22
Mayıs
2024
Çarşamba
SORGUN - YOZGAT

Belediye jeotermal enerji kuyularını 25 yıllığına kiraladı

Yozgat'ın Sorgun İlçesi Belediyesi, ilçedeki jeotermal enerji kuyularını 25 yıllığına kiraladı.

Yozgat İl Genel Meclisi Özel İdare salonunda toplandı. Toplantıya, Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ve meclis üyeleri katıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmaları ve Sorgun İlçesi'nin jeotermal enerji ile ısıtılması maddelerinin görüşüldüğü toplantıda bir konuşma yapan Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Yozgat merkez, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde jeotermal eneri çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Vali Sözer, "Sarıkaya İlçesi'nde yapılan çalışmalar sonunda yeteri derecede sıcak su bulduk. Ancak burada bulunan sıcak sular şehir ısıtması için elverişli olmadığı için burada termal alanlarda çalışma yapılacak. Bu konuda da bir çok müteşebbis ilçemizde araştırma yapmaktadır. Bizim amacımız, Sarıkaya'yı termal turizm merkezi haline getirmektir. Burada bulunan sular yeterlidir" dedi.

Sorgun İlçesi'nde açılan kuyulardan 80-85 derecede sıcak sular bulunduğunu ve bu suların şehir ısıtmasında kullanılabileceğini ifade eden Vali Sözer, "Meclisimiz alacağı karar ile Sorgun İlçemiz'de açılan jeotermal enerji kuyularını Sorgun Belediyesi'ne kiralayacaktır. Belediyemiz de, kuracağı şirket aracılığıyla ilk etapta bin 500, daha sonraki dönemlerde ise 7 bin 500 konutu ısıtacak şekilde projeler hazırlayacaktır" dedi.

Yapılan toplantı sonunda Sorgun'da açılan jeotermal enerji kuyuları 25 yıllığında yüzde 10 özel idare payı olmak üzere Sorgun Belediyesi'ne kiraya verildi. Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ilçelerinde ilk etapta bin 500 konutu jeotermal enerji ile ısıtmak içen çalışma başlattıklarını belirterek, "Açılacak kuyulardan elde edilecek enerjiye göre ısıtılacak konut sayımız artacak. Hedefimiz 7 bin 500 konut ısıtmaktır" diye konuştu.

Jeotermal enerji kuyularını 25 yıllığına belediye olarak kiraladıklarını ifade eden Şimşek, "Belediyemiz sadece çıkarılan suyun ısısını kullanacak. Su yine Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olacak. Biz de ısınmadan elde ettiğimiz gelirin bin 500 konutta yüzde 10'nu 2 bin 500 konutta yüzde 9'unu, 7 bin 500 konutta ise yüzde 7'sini özel idareye vereceğiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2005 Cuma 16:23:29
Güncelleme :8 Temmuz 2005 Cuma 16:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?