Yeşil Bor Gazetesi, 6 Ağustos 2005 tarihi itibari ile 37 yıldır yayımlanan yerel gazete olacak. Niğde ilindeki en eski yayınlanmaya devam eden yayın organı olma özelliğini de koruyor. İlk kez Bor Gençlik Derneği yayını olarak 1949 yılında yayınlanan Yeşil Bor gazetemiz kısa bir dönem ara verdiği yayın hayatını 1968’da Rahmetli Hacı Şimşek’in sahiplenmesi ile yeniden devam ettirmiştir.
Yeşil Bor Gazetesi'nin yayın tarihi 6 Ağustos 1968 yazsa da kökü 1949 yılına değin uzanır. 1949 yılında Bor Gençlik Derneği Yeşil Bor Gazetesi yayınlamaya başlar. Fiyatı on kuruş olan gazetede 500 adeti 35 liraya basılır. Gazete çok zor koşullarda o dönemin öğrenci gençliğinin çabası ile çıkar. Ancak çok ciddi bir çaba ve emek ile bügüne belge bırakan önemli bir arşiv olur. Zaman zaman kağıdı M. Nedim İrengün tarafından karşılanarak yayın hayatına devam eder..
25 Mart 1949 yayınlanan sayıda dernek adına Sahibi; Azmi Yavuzalp iken yazarlarda Gültekin Müftüoğlu, Mahir Doğruöz,Nihat Batı,Ragıp Önen,Necmi Önen,Ayhan Baran, Galip Öztürkmen, Refik Çalgın’dır.
Gazetede sahibi ve Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapanlar ise nerede ise her sayıda değişen isimler olur.En uzun süre görev yapan Sabri Cığızoğlu’dur...Sırası ile Yazı İşleri Müdürleri:
25 Mart 1949:Azmi Yavuzalp, 5 Ağustos 1949; Tevfik Refik Çalkın, 9 Eylül 1949; Burhannettin Erdem, 24 Ekim 1949 Ferit Ünal, 3 Temmuz 1950:; Ferit Ünal-Faruk Bor, 28 Temmuz 1950: Lütfi Tuncel,25 Aralık 1950, Sabri Cığızoğlu 28 Şubat 1952 ;Fazıl Özmen,22 Eylül 1952;Hikmet Öz,11 Ekim 1952;Sabri Cığızoğlu,27 Temmuz 1953:Azmi Yavuzalp,25 Ocak 1958:;Emin Atlı ,9 Temmuz 1958 ;R.Attila Müftüoğlu, 19 Eylül 1959;Yücel Erdem ,3 Ekim 1959;Sabri Cığızoğlu,6 Ocak 1962:;Sabri Cığızoğlu, 6-08-1968 tarihinde ise Yeşil Bor Hacı Şimşek tarafından yayınlamaya başlamıştı.Sorumlu Müdür İsmail Demiş ve sonrası Aydın Selamoğlu,Muhabir Ahmet Duras’dı.Fiyatı 25 kuruştu.Hacı Şimşek Yeşil Bor gazetesini çok zor koşullarda yayınladı.Çok sıkıntı çekti ama bu işi başardı. Bor’da Yeşil Bor gazetesi ile yapılan bir çok hizmete imza attı. Gazeteciliğe inandı,Değerlerini korudu.Saygın bir gazete olarak Yeşil Bor’u ayakta tuttu. Hacı Şimşek vefatı sonrası bir dönem Aydın Şimşek sonrasındada gazete ile büyüyen ve yaşamı hep matbaada geçen Mahmut Şimşek gazeteyi yayınlamayı devam ettirdi.
Açıkçası Yeşil Bor gerçekten ayrı bir tadı vardı. Artık haftalık yayınlanıyorda olsa yinede Bor için önemli bir yayın olma özelliğini koruyor.
Yeşil Bor’da Bende gelecek yıl otuzuncu yazı yılıma giriyorum. 1975 yılından beri günlük ikende haftalık ikende yazdığım bu gazete her yıl bir yaş daha büyürken bizde bir yaş daha eskiyoruz.
Emek verenlerin ellerine sağlık.Mahmut Şimşek, Eşi, Oğlu ile gazeteyi yaşatma çabasına devam ederken Hasan Eken, Sedat Dağeri’nin çabası emeği ve başta ‘Çekirdekçioğlu’ lakabı ile yazan hemşehrimiz olmak üzere arada sırada yazıları olan hemşehrilerimizin de ayrı bir katkısı ile Yeşil Bor yaşıyor. Yaşamalı ve Yaşatılmalı.
Niğdemizde uzun süre Resmi Niğde,Niğde,Yeni Niğde,Niğdenin Sesi gibi gazeteler yayınlanmışsa da mevcutlar içinde en eski gazete olarak yayınlanmayı sürdüren Yeşil Bor gazetesine nice yıllar diliyorum. Arşivinde bir tarih yatan bu gazetede yüzlerce imza ile yazı yayınlandı.Vefat edenleri rahmetle anıyor yaşıyanlara uzun ömür diliyorum ve biliyorum ki boyutu küçükte olsa bu gazete ile bor için çok güzel yazılar yazıp yapılmasını istediğimiz konular çözüm bulunca mutlu olduk.
Bor’da 30 yıldır yazan benim dışımda birkaç hemşerimiz var.Emin Arısoy, Üzeyir Lokman Çaycı, Ayhan Baran, Mehmet Duruöz, yeni gençlerden Tunay Özkan, Ümit Elgin, yerel basında çok yazan isimlerdi.
Bor ilçemizde yerel basında yazıları yer alanlar;Sabri Cığızoğlu, Dr.Dinçer Yeğenoğlu (çok sayıda şiirde yazdı), Hacı Şimşek, Av. Ayhan Baran, Talat Gün, Hicri Göncel, Emin Arısoy, Vahit Kurşuncu, Belma Güyer, Erdem Güyer, Bünyamin Yağcıoğlu, B. Numanoğlu, Gürol Cığızoğlu(1936 yılında doğan Cığızoğlu Gazetecilik Yüksek Okulu bitirdi ve Sakat Kemancı adı ile şiirlerini bir kitapta topladı), Burhannettin Gönen, Yılmaz Donat, Hikmet Çalapkulu, Kamil Göl, Ragıp Önen, Halil Ataman, Apturrahman Yılmaz, Ali İhsan Beyhan, Ali Galip Öztürkmen, Dinçer Yeğenoğlu, Gültekin Müftüoğlu, Burhan Erdem, Harun Ünlenen, Osman Nuri Ülkümen, Lütfi Gürer, Ferit Dikmen, Mehmet Sertbaşak, Şükrü Özdamar, Ferit Kahramanoğlu, Şeraffettin Yılmaz, Gültekin ve Atilla Müftüoğlu, Emin Atlı, Aydın Şimşek, Ömer Fethi Gürer, Mahmut Şimşek, Veli İlikli, Ferit Ünal, Üzeyir Lokman Çaycı(şair-yazar), Abidin Bayoğlu, Hikmet Kuyumcu, Çetin Önbilgin, Yetim Yaşar Arık, Şaban Oğuzhan, Nafiz Çam, Yasin Us, İsmail Demiç, İsmet Öner, Hıdır Çözülmez, Fikri Güner, Ahmet Konuş, Tahsin Aydoğdu, Ümit Elgin, Abdullah Kuyumcu, Cumali İpekdal, Nazmi Karabulut, Sedat Dağeri, Hasan Eken, Mustafa Tuğluk, Ali Göktürk, Oğuz Aydoğan, Naci Tarakçı, Mevlüt Adıgüzel, Mustafa Erol, Vedat Dağeri, Mustafa İvren, Lokman Çaycı, İsmet Şen, Hadi Kabakçı, Halil Alpat, Tunay Özkan, Mehmet Duruöz, Yılmaz Ekebaş, Şahabbettin Dikmen, Muzaffer Selamoğlu, Ömer Uyanık, İskender Çopur, Fikret Yılmaz, Ömer Pesek, Selami Daş,Bülent Selemoğlu, Tahsin Aydoğdu, Abdullah Kuyucu. Sema Cığızoğlu, Mahmut Savan, Nadire Pamir, Turgut Akgül, Mustafa Arık, Necmettin Önbilgin, Necati Arısoy, Mihriban Müftüoğlu, Ufuk Cığızoğlu,
Şair-Yazar-Hattatlar
Bor doğumlu çok sayıda şair ve yazar yetişmiştir. Değişik dergi ve gazetelerde yazıları yayınlanan, kitabı eseri ve şiirleri olanlar; Asumani, Halveti Piri Şey Habib, Sümbül Efendi, İmam Çelebi, Bahaeddin Efendi, Osman Nazmi, Yahya Efendi (Hattat), Mehmet Edip, Osman Efendi (Hattat), Ya’kup Hindi (Hattat), Hacı Hüseyin Paşa, İbrahim Kutsi (Bor’da doğar, Mısır’ada gider ‘Cünnet al Fukara’’-‘Fukaranın Kalkanı’, kitabı H 1238 yılında yazmış ve ‘Sebil al Reşat Nefal İbat’ adlı kitabı yazar, Dink Mah. Kudsilerin Nail ve Ömer Ekeoğlunun ecdadlarıdır.), Mehmet Şani (Çengelzadlerden H. 1252 yılında vefat etti. Kaside, gazel, münacat yazdı), Şeyh Kuddisi, Gızlı Uryani, Semi Ruyeti, Santuri, Halil Efendi, Esat Piri, Merasi, Mehmet Sa’id Efendi, Tahiri, Osman Hilmi, Meknuni (Saz şair, 1882) Ahmet Muhtacı (Halk şairi) Mahmur Rıza, Mehmet Recai (Bıyıkzade Mehmet Efendi), İsmail Ülfeti (saz şairi 1885), Galibi (Mühür, levha ve camilerde bozulan nakışları düzenler), Mehmet Esad Bey (Gazel), Mustafa Kemali (Ulukışla Kasabasından), Bıyıkzade Hacı Mehmet Recai, Tahsit Bayatlı, (‘Hüsni Bisudi’ tercüme eder. 1935 de vefat eder), Sa’id Kocagil (Albay, 1950 de vefat eder. Kitaplarını Halil Nuri Bey kütüphanesine bağışlar), İbrahim Hicri Göncel, Talat Gün, Halil Ataman, Ragıp Önen, Ayhan Baran, Vahap Okay, Ferhat Ecer, Asım Tanış, Ferit Ünal, Vildan Bilgin Ersöz, Leyla Doğan (Halil Nuri Yurdakul’un kızı), Hikmet Altınkaynak, Hikmet Çalapkulu, Halil Alpat, Ahmet Vehbi Ecer, Gürol ve Sema Cığızoğlu, Ömer Fethi Gürer, Yavuz Donat, Hacı Alim, Vahit Mahmatlı, Osman Çopuroğlu, Süphi Ünlenen, Rıfat Şahingör, Tunay Özkan,Üzeyir Lokman Çaycı,Attilla Yıldız, Osman Arkın(Balcı.şiir kitabı var.),Mahmut Doğan,Arif Ay.