3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Kangal'a sahip çıkalım

Patentini aldık, yurtdışına çıkarılmasını yasakladık. Fakat bütün bunlar Kangal’ı korumaya yetmiyor. Kangal sevenler ve yetiştiriciler, Kültür Bakanlığı’nın Kangal köpeğinin tanıtımı için çaba sarf etmesini, Kangal’ın yurtdışına çıkışının serbest bırakılmasını istiyor.

Türkiye’nin kendine has güzelliklerinden birisidir Kangal köpekleri. Bozkırın bu sevimli ve cesur hayvanları, başta çobanlar olmak üzere, pek çok köylünün en değerli varlığıydı yakın zamana kadar.

Fakat özellikle son 10 yıldır Kangal köpeğine artan ilgi, onları yavaş yavaş kent merkezlerine hatta başka ülkelere taşımaya başladı. Bir zamanlar koyunların peşinde özgürce koşan Kangallar artık villa ya da fabrika bahçelerini bekler oldu.

Hem vahşi hayvanlara karşı sergilediği cesaretli duruşu hem de çocuklara ve kadınlara karşı uysal tavırları nedeniyle yurtdışında da büyük ilgi gören Kangal köpekleri, yasal ya da kaçak yollardan yurtdışına da çıkmaya başladı.

Yaşanan bu gelişmeler, popülaritesi artan her şeyde olduğu gibi Kangallar ve Kangal severler için de çeşitli olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Özellikle bir Kangal sahibi olmak isteyen fakat bu işten pek de anlamayanlar dolandırılıyor. Hayatını Kangallara adamış biri olan Ziraat Yüksek Mühendisi Orhan Yılmaz, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

"Ben çocukluğumdan beri Kangal hayranıyım ve üniversite eğitimimin ardından neredeyse bütün hayatımı Kangallara adadım diyebilirim. Bu nedenle Tokat, Ankara, Sivas gibi pek çok kenti dolaştım. Yüzlerce Kangal köpeği sahibi ile görüştüm. Köpek almak isteyen pek çok kişi köpeğini ilk önce gelip bana gösteriyor. Bütün bu tecrübelerin sırasında gördüğüm, Kangalların yüzde 80’inin gerçek Kangal ile uzaktan yakından alakası olmadığı. İnsaflı olanlar, birkaç nesil öncesinden Kangal kırmalarını satıyor ama bazıları var ki, sadece dış görünüş olarak az biraz Kangal’a benzeyen sokak köpeklerini Kangal diye yutturuyor. Bunun önüne geçilmezse, pek çok vatandaşımız mağdur olmaya devam edecek, ayrıca gerçek Kangallar hak ettikleri değeri göremeyecekler."

tempo dergisi
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 16:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bayram akdoğan IP: 85.103.221.xxx Tarih : 14.05.2006 20:39:05
bildiğimiz gibi kangallar sadece türkiyede yetiştirilmektedir bundan dolayı kangallara sahip çıkmalıyız BİR TÜRK VATANDAŞI KANGALI KORUMALI /bayram ve fatih