24
Mayıs
2024
Cuma
AKDAĞMADENİ - YOZGAT

Akdağmadeni'nde Medya

Yozgat’ın,  engin tarihe  sahip ilçelerinden biri olan Akdağmadeni; süreli, süresiz, yazılı ve işitsel basın-yayın alanında da yerini almıştır.  Özellikle son yıllarda bu gayret ve çabanın yoğunlaştığı görülmektedir. Yer altı zenginliklerinin yanı sıra, bir çok yer üstü güzellik ve özelliklere sahip olan ilçe insanı;  bu değerlerini  gelecek nesle aktarmayı ve  daha uzaklara duyurmayı görev addederek,  bu yönde de emek sarfetmektedir.

Başta eğitimci-yazar sayın İhsan KURT olmak üzre; - ki yirmiye yakın eseri yayımlandı- basın-yayınla içiçe olan bir çok hemşehrilerimizi  de burada zikretmek bir görev olsa gerek. İlçemizden bir çok yazar ve basın-yayın mensubu yetişmiştir.

Akdağmadeni’nde basın-yayın faaliyetleri, 1974 yılında Seyit EROL tarafından,  yayına sunulan “Yeşil Akdağ” adındaki, haftada iki gün (Pazartesi-Perşembe) yayımlanan gazete ile başlamıştır. İlk yıllarda tek sayfa olarak basılan gazetenin safya adedi, daha sonraları iki sayfaya çıkartılmıştır.  1976 yılında yapılan isim değişikliği ile, “AKDAĞMADENİ”  adıyla  sadece Perşembe günleri  yayımlanmıştır. 1996 yılında ise, yayın hayatına son vermiştir.
 
Ankara’da kurulu ve faaliyette bulunan “Akdağmadeni Kalkındırma ve Tanıtma Cemiyeti”nin yayını olarak, Cemiyet Yönetim Kurulu Başkanı merhum Ali Fevzi KOÇ tarafından  1958 yılında hazırlanan “Akdağmadeni” adlı kitap, ilçeyi bugünlere taşıyan ilk eser olma özelliğini taşımaktadır.
 
Yine, Ankara’da kurulu ve faaliyette bulunan “Akdağmadenliler Dayanışma ve Kültür Derneği Tanıtma Albümü” adıyla  1986 yılında bir eser daha okuyuculara sunulmuştur. Ayrıca, yine Ankara’da öğrenim görmekte olan,  bir grup üniversite öğrencisi tarafından 1992 yılında sahipliğini Muhterem Şahin ve Osman Özdemir’in yaptığı “Akdağmadeni’nin Sesi” adıyla bir  dergi yayın hayatına başlamıştır. Ancak, maddi imkanların kısıtlılığı ve öğrencilerin mezun olup,  değişik bölgelerde memuriyete atanmaları  nedeniyle, 5. sayısında,  yayın hayatına nokta konulmuştur.
İlçede, işitsel yayın; ülke genelinde Özel Radyo ve TV’lerin yaygınlaşmasıyla başlamıştır.  1993 yılında  “Şahin FM”, 1994  yılında ise, “Akdağ FM” adıyla iki adet özel radyo kurulmuştur.  Daha  sonra,  bu yayın organlarına şirketleşme zorunluluğu getirilmesi üzerine,  Şahin FM yayın hayatına son vermiş,  Akdağ FM ise,  yönetim kurulu başkanlığını Rızanur Küçükkeleş’in yaptığı  “Akdağ  FM Radyo Yayıncılık AŞ” adıyla, halen yayın hayatını  sürdürmektedir.
 
İlçeye bağlı Bozhüyük Köyü’nü tanıtan bir dergi yayımlanmıştır.  Sayın Kazım ALTINOK tarafından yayımlanan “Bozhüyük Köyü Dergisi” adını taşıyan süreli yayında, mezkur köy her yönüyle tanıtılmıştır.
 
Kendisini tanıtma imkan bulan bir diğer köyümüz ise, KÖRÜK’tür. 1999 Yılında tarafımdan hazırlanıp kendi yayınım olarak okuyuculara sunulan “Dünden Bugüne Körük Köyü” adlı monografi, ilçemizin bir köyünü her  yönüyle tanıtma bakımından  bir özellik arzetmektedir.
 
Akdağmadeni; tarihi, kültürel ve  sosyal açıdan en geniş tanıtımını,  yine tarafımdan hazırlanıp, kendi yayınım olarak sunduğum “Geçmişten Günümüze Akdağmadeni” adlı eserde  bulmuştur (2001). Bu monografide, ilçemizin bütün  yerleşim birimleri  ayrı ayrı ele alınarak, geniş şekilde incelenmiştir.
 
Akdağmadeni, son olarak da; hemşehrimiz sayın Mustafa SORMAZ tarafından hazırlanan “Yozgat’ın incisi Akdağmadeni” adlı eserde tanıtılmıştır. 2002 Yılında yayımlanan bu eserde ilçemizin tanıtımı, hem Türkçe hem de İngilizce lisanla gerçekleştirilmiştir. Bu yönüyle ilçemiz  bir özelliğe daha sahip olmuştur.
 
Yaklaşık  yedi yıldan beri gazete yayımlanamayan ilçemizde “Akdağmadeni Atmosfer “ adıyla yeni bir gazete aylık olarak yayımlanmaktadır.
Görülüyor ki,  Akdağmadeni;  süreli, süresiz ve işitsel  medyada kendisini tanıtma ve temsil etme imkanı bulmuş, sadece görsel medyadan mahrum bırakılmıştır.  Umarız ki, kısa vadede imkansız görülse de, uzun vadede ilçemizde bir TV kanalı yayın hayatına başlasın.
 
İlçemizi basın-yayın alanında tanıtan ve temsil eden bütün  hemşehrilerimize  şükran duygularımla...
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2003 Salı 11:00:38
Güncelleme :11 Ocak 2004 Pazar 14:41:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim parali IP: 141.203.254.xxx Tarih : 19.06.2007 16:16:42
bende körük köyündenim hakki abininde dedigi gibi isterimki bu köyp herkes gidip görsün inanilmaz birsey bu benim icin ben birde avusturyadayim o kasar cok özledimki bilemezsiniz not : o köyü gördügünüz zaman sakin buraya tasinayim demeyin cünkü ben büyüdügüm zaman kendime, arkadaslarimda kendine yapacagi icinn size ormanlikda oturmak kaliyor ben ibrahim ........... avusturya viyana