23
Mayıs
2024
Perşembe
ÇANDIR - YOZGAT

Yeşil Çandır

Çandır çok eski tarihi ve dogal yapısıyla Yozgat'ın şirin bir ilçesidir.Yozgat'a 120, Kayseri'ye 100 km uzaklıkta, 1989 mayısında ilçe olmuş kendi halinde bir yerleşim merkezidir.

Çandır adı üzerine birkaç rivayet vardır.Bunlardan en güçlü ve geçerli olanı  Şahsultan hikayesidir.

Tarihi Selçuklulara dayanan ilçede daha önce hristiyanların yaşadıgı bilinmektedir.Fakat bu halkın şu an ilçe merkezinin bulundugu yerden birkaç km uzakta yaşadıkları bilinmektedir.

Bir rivayete göre Çandır Dulkadir beylerinden Şahsuvar sultan ödeminde feth edilmiş ve burada halkı isyana karşı çalınan kilise çanının durdurulmasından kaynaklandığı söylenir.Çan dur! nidalarının buraya çandır ismini verdiği söylenir.

Bir başka rivayette yine Çandır yakınlarında bulunan kilise mevkiindeki çanın seslerinin Tehliç tepesinden yankılanmış şeklinden geldiği belirtilir.

Fakat en güçlü rivayet Şah Sultan hikayesidir.Çandır adına eski Türk kaynaklarında sık rastlanmaktadır.Orta Asya kaynaklarının en güçlüsü olan Kaçkarlı Mahmut'un lügatinde Çandır kelime manası olarak karışık toplum olarak kullanılmıştır.Bazı tarihçiler Çandır adının bir türk boyuna ait oldugunu söyleselerde;bu bir çok tarihçi tarafından dogrulanmaktadır.Türk dil kurumun yayınladıgı bir eser Çandır adının kelime manasını Kaçkarlı Mahmut'un dediğine benzeterek değişik toplumların ve boyların toplandığı yer olarak tanımlar.

Şahsuvar Sultan kızı Şah Sultan Merhumeyi tedavi amaçlı olarak o merkezi Kayseride bulunan sarayından Çandır'a gönderdiği söylenir.Bazı rivayetlerden Çandır'a değilde bir başka yere giderken burada kalmışlar derler. Şah sultan o zamanlar ormanlık olan bu bölgeyi sevmiştir ve ölümünden sonra buraya defin edilmesini vasiyet eder.Sultan kısa zaman sonra vefat eder.Sultanın mezarı buraya yapılır.ve Sultan için bir türbe inşaa edilir.ayrıca birde cami ve imaret yaptırılır.Şahsuvar Sultan türbe ve imaretin hizmetinde bulunmaları için Semerkand ve Buhara'dan onlarca aileyi buaraya yerleştirir.İmaret ve türbenin etrafında hızlı bir nüfüs artışı gerçekleşir.Şahsuvar sultanın ilk getirdiği ailelere Tekkeşinler denilir.yani türbe,imaret ve camii külliyesinin bakıcıları.Türbe ve caminin deri üzerine yazılmış tapusu hala bu aileye mensup insanlarda muhafaza edilmektedir.

Tekkeşin aileleri birlikte merkezi konum kazanan bu yerleşkeye Çandır ismi verilir.Yani Semerkand,Buhara,Elbistan,Maraş,Mardin ve Kayseri gibi değişik memleketlerden gelip toplanan halkların buluştugu yer anlamında.Bu rivayet çandır adı konusunda en güçlü olanıdır.

 

 

 

M.KÜRŞAD İLBAY
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2003 Cumartesi 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 18:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.yozgatspor.net IP: 85.104.184.xxx Tarih : 2.02.2006 01:42:11
Çandırımız daha da guzellesecek ben buna ınanıyorum çandırın yetıstırdığı degerlerın artık sahıp cıkması lazım...