde Talim Heyetinin istifade edecektir. Birlik bu iş için Niğde Ortaokulu Talim Heyeti emrine bir otomobil tahsis etmiştir. Ortaokulun 6 Teşrin evelde faaliyete geçeceği öğrenilmiştir. Faaliyetten sonra diğer Orta mekteplere muadelet muamelesi tekemmül ettirilecektir. Birliğe muvaffakiyet dileriz.

10 Teşrin 1941 tarihli Niğde gazetesi bu kez okulun açılış haberini vardır-‘. Bor Ortaokulu Açılma Töreni’

Bor Talebe Okutma ve Koruma Derneğinin Bor’da açtığı Ortaokul 6-10-1941 Pazartesi günü törenle derslere başlamıştır. Niğde’den giden bir çok davetlilerle birlikte halk, 14’te okul binası önünde toplanışlardır. Bundan sonra Niğde Ortaokul İzcileri tarafından söylenen İstiklal Marşı ile okula bayrak çekilmiş ve Dağ başı marşları söylenmiş, Koruma Birliğinden Öğretmen Necati (Arısoy) ve Hasan (Turgut) tarafından okulun açılış maksadı ve faydalarını canlı şekilde anlatan birer hitabe yapılmıştır. Sonra kapıya gerilen kordela Vali vekili tarafından kesilmiş, kayıtlı 55 talebe intizam içinde sınıflarına girmişlerdir. İlk Tarih dersi Ortaokul tarih öğretmeni B. Fikret Tayanç tarafından verilmiştir. Bundan sonra davetlilere kurum tarafından bir çay verilmiştir.’


DERNEK YÖNETİMİ

5 Eylül 1941 yılında Resmi Niğde gazetesinde yayınlanan tüzük ile hükmü şahsiyet kazanan Talebe Koruma ve Okutma Derneğinin Kurucu Yönetim Kurulunda Armutlu Mahallesinden Emekli Binbaşı Mehmet Balçık, Orta Mahalleden Öğretmen Necati Özün, Armutlu Mahallesinden Tüccar Halil Ataman, Çarşı Mahallesinden Tüccar Mahmut Cığız, Künkbaşı Mahallesinden Eşraftan Hilmi Özalp, Armutlu Mahallesinden Halil Nuri Bey Kütüphane Memuru Ragıp Önen, Künkbaşı Mahallesinden Tüccar Rasih Şahap Bayatlı ile Yedek üyeler Köprübaşı Mahallesinden Tüccar İbrahim Bilgin, Saltık Mahallesinden Davavekili Nazmi Öncel, Şelçuk Mahallesinden Avukat İsmail Hakkı İrengül, Şelçuk Mahallesinden Öğretmen Rasih Yüksel, Orta Mahallesinden Öğretmen Semiha Yurtsever, Armutlu Mahallesinden Tüccar Mehmet Bıyık, Şelçuk Mahallesinden Tüccar Mehmet Enver Bor yer alırlar. Kaymakam Mümtaz Nayman, Belediye Başkanı İzzet Can ile Murakıp Ferit Yeğenoğlu, Nail Onat, Mahmut Topacık, Nafi Demirkaya, Halit Mengi, Teyfik Avan, Mahmut Nedim İrengün, Fuat Mengi çalışmalara destek verirler.

Mahmut Topacık

Mahmut Topacık, okulun kuruluş devresinde yaşadığı bir olayı anlatır. ‘‘Müdür Mehmet Bey (Balçık) Binbaşı iken harpte bacağını kaybetmiş tahta bacakla okula gelir giderdi. Ne varki okulun açılışı ona bu acısını unutturmuştu. Tedrisat ortalarına doğru Orta okula Niğdeden öğretmen getirip götüren otomobilin sahibi Hakkı Bey müdüriyete gelip‘ Arabamın altındaki lastikler eskidi. Bu hali ile gidip gelmek hem araba, hem öğretmenler için hayati tehlike yaratır. Bu durumda ben aybaşından itibaren bu işi yürütemeyeceğim. Vasıtanızı bulun yada bana dört lastik temin edin’ der. Harp yıllarıdır piyasada lastik yok, başka bir vasıta bulunmasıda imkansız. Tedrisatın ortasında okulun kapatılması durumu doğar. Çaresizlik içinde kalan Okul Müdürü Mehmet Balçık Bey hüngür, hüngür yanımda ağladığını gördüğüm anı hayatım boyunca unutmayacağım. Bu durumda imdadımıza Ankara’daki kurucumuz Nafi Demirkaya yetişti. Zor kütük dört lastik tahsisi alabildide okul eğitime devam edebildi.’ der Okul giderlerini karşılamak için ailenin durumuna göre yardım alınır 5 ila 10 lira arasında değişen yardımla okul ihtiyacı giderilir. Özel sayılacak statü ile iki yıl eğitim veren okul Üçüncü yıl Bakanlığa tahsis edilir. Mahmut Topacık, 1973 yılında ŞNP orta, lise kısmının kıymetini bilip sahip çıkalım’ çağrısını yapar. (9 Ekim 1973, Yeşil Bor)

Yardımlar

1943’den sonra Ortaokul gelişir. Okul yeni binası için çalışmalara başlanır. Okul için İstasyon caddesindeki ŞNP lisesi bulunduğu alandaki tarla uygun bulunur. Arazinin sahipleri Halim Tunç, Teyfik Sun ve Hazım (Çınar) Tengiroğlu arsalarını bedelsiz olarak bağışlarlar. Halkevinde Okul Müdürü Mehmet Balçık başkanlığında toplantı ile binanın yapılmasındaki yöntem belirlenir. Bina için gerekli araç ve kereste temini için çalışma grupları oluşturulur. R. Muzaffer Selamoğlu, ortaokul tarihçesi ile ilgili yaptığı derlemede komitede yer alanlar ve yapılacak işleri yazar.
‘İşler 4 grupta toplanır.

1- Her semtte ağaç damgalama ekibi;
Öğretmenler:Tahsin Akgül, Talat Gün, Arif Targan, Kazım Gönen ve gönüllü vatandaşlar
2- Damgalanan ağaçları kesim ekibi;
Halil Koçyiğit, Turgut Çeşit, Helvacı Ali Yüceer, Nüri Akgül ve gönüllü hemşerilerimiz.
3- Kesilen ağaçların inşaat ve kireç ocağına nakliye ekibi;
Kazım Erol, Durmuş Çiftçibaşı, Ali Türkben, Ahmet Çoruk, Hasan Yanmış, İsmail Tecimer ve gönüllü hemşerilerimiz.
4- Kontrol ekibi;
Ağaç damgalama işinde hemşerilerimiz bağ bahçelere gidiyor kesime elverişli ağaçlardan iki üç adet damgalıyor ve bir deftere kayd edip akşam üzeri dernek başkanlığına verir. Onlarda işaretlenen ağaçları kesip kerestelik, odunluk diye ayırır ve bunu bir deftere kaydedip dernek başkanına getirirler. Kontrol ekibi günlük rapor ve tutanakları hazırlanır. Nakliye ekibi ise bu keresteleri kireç ocağına taşır. Burada Mahmut Topacık, bir anısına değineceğim. “Bir gün öğleye doğru eve giderken Harım Mahallesine ait vasıtaların taş yüklenmiş konvoy halinde gelirken kağnı ve araba sesleri bu sesler arasında sürücülerin yarışırcasına araba kağnı sürmelerini görmek hayatımın unutamadığı anı olmuştur.’ (13 Mayıs 1975, Yeni Bor) Nafi Demirkaya ve Mahmut Nedim İrengün öncülüğünde Bor dışındaki hemşerilerimizlede temasa geçilerek yardım toplanır. İlçede yüzlerce kişi karşılıksız çalışmaya destek verir. Okulun kuruluşu ile maddi manevi destek verenler arasında dernek kuruluş anında çekilen resimde Aladdin Gürer’de var. Tüm Bor halkı fakiri, zengini okul için her türlü çabayı gösterir ve yeni okul temeli 04.06.1942 tarihinde atılır. Temel atma törenine Vali Sabri Demirtaş, Kaymakam Mümtaz Nayman, Nafi Demirkaya, Belediye Başkanı İzzet Can ve kalabalık bir vatandaş topluluğu iştirak eder. 1945 yılında ortaokulda öğrenci sayısı 160 kişi olur. Bor’da Orta okulda öğrenci sayısıda her yıl artarken etkinliklerde gelişmeye başlar. Spor müsabakalarıAtletizm yarışmaları ile voleybol, futbol maçları olur. Haziran 1949 tarihinde Ortaokul öğretmen ve öğrencileri gayreti ile Halkevinde sergi açılır. Bayram törenlerinde Ortaokul öğrencileri gösteriler sunar. 6 Mayıs 1950 tarihinde ortaokul müsamere düzenler. 13 Mayıs 1950 tarihli Niğde gazetesi haberi verir.

Ortaokul Müsameresi

‘‘Bor, Ortaokul öğrencileri, Okul aile Birliği yararına şehrimiz Halkevi salonunda çok muvaffakiyetli bir müsamere vermişlerdir. Başta sayın Valimiz İbrahim Tevfik Kutlar ve Bn. Kutlar olduğu halde kadın erkek münevver bir kitle salonu doldurmuş bulunuyordu. Perde açıldıktan sonra öğrenciler İstiklal marşını söylediler. Marş ayakta ve saygı içinde dinlendi. Bundan sonra Okul Müdürü Sıtkı Akatay kısa bir konuşma yaptı. Konuşmayı mütakip öğrenciler müsamereye başladı. Müsamerede (Paydos) temsil ediyordu. Temsil başlangıcından sonuna kadar istisnasız bütün öğrencilerin muvaffakiyeti ile neticelenmiş ve sık sık alkışlanmak sureti ile taktir toplamıştır. Bu arada kız öğrencilerden Yurdanur’un okuduğu klasik şarkılarla salonda bulunanları çoşturmuş ve sürekli alkışlarla şarkılar tekrarlatılmıştır.

Temsili Müteakip Sayın Valimiz İbrahim Tevfik Kutlar ve sayın Bayan Kutlar, sahnenin makyaj odasına geçmişler evvela Bayan Kutlar, yavruları muvaffakiyetlerinden dolayı tebrik etmişler ve çok okşayıcı sözlerle takdirkar hislerini açıklamışlardır. Aynı hisle mütehassis bulunan Valimizde tebrik ve taktir beyanla, kendilerinden istikbalde çok şeyler ümit ettiklerini müşfik bir baba edası ile belirtmişler ve yavruları sevinç deryasına gark etmişlerdir. Hulasa o akşam bize çeşitli sanat ziyafeti veren Bor’un zeki ve başarılı çocuklarıyle müsamerenin muvaffak tertiplerini bizde taktirle karşılar ve hepsini candan selamlarız’’

Ortaokul ile okumaya ilgi yoğunlaşır. 1952 yılında 100 öğrenci ortaokula kayıt için başvurur. Okuldaki 200 öğrenci ile bina yetersiz kalır ve binaya ek tesis çalışmaları yapılır. 1 Ekim 1952 yılında ortaokulun adı Kore’de şehit düşen hemşerimiz Şehit Nuri Pamir adını verilir.

LİSE ÇALIŞMASI

1953 yılında Okul Yaptırma Derneği Yönetim Kurulunda Mahmut Nedim İrengün, Sabri Cığızoğlu, Mahmut Ünlenen, Tahsin Akgül, Teyfik Mengi, Ali Türkben, Ali Olcay, Ali Saran, İbrahim Yıldırım, Esat Atlı, Ferit Yiğenoğlu, Hilmi Mengi, İhsan Çolak, Necati Özün, Ahmet Bilgin, Mustafa Güven, Nail Onat ve Mahmut Eren yer alır ve yeni bina çalışmalarına başlanır.
Mahmut Nedim İrengün, Okul yapılması yönündeki katkılara ek fakir öğrencileri giydirir, Okul ihtiyaçlarının karşılanması yönündede önemli katkı ve destek sağlar. Ortaokul binası Nafi Demirkaya öncülüğünde yapılan bölümüne ek dersliklerde 1958 yılında Asım Eren’in maddi desteği ile yapılmaya başlanır. M. Nedim İrengün’de okullara 10.000 liralık bir ek yardım daha yapar. Ortaokul ek tesisleri 1959 yılında tamamlanır. Okul ek binası için Milletvekili Asım Eren, 4 yıllık maaşını ve ödeneğini vererek, ek dersliklerinin yapılmasını sağlar.

ŞNP DERNEĞİ

Eylül 1949 yılında Niğde Lisesi açılır. İlçemizde ortaokuldan sonra 1959 yılında lise açılması içinde çalışmalar yoğunlaşır. 8-2-1959 yılında Lise Okul Yaptırma Derneği genel kurulunda Yönetim Kuruluna Başkan, Baran Baran ile Sabri Cığızoğlu (Eczaci. 2. Başkan), Ali Saydam (Muhasip. Öğretmen), Aşkı Gürer (Veznedar. Tüccar), Esat Atlı (üye-Tüccar), Hikmet Cığızoğlu (Tahrirat Katibi-üye), Ali Osman Akan (üye-Tüccar), Derviş Ertan (üye. Tüccar), Ali Demircioğlu (Tüccar üye) yer alırlar. Kongrede 5 yıl süreyle okul derneğinde hizmet veren sağlık nedeni ile görev alamayan Mahmut Ünlenen’e yazılı teşekkür kararı verilir. Yeni yönetimle çalışmalara başlar ve Lise açılmasının ihtiyaç olduğu bu nedenle bina yaptırma için yardım kampanyası açılması kararlaştırılır. 22 Ağustos 1959 tarihli Yeşil Bor gazetesinde Vahit Kurşuncu’nun hemşerilerimize yazdığı mektup yer alır.

Hemşehrilerime Açık Mektup

‘‘Aziz Hemşerilerim, bu mektubu, mutlaka okuyunuz. Belki işleriniz çok fazladır, vaktiniz dardır, belkide şu satırlar umduğunuz, beklediğiniz değerde değildir. Fakat buna rağmen okuyunuz. Çünkü bu mektup, doğup büyüdüğünüz, heyacanlı hatıralarınızın içinde saklı bulunduğu kasabanızdan, sizlere ses veriyor. Bu ses biraz gıcırtılı da olsa, memleketten gelen sestir. Bende hariçte iken öyleydim. Bor’a ait her havadis içimi ılık bir sevgi ile doldurdu. Bu yakınlarda gelip gidenleriniz görmüşlerdir. Gelmek fırsatını bulamayanlarınız kulaktan kulaga duymuşsunuzdur. Bir lise davasının peşindeyiz, yetkililer binanızı hazırlarsanız lisenizi açarız dediler İmar vekilimiz sayın Medeni Berk önümüzdeki ders yılında lizemizin öğretime başlayacağını müjdelediler. Bu işaretler üzerine bu işe dört elle sarıldık. Hızlı bir çalışma temposu ile yürüyoruz. Bu konuyu bütün Bor’lular öyle gönül bağladılarki fedakarlıklarının derecesini bir ölçü ile tayin edip tasbit etmek imkansız bir misal verelim. Lise Yaptırma Derneği olarak halkımızın hamıyyetine müracat etmiştik. Bir nefeste elli bin lira toplandı. Zalim tabiat şartlarına karşı koymaya çalışan bu topraklarda elli bin liranın nasıl kazanıldığını sizleri harice atan sebepler olduğu için sizler çok daha iyi bilirsiniz fakat hisler çoşunca mahkeme hakikaten duruyor. İşte size içli bir örnek; Bağış toplanıyordu bir ihtiyar kadın geldi. Yaşı yetmişe yakın görünüyordu. Avcundaki bozuk paraları masanın üstüne döktü. -‘(375) kuruş yavrularım’dedi rakkam yanlış değil, tekrar ediyorum üç lira yetmişbeş kuruş. Yün eğirip bu parayı kazanmış. Gözlerimiz doldu, almak istemedik. Bu parayı sen kendisine sarfet bu işe senin duan yeter diyecek olduk. Fakat hata ettiğimizi anladık. Ölçüzlüğümüzle ihtiyarın nefis izzetini yaralamıştık. Donuk gözleri önce sulandı, sonra göz pınarlarında tomurcuklanan damlalar buruşuk yanakları üzerinde yuvarlanmaya başladı. Ve titrek bir sesle:İki yavrumu okutamadım. Çok akıllı idiler heder oldular. Başka yavrular benimki gibi olmasın, bu çorbada benimde tuzum bulunsun dedi. Arkadaşların renkleri sarardı. Dudakları titriyordu. Bir kısmı gözlerini yukarıya dikerek, dökülmek isteyen yaşları zapta çalışıyor, bazılarıda geri dönerek gözlerini kuruluyorlardı. İşte hemşerilerim, böyle bir heyecan atmosferi içinde başlıyan iş yürüdü. Lise binamızın birinci katı bitti kapandı. İkinci katımız yükseliyor. Ay sonunada önce başladığımız iki ilkokul ile birlikte çatılarını kapatacağız. Geri kalan noksanlarımız hizmetlerini bekliyor.’ diye mektubunu tamamlar

Hazım Tengiroğlu, Teyfik Sun, Halim Tunç ortaokul için bağışladıkları arsanın kalan kısmında lise yapılması için halkın büyük maddi desteği olur, Halk okul arsasını temin yanında yapımı içinde kimi kavaklarını keser satar, Kereste temin eder, kimi dokuduğu halının parasını getirip verir. Hulisi Akçabozan Kayseri’den dinamit getirir. Taşlar kırılır. 7 Temmuz 1959 tarihinde Vahit Kurşuncu ve İmar Bakanı Medeni Berk konuşmalarından sonra temel atılır. Vahit Kurşuncu konuşmasında okul için toplanan yardımlarla ilgili yaşadığı iki örnek anlatır.’ Lise için para topluyorduk Mahallenin yardımı ile yaşayan yetmişlik bir ihtiyar ninenin gözleri doldu.’ İp eğirip bu parayı kazandım. Yapılacak mektepte benimde tuzum bulunsun’ dedi. Parayı aldık. Makbuzu kesen arkadaşın iki damla göz yaşı ile ıslanan makbuz kendisine verirken heyette bulunanlar büsbütün boşalmışlar bazıları hıçkırıklarını tutamamışlardı. Bir başka misal’ yüreğim yanıyor Ateş gibi iki oğlum vardı. Okutamadım. İhtiyarım çalışamam. 15 liram var alın bunu ölmeden bu binanın bittiğini Allah bana göstersin’dedi. Bu manzaralar karşısında duygulanmayan kalp ürpermiyen insan tasavvur edebilirmisiniz’diye konuşur. 500 bin liraya mal olacak okul inşaası başlar. Okul yapılırken Liseninde hemen açılması isteği vardır 29 Eylül 1959’da Baran Baran, Haydar Özalp, Şeraffettin Kızılduman, Sabri Cığızoğlu ve Vahit Kurşuncu’nun yer aldığı heyet Ankara’ya gider ve Medeni Berk ile görüşerek okulun ortaokul binasında açılması isteğini iletirler.

KATKISI OLANALARDAN BAZILARI

Mahmut Nedim İrengül, Asım Eren, Nafi Demirkaya, Abdullah Ecer, Nihat Ecer, Fuat Mengi, Mehmet Bıyık, Aşkı Gürer, Abdullah Üstün, Tahsin Yazar, Mahmut Cindemir, Selahattin Yılmaz, Mahmut Ünlenen, Baran Baran, Mahmut Topacık, Tahsin Akgül, Necmettin Önbilgin, Necati Arısoy, Talat Gün, Atilla Müftüoğlu, Sabri Cığızoğlu, Mehmet Tengiroğlu, Mithat Atalay, Mustafa Çalapkulu, Azmi Alkan, Ali Aksel, Ali Sarıkan, Ali Çapan, Abdül Ergün, Ahmet Tuncel, Ali Tekeşin, Ahmet Akdeniz, Abdülkadir Keçeci, Ali Zorlu, Ahmet Avşar, Arif Targan, Burhanettin Erdem, Cemal Ertan, Derviş Serçal, Erdoğan Baran, Ferit Demirdoğan, Hüseyin Örsel, Hüseyin Başkaya, Hafız Sami Çağlar, Hamit Yılmaz, Hıfzı Özdemir, Hüseyin ve Mustafa Atlı, Halil Ataman, Mehmet Oral, Halil Özatağan, Hasan Boyacı, Hüseyin Erol, Hulusi Bilgin, H. Hüseyin Sabaş, Halim Tunç, Hatem Yeğenoğlu, Hazım Sönmez, Kemal Balçık, Mustafa Arısoy, Muhittin Sadıklı, Mustafa Saran, Mehmet Kule, Mehmet Şengül, Mahmut Ergan, Mevlüt Oral, Mustafa Ergu, Mehmet Kavaklı, Mehmet Avşar, Mustafa Tanrıkulu, Mustafa Kahraman Unal, Necdet Pişkin, Necati Yoleri, Ömer Zeki, Osman Uzunlar, Rahmi Bilen, Rüştü Meriç, Sadık Mehmet Göksel, Sezai Çaycı, Şemsi Uzel, Sedat Kavaklı, Sabit Ortancı, Talip Uzcan, Yusuf Baş Eğmez, Ziya Günaydın VE Bor halkı tamamı maddi destek verir.

BU BİLGİLERDE YER ALAN DERNEKLER RESMİ YAYINLANMIŞ TÜZÜKLERİNDEKİ BİLGİLERDİR. “BOR ŞEHRİ” KİTABINDA YAYINLANAN BU BÖLÜM KAYNAK OLARAK, ÖMER FETHİ GÜRER- BOR ŞEHRİ KİTABI İFADESİ İLE YAZILMASI KAYDI İLE KULLANILABİLİR.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 12:07:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali eştürkü IP: 88.228.165.xxx Tarih : 6.08.2007 16:12:36
teşekkürler ömer abi zaten kitabınızı bize hediye etmiştiniz çooook güzel kitap yazmışınız allah senden razı olsun

mehmet serker IP: 212.175.112.xxx Tarih : 14.01.2009 15:10:53

zor okumak bence başarıyı yenmek başarı da her koşulda insanların hayat koşulda okuması bence cok güzel ve yenmektir. başarı ise yüksege cıkmaktır