Yozgat’ın, engin tarihe sahip ilçelerinden biri olan Akdağmadeni; süreli, süresiz, yazılı ve işitsel basın-yayın alanında da yerini almıştır. Özellikle son yıllarda bu gayret ve çabanın yoğunlaştığı görülmektedir. Yer altı zenginliklerinin yanı sıra, bir çok yer üstü güzellik ve özelliklere sahip olan ilçe insanı; bu değerlerini gelecek nesle aktarmayı ve daha uzaklara duyurmayı görev addederek, bu yönde de emek sarfetmektedir.
Başta eğitimci-yazar sayın İhsan KURT olmak üzre; - ki yirmiye yakın eseri yayımlandı- basın-yayınla içiçe olan bir çok hemşehrilerimizi de burada zikretmek bir görev olsa gerek. İlçemizden bir çok yazar ve basın-yayın mensubu yetişmiştir.
Akdağmadeni’nde basın-yayın faaliyetleri, 1974 yılında Seyit EROL tarafından, yayına sunulan “Yeşil Akdağ” adındaki, haftada iki gün (Pazartesi-Perşembe) yayımlanan gazete ile başlamıştır. İlk yıllarda tek sayfa olarak basılan gazetenin safya adedi, daha sonraları iki sayfaya çıkartılmıştır. 1976 yılında yapılan isim değişikliği ile, “AKDAĞMADENİ” adıyla sadece Perşembe günleri yayımlanmıştır. 1996 yılında ise, yayın hayatına son vermiştir.
Ankara’da kurulu ve faaliyette bulunan “Akdağmadeni Kalkındırma ve Tanıtma Cemiyeti”nin yayını olarak, Cemiyet Yönetim Kurulu Başkanı merhum Ali Fevzi KOÇ tarafından 1958 yılında hazırlanan “Akdağmadeni” adlı kitap, ilçeyi bugünlere taşıyan ilk eser olma özelliğini taşımaktadır.
Yine, Ankara’da kurulu ve faaliyette bulunan “Akdağmadenliler Dayanışma ve Kültür Derneği Tanıtma Albümü” adıyla 1986 yılında bir eser daha okuyuculara sunulmuştur. Ayrıca, yine Ankara’da öğrenim görmekte olan, bir grup üniversite öğrencisi tarafından 1992 yılında sahipliğini Muhterem Şahin ve Osman Özdemir’in yaptığı “Akdağmadeni’nin Sesi” adıyla bir dergi yayın hayatına başlamıştır. Ancak, maddi imkanların kısıtlılığı ve öğrencilerin mezun olup, değişik bölgelerde memuriyete atanmaları nedeniyle, 5. sayısında, yayın hayatına nokta konulmuştur.
İlçede, işitsel yayın; ülke genelinde Özel Radyo ve TV’lerin yaygınlaşmasıyla başlamıştır. 1993 yılında “Şahin FM”, 1994 yılında ise, “Akdağ FM” adıyla iki adet özel radyo kurulmuştur. Daha sonra, bu yayın organlarına şirketleşme zorunluluğu getirilmesi üzerine, Şahin FM yayın hayatına son vermiş, Akdağ FM ise, yönetim kurulu başkanlığını Rızanur Küçükkeleş’in yaptığı “Akdağ FM Radyo Yayıncılık AŞ” adıyla, halen yayın hayatını sürdürmektedir.
İlçeye bağlı Bozhüyük Köyü’nü tanıtan bir dergi yayımlanmıştır. Sayın Kazım ALTINOK tarafından yayımlanan “Bozhüyük Köyü Dergisi” adını taşıyan süreli yayında, mezkur köy her yönüyle tanıtılmıştır.
Kendisini tanıtma imkan bulan bir diğer köyümüz ise, KÖRÜK’tür. 1999 Yılında tarafımdan hazırlanıp kendi yayınım olarak okuyuculara sunulan “Dünden Bugüne Körük Köyü” adlı monografi, ilçemizin bir köyünü her yönüyle tanıtma bakımından bir özellik arzetmektedir.
Akdağmadeni; tarihi, kültürel ve sosyal açıdan en geniş tanıtımını, yine tarafımdan hazırlanıp, kendi yayınım olarak sunduğum “Geçmişten Günümüze Akdağmadeni” adlı eserde bulmuştur (2001). Bu monografide, ilçemizin bütün yerleşim birimleri ayrı ayrı ele alınarak, geniş şekilde incelenmiştir.
Akdağmadeni, son olarak da; hemşehrimiz sayın Mustafa SORMAZ tarafından hazırlanan “Yozgat’ın incisi Akdağmadeni” adlı eserde tanıtılmıştır. 2002 Yılında yayımlanan bu eserde ilçemizin tanıtımı, hem Türkçe hem de İngilizce lisanla gerçekleştirilmiştir. Bu yönüyle ilçemiz bir özelliğe daha sahip olmuştur.
Yaklaşık yedi yıldan beri gazete yayımlanamayan ilçemizde “Akdağmadeni Atmosfer “ adıyla yeni bir gazete aylık olarak yayımlanmaktadır.
Görülüyor ki, Akdağmadeni; süreli, süresiz ve işitsel medyada kendisini tanıtma ve temsil etme imkanı bulmuş, sadece görsel medyadan mahrum bırakılmıştır. Umarız ki, kısa vadede imkansız görülse de, uzun vadede ilçemizde bir TV kanalı yayın hayatına başlasın.
İlçemizi basın-yayın alanında tanıtan ve temsil eden bütün hemşehrilerimize şükran duygularımla...