18
Mayıs
2024
Cumartesi
BOR - NİĞDE
BOR

Niğde'de güzel olan/Ö. Fethi Gürer

Niğde Çocuk yuvası ile Hürriyet'te manşete erdi. Niğde tarihi doğası ve yapılan etkinlikleri hatta son dönemde ilginç bir şekilde bölgeye akın eden göçmen kuşları ile değilde çocuk yuvasında olduğu söylenen bir konu ile gündeme oturması Niğdelileri üzdü.

Niğde-Bor çocuk yuvası önemli bir girişimin bulunduğu alandı. Huzurevi ve çocuk yuvasının yer aldığı doku örnek gösteriliyordu. Yöneticileride genelde tanınan bilinenlerlerdi. Böyle bir konu ile gündeme gelmesi olası olmayan bir kaç kurumdan biri denecek derecede halkında gözlem ve izlemi ile sahiplendiği kurumlarda olduğu belirtilen konu gerçektende iç acıtıcı idi. Daha yakın zamanda bu yuva için yazdıklarım vardı.O yazıda yuvanın dokusunu anlatmıştım.

Milli Savunma Bakanlığının kışla iken boşaltılan alanının bir bölümü huzur evi bir bölümüde çocuk yuvası binaları yapılmıştı.Bor Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun tesislerinden Çocuk yuvası bölümüde İsmet ve Dinçer Atlı kardeşler tarafından yaptırılmıştı ve Çocuk yuvası babalarının adı verildi..Huzurevi ile aynı arsa üzerinde yer alan Çocuk yuvasıda 26 Kasım 1990 tarihinde inşaası tamamlandı.100 çocuk kapasiteli tesiste 7-12 yaş çocukların kalması amaçlanarak 31 Ocak 1992 tarihinde 30 çocukla hizmete açıldı. Yuvada halen hepsi okula giden 24 kız,49 erkek çocuk bulunurken kuruluşa başvurusu bulunan çocuklarda gereken değerlendirme yapılarak alınıyor.

Beden,ruh ve ahlak gelişmeleri, sahsi güvenlikleri tehlikede olup;ana veya babasız yada her ikisi tarafından terk edilen anne babası yanında her türlü ‘sosyal tehlikelere’ ve ‘kötü alışkanlıklara’ karşı savunmasız bulunan, başıboşluğa sürüklenen çocuklardan muhtaç tanımına uyanlar yuvaya alınıyor.

Kuruluş müdürü,sosyal çalışmacı,öğretmen,psikolog,çocuk geliştirmeci, ile 18 personel görev yaptığı yuvada kitaplık,bilgisayar oyunları,oyun salonu,değişik spor etkinlikleri yapılmaktadır. Yuvada bakım ve koruma altında bulunan çocuklara eğitimleri dışında boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla gönüllü kişi,dernek ve kuruluşların da katkılarıyla sağlanan etkinlik alanları yanında Gönüllü annelik uygulaması ve her tür bağış huzurevi ve yuva için makbuz karşılığında kabul ediliyordu.

Huzur evi ve çocuk yuvasını tanıtan sade bir broşür var. Huzurevinden bir resim ve çocuk yuvasından bir resim ile özlü sözlerde yazılmış. Huzur evini kısaca tanıtan broşürde amacı,kurumun kapasitesi,bakım altında bulunan yaşlı ve bedensel özürlülerin sayısı ve nitelikleri,personel durumu ve verilen hizmetler,tarihçe, korunmaya muhtaç çocuk tanımı, yardım yöntemleri de tek,tek özetlenmiş, Çalışanlar Bir gayret ve uğraş içinde.Diğer personelde giyimleri, görev düzenleri ile göze düzenli bir yapı olduğu görünümü veriyor.Bundan mutlu oluyorsunuz.Kimi benzer kurumlarda yaşanan sorunların bu huzur ve çocuk evinde olmaması çalışanlarında katkısı ve emeği ile olduğunu da belirtmekte yarar var. İnşallah her zaman özveri ve emek vererek işlerine devam eder ve bu önemli kurumu gelişip gelişmesi içinde öncü olurlar.İyi olana sahip ve destek olan artar.

Broşürde de yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün dedikleri, Peygamberin sözleride var. bir sözde:

ÇOCUK EVİN ÇİÇEĞİ,GÖNÜLLERİN NEŞESİDİR.YAŞANDIĞINIZDA ÇOCUKLARINIZDAN BEKLEYECEĞİNİZ ŞEY;SENİN BABANA YAPTIĞIN ŞEYDİR. deniyor.

Bölgede çok begenilen bir kurum bir anda nasıl gündeme geliyor .Yapılan rezaleti kınamak ayrı bir olay ama bu gibi kurumlara daha çok sahip çıkmak gerektiğininde bu olay bir göstergesi değilmi?

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 14:15:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?