18
Mayıs
2024
Cumartesi
KOYULHİSAR - SİVAS
Belediye Sayfaları

Konteynırda yaşam

Sivas’ın Koyulhisar İlçesi’nde 17 Mart’ta 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan toprak kaymasının yaşandığı mezrada sessizlik sürüyor.

Evleri toprak altında kaldıktan sonra konteynırlarda yaşamaya başlayan köylüler, hükümet yetkililerinin kendilerine verdiği ’konut’ sözünü tutmasını isterken, konutların Koyulhisar İlçesi’nde yapılmasına karar verildiği yönünde bazı söylentiler olduğunu belirten vatandaşlar, köylerinden çıkmak istemediklerini dile getirdi.

Sivas’ın Koyulhisar İlçesi’ne bağlı Sugözü Köyü Kuzulu (Ağnus) mezrasında 17 Mart 2005 tarihinde meydana gelen toprak kayması sonrası mezradaki 48 evle birlikte 21 ahır, 22 samanlık, 27 büyükbaş, 155 küçükbaş, 5 merkep, 55 arı kovanı toprak altında kalmış, 15 kişi hayatını kaybetmişti. Bölgeye gelen Sivas ve çevre illerdeki arama kurtarma ekiplerinin bir hafta süren çalışmaları, heyelanın devam etmesi ve bölgenin güvenilir olmaması nedeniyle durdurulmuştu.

Olayın üzerinden yaklaşık 1.5 ay geçmesine rağmen, bölgede toprak kaymalarının yaşandığı gözlenirken, mezranın üst kısmında oluşan göllerin patladığı, aşağıya inen suların büyük dereler açtığı, sağlam kalan ve boşaltılan 10 evle bazı ahır ve samanlıkların da yıkılmak üzere olduğu bildirildi.

KÖY SAKİNLERİNİN KONTEYNIR TEPKİSİ
Heyelanın yaşandığı bölgedeki son durumu açıklayan Sugözü Köyü 1. Azası Selim Piroğlu, 3 büyük toprak kaymasının ardından evlerin toprak altında kaldığını ve bölgenin ’heyelan bölgesi’ olarak ilan edilmesinin ardından giriş ve çıkışların yasaklandığını söyledi. Toprak kaymasının devam ettiğini kaydeden Piroğlu, "48 ev toprak altında kaldı. O günden beri akıntılar devam ediyor. Ayakta kalan ve boşaltılan 10 evle ahırlar da yıkılmak üzere" dedi. Piroğlu, toprak altında kalarak yaşamını yitiren 15 kişi için anıt mezar yapılması konusunun gündemde olmadığını belirterek, "Benim de bir yeğenim toprak altında kaldı. Şu an için buraya toplu mezar yapılması söz konusu değil. Bu konuyla ilgili olarak diğer cesetlerin sahipleriyle hiç görüşmedik" dedi.
Heyelan sonrası evsiz kalan 21 aile için bir yardım kuruluşu tarafından gönderilen 2 odalı konteynırlar köye konularak, heyelanzedeler buralara yerleştirilmişti. Yaşamlarını en az 5’er kişilik aileleriyle 2 odalı konteynırda sürdüren köylüler, burada kalınmasının zor olduğunu ifade ederek, "Bizler burada en az 5 nüfusla kalıyoruz. Kış geliyor. Yakacak ve kalacak derdimiz çok büyük. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz" dedi. Heyelan sonrası bölgeye gelerek inceleme yapan hükümet yetkililerinin, verdikleri ’ev yaptırma’ sözünü tutmalarını isteyen köy sakinleri, "Buraya gelip bizimle konuşan pek çok yetkili oldu. Hemen ev yapaklarını söylediler. Ancak Avrupa Birliği’ne (AB) girmek isteyen Türkiye’de bizleri 2 odalı konteynırda yaşatıyorlar. Bizler verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz" diye konuştu.

KONUT YERİ; KOYULHİSAR
Hükümet yetkililerinin afetzedeler için verdiği konut sözünden sonra İmar ve İskan İl Müdürlüğü ve jeoloji mühendisleri, Sugözü Köyü civarında konutlar için yer tespit çalışmalarına başlamış; alt yapı ve etüt çalışmalarından sonra köyün alt kısmında kalan Ağyazı mevkiine konutların yapılmasına karar verilmişti. Karar sonrasında tekrar yapılan incelemelerde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 1. derece deprem bölgesi olduğu için konut yapılmasından vazgeçildiği öğrenildi. Yetkililer, son olarak Kuzulu mezrasındaki vatandaşlar için konutların Koyulhisar İlçesi’nde yapılmasına karar verdi. Karara tepki gösteren köylüler, "Bizler burada kalmak istiyoruz. Köyümüzden başka yere gidersek yaşayamayız. Aldığımız 150 YTL emekli maaşı bizi orada hiç geçindirmez. Bizler burada kalmak ve evlerimizin bu yakınlarda, hayvanlarımızın, tarlalarımızın yanında olmasını istiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Kuzulu mezrasının Koyulhisar İlçesi’ne taşınacağı konusunda resmi yazı gelmediğini; ancak bu yönde bir söylentinin olduğunu kaydeden Sugözü Muhtarı Temel Korkmaz, "Heyelandan sonra devletimiz tüm yardımlarını buraya getirdi. Ancak ev sözü verdi. Evlerin yapılmaması bizleri olduğu kadar köylüyü de tedirgin etti. Bizler bir an önce konutların tamamlanmasını istiyoruz. Son günlerde mezranın Koyulhisar İlçesi’ne taşınacağı söylentisi var. Bize yazılı bir şey intikal etmedi. Ancak, bizler mezranın taşınmasını istemiyoruz. Biz bir köyüz. Hep birlikte birarada yaşamak istiyoruz. Konuyla ilgili olarak bugün kaymakamla görüştüm. O da çalışmaların devam ettiğini söyledi" dedi. Toprak altında kalanlar için toplu mezar yapılması kararının erken olduğunu sözlerine ekleyen Korkmaz, "Şu an için bölgede akıntılar devam ediyor. Ancak toplu mezar yapılması konusunda son kararı bizler yerine devletimizin vermesini istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 13:04:43
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 11:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?