3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Ebe Parlak, telefonla doğum yaptırdı

Sivas merkeze 36 kilometre uzaklıktaki Gazi Köyü’nde, yolların kapalı olması nedeniyle telefonla doğum yaptıran 112 Hızır Acil Servisi’nde görevli ebe Zübeyde Parlak, İHA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Sivas Merkeze bağlı Gazi Köyünde ikamet eden Zeynep Tombul’un geçen Cuma akşamı doğum sancıları artınca, Sivas’tan sağlık ekibi istenmiş, yolların kapalı olması nedeniyle köye gidemeyen sağlık ekipleri, telefonla doğum yapmak üzere olan 5 kız çocuğu annesi Zeynep Tombul’a ulaşmıştı. Köylü kadınlarla telefonda konuşan Sivas 112 Hızır Acil Servisi’nde görevli ebe Zübeyde Parlak, doğumun yapılmasını sağlayarak, dünyaya bir erkek bebeği gelmesinde yardımcı olmuştu.


Doğumdan sonra ebe Zübeyde Parlak, "Vakanın olduğu gün köye gitmek için ilgili yerlerden yol durumunu öğrendik. Ancak yolların kar ile kapalı olduğunu öğrenince köye gidemedik. Bizler de telefon ile bağlantı kurduk" dedi.

İlk kez başına böyle bir doğum vakasının geldiğini söyleyen Parlak, "Bir çok doğum yaptırdım. Ancak telefonla ilk kez yaptırdım. Hastanın yanında daha önceden doğum yapan kadına tarif ettim ve doğumu yaptırdık. O anda çok heyecanlandım. Zorlandığım anlar da oldu. Ancak bunu telefondaki kadına sezdirmemem gerekirdi. Çünkü korktuğumu veya heyecanlandığımı anlarsa, benim bir şey bilemediğimi düşünüp, doğumu yaptıramazdım" diye konuştu.

5 kız çocuğundan sonra 6. çocuğunu telefon yardımıyla dünyaya getiren anne Zeynep Tombul ise, "Sancılarım artınca şehirden yardım istedik. Ancak yollar kapalı olduğundan yardım gelemedi. Biz de telefon aracılığıyla doğumumuzu yaptık. Allah da bize doğurmak nasip etti" şeklinde konuştu.

5 kız çocuğundan sonra erkek babası olan Süleyman Tombul ise çocuğun adını henüz koymadıklarını belirterek, "Doğum günü fırtına vardı ve yollar kapalıydı. Ne biz gidebildik, ne de yardım geldi. Sağlıkçılarla telefonda görüşülüp doğum yaptırıldı. Ben çok heyecanlanmıştım" dedi.

Sivas merkeze bağlı en çok nüfusa sahip köy olduklarını ve 180 hanelik köyde sağlık evinin olduğunu ancak görevlinin olmadığını söyleyen köy muhtarı Cengiz Çekiç ise, yetkililerden bir ebe ile birlikte sağlık ocağı isteği olduğunu belirterek, "Ben bu yaşıma kadar ilk kez telefonda doğum yapıldığını gördüm. Her yıl kar yağdığında köyümüzün yolu kapanır ancak 2 gün sonra açılır. Ama bu kez öyle olmadı. Hastamızın doğum günü kar yağdı. Merkeze bağlı en kalabalık köy olan Gazi Köyü’ne bir ebe ile birlikte bir de sağlık ocağı istiyoruz. Çünkü buraya açılacak olan sağlık ocağı, hem köyümüze hem de yakın köylere bu durumlarda hizmet verebilir" diye konuştu.

SİVAS (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 13:07:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?