3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

7 yıl sonra çalıştırıldı

Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR), özelleştikten 7 yıl sonra fabrikanın eski sahibi Selehattin Rüstemoğlu ile yapılan anlaşma sonrasında işletmeciliğini alan Erege Metal tarafından tekrar çalıştırılmaya başlandı.

Sivas’ta 1998 yılının Nisan ayında Özelleştirme İdaresi tarafından fabrika ’Siv-Yat’ adlı yatırımcılar adlı guruba satılmış, özelleştikten sonra fabrika çalıştırılmamış ve en büyük hisse sahibi olan Selehattin Rüstemoğlu da hisselerin tamamına yakını alınmıştı. Fabrikanın çalıştırılmayıp, borçlarını ödememesi üzerine de geçtiğimiz yıllar TMSF fabrikaya el koymuştu. Ardından Erege Metal ile Selehattin Rüstemoğlu’nun anlaşmaya vardığı öğrenilen fabrika, ilgili yerlere borçlarını kapatıp, ’Erege Metal-Selehattin Rüstemoğlu’ ortaklığı adı altında 4 ay önce üretime tek vardiya olarak geçtiği bildirildi.

Fabrikayı basın mensuplarına gezdiren Satış ve Pazarlama Müdürü Cengiz Karabacak ile Mali ve İdari İşler Müdürü Ali Özcan, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Fabrikanın geziminden sonra açıklamalarda bulunan Satış ve Pazarlama Müdürü Karabacak, 20 yıldır demir sektöründe çalıştığını ve Sivas’a fabrikayı tekrar çalıştırmak için geldiğini belirterek, bunu başardıklarının altını çizdi. Türkiye’de çok büyük doğal felaketler harici demir sektörünün çalışacağını ve Sivas’ın da pazarda bir numara olacaklarını işaret eden Karabacak, "Bizim gururumuz, burada çalışan insanların evine mutlu gitmesinin yanında ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu fabrika çalışıyor ve ürettiği malı satmakta zorlanmıyor" dedi.

Karabacak, çalıştırılan fabrikanın yanında Sivas ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak yeni projeleri hayata geçireceklerini de kaydederek, "Çelik tel, çivi fabrikası ile Doğu ve Güneydoğu illerinin ihtiyacını karşılayacak olan oksijen üretimi yapılacak fabrikayı da kuracağız. Hammadde ve üretilen ürünlerin sevkıyatı için de çalışma yapıyoruz. 200 vagon alındı, bunlardan 14’ü, bugün Kapıkule’den giriş yaptı" diye konuştu.

Diğer taraftan fabrikanın genel durumu hakkında bilgiler veren Mali ve İdari İşler Müdürü Ali Özcan ise, tek vardiya olarak çalıştıklarını belirterek, "4 aydır üretim yapılan fabrikada 485 çalışanımız var. Bununla birlikte Karabük, İzmir, İskenderun ve Ereğli’den gelen 80 teknik personel ve taşeron firmaların çalıştırdığı 100-150 işçi ile birlikte 750 kişiyi istihdam ettik. Sivas’ta 3 bin kişi geçimini Sivas Demir Çelik’ten karşılıyor. Şu anda tam kapasite çalışmıyor. Çalıştığında bin 500 kişi istihdam edilecek. 3 vardiya sistemi denilen tam vardiyaya 1.5 ay gibi bir zamanda geçeceğiz. Tek vardiyada yıllık 220 bin ton, tam vardiyaya geçince en az 500 bin ton olacak" şeklinde konuştu.

Basın mensupları ile birlikte fabrikayı gezen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Toy ve Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ataman, 7 yıl sonra tekrar çalıştırılan fabrikanın, Sivas ve ülke ekonomisine kazandıracağı katkının çok olduğunu belirterek, her türlü konuda destek olduklarını açıkladı.

Sivas
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 11:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?