28
Mayıs
2024
Salı
BOR - NİĞDE
BOR

Bor'da Tantan Kaya

Bor’da kaya altı bölgesi ilginç bir yerleşim alanı. Bir yanı kayalık diğer bölümü bağlar bahçeler ile örtülü .Bölgede yapı izleri eski yerleşim yeri olduğunu gösteriyor ama günümüzde bu yerleşmelerin izleri yok. Hatta bir kilise Osmanlı dönemi sonuna kadar varmış ama sökülüp taşları duvar taşı olarak kullanılmış.

İşte bu bölgede bir kaya var ki halk bu kayaya Tantan kaya diyor. Bu Tantan kaya anlatılanlara göre kiliseler için geçmişte saat ayarı imiş. Yani saat geldiğinde bu Tantan kaya vurularak ovada bulunan kiliselere çan saati geldiği haber verilirmiş. Ovada 9’u aşkın kilise varmış. Kaya altında, Sivrikisle’de bulunan bu kiliselerin bir bölümü Celali İsyanlarında, bir bölümü Arap akınlarında, bir bölümü Mübadele döneminde, bir bölümü bakımsızlıktan yok olmuş. Bu kiliselerden Bor’da halen ayakta kalan 2 adet var ki bunlarda uzun süre sinema ve depo olarak kullanıldı. Daha 1923 yılına kadar Niğde’de % 40.6 ve Bor’da 16.9 oranında Rum yaşarmış ki bu Rumlar zengin oldukları içinde her yere kilise yapmışlar.

Günümüzde kiliselere ihtiyaç yok gerçi ayakta kalan kilisede yok ama bazı bölgelerde Kilseler sağlam, o Kiliseleri müze olarak yada kültür amaçlı yerler olarak tanzim etmek olası. Bu yolla turizm için bu yerlere ilgi yaratılabilir.

Kiliseler için haber merkezi niteliğindeki bu kaya parçası kaya altında bir bölümünde yıpranma oluşsa da ayakta duruyor. Ovaya bakan düz kaya parçası değişik yerlerden görülebiliyor. İlginç olan bu kaya parçasının üst tarafında kalan Okçu Dağına uzanan yol üzerinde ‘şifalı kum’ olarakta tanımlanan alanın bulunması. Belki o kum ocağı da çok eski bir özelliğe sahip, Çünkü ben aklım erdiğinden beri insanlar yaz aylarında özellikle romatizma olanlar gidip kuma gömülür.

Bu konuyu daha önce haber yapıp ilgililerin açıklamasını bekledik ama ses çıkmadı. Tantan Kaya hemen arkasındaki bu yerde dünde yararına inanılan bir yer olduğu kesin. Keza bu kum rengi de siyah yani kaya ile aynı renk acaba bu kaya katmanı farklı bir malzememi var ki kaya ses veriyor. Belki demir vb bir madende olma ihtimali akla gelebilir ama uzmanlar bu işi bileceği için biz olanı aktaralım. Taş ocakları ile kimi bölgeleri işlenen bölgede kayaaltı kayalığındaki bu bölümüm detaylarına bakıldı mı? Bu gibi soruları çoğaltmak olası, ama orta yerde bir gerçek var ki o da Bor’da Tantan kaya olarak bilinen yer geçmişte ‘çan saati’ni haber verdiği halk arasında söylenti.

Bor ilçemizde tarihi dün oldukça detaylı. Kimi bilgilerde bölgede bir iç deniz olduğu yine bu bölgeye yakın bir alanda olan ‘Tokalıkaya’da gemi bağlama yerleri bulunduğu da söylenen.Ova ile Niğde bölge olarak farklı yükseltide. Dünde olanlar yaşananlar ve doğa dokusu inceleme, çalışma, araştırma ile aydınlanıyor gün gelir Bor için daha çok detaya ermekte olası olur.

Ömer Fethi Gürer - Kenthaber / Bor
Yayın Tarihi : 31 Mart 2006 Cuma 18:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?