24
Mayıs
2024
Cuma
GÜMÜŞHACIKÖY - AMASYA

Demir: Taşın altına elimizi değil vücudumuzu koyduk

Amasya Pancar Ekicileri kooperatif başkanı Mahmut Demir, Gökhöyük Tarım İşletmesinin özelleştirilmesi durumunda, Amasyalı çiftçiler adına talip olacaklarını ve buranın dış sermayece işletilmesine imkanları dahilinde izin vermeyeceklerini söyledi.

Amasya pancar Ekiciler kooperatifi tarafından taşlık arazilerin taşlardan kurtulması ve toprakların tarıma elverişli hale getirilmesi için alınacak taş toplama makinesinin tanıtımı için Göynücek’te çiftçilerle bir araya gelen Amasya Pancar Ekicileri Kooperatif başkanı Mahmut Demir, Ülke toprağımız tarıma elverişli bir toprak olduğundan, dış sermayelerin gözü ülke topraklarımızda. Biz ülke topraklarımızın değerini biliyor ve koruyoruz. Bunun için çiftçilerimizin yarınlarına daha güvenle bakmasını sağlamak için taş kaplı ve tarıma elverişli olmayan topraklarımızın da değerini artırmak için gerekenleri yapıyoruz. dedi.

TİGEM Amasya çiftçisinin olacak

Amasya Pancar Ekiciler kooperatifi başkanı Mahmut Demir, Ülkenin gündeminde olan Amasya Gökhöyük tarım İşletmesinin özelleştirileceğinin haberini aldık. Tigem’e Amasya çitçilerinin adına talip oluyoruz. Burayı dış sermayeye vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Buranın özelleştirilmesinde hazırlanacak şartname bölge insanının elinde kalması ve bu insanların kendi toprakları içinde rahat etmelerini sağlayacak bir şekilde olması gerekir. Dışa değil, içe bağlı bir şartname olmalıdır. Biz burada Türkiye Cumhuriyetinin bayrağının dışında bayrak dalgalanmasına izin vermeyeceğiz. Bugün çiftçinin ürününün para etmediği dönemleri yaşıyoruz. Çünkü çiftçimiz ürün hakkında bilgilendirilmiyor. Dün Amasya Çiftçisin soğanını, bugün Adana çiftçisi domatesini çöpe döktü. Yarın hangi bölge hangi ürününü çöpe dökecek belli değil. Belli olan dış ülkeler bu ülkenin toprağında gözünün olmasının işaretidir. Çünkü bize tohum üretme hakkını vermiyorlar. Biz Gökhöyük tarım İşletmesinin Amasya ve bölge çiftçisi adına sahibi olduğumuz zaman tohumu da üreteceğiz. Çiftçinin geleceğinin garantisi olacağız. dedi.

Elimizi değil, vücudumuzu koyarız

Bölge çiftçisinin pancar ekibinde uygulanan kota durumu hakkında çiftçinin mağdur duruma düştüğünü ve bu mağduriyetin ne kadar devam edeceğinin sorularına karşılık, Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Mahmut Demir, "Kota uygulaması pancar ekicisini zor duruma düşürmüştür. Bunun için yasal yollara başvurarak hakkımızı hukuksal çerçeve içinde arıyoruz. Kota uygulamasından doğan C sınıfı şekeri A sınıfı dahilinde sattığım için Meclis KİT komisyonunda ifade verdim. Bakın 12,5 trilyonluk şekeri 60 trilyona sattığım için suçlandım. Oysaki pahalı bir ürünü ucuza satarak karşı tarafın menfaatine değil, işletmeciliğini üstlendiğimiz ve 100 bini aşkın ortağı bulanan bir şirketi kara geçirecek ve çiftçinin hakkını koruduğum için suçlandım ve ifadem alındı. Çitçinin hakkını koruduğum için ifade veririm. Sorunlarla mücadelemi taşın altına elimi koyarak değil, gerekirse vücudumu koyarım". dedi.

Mükerrem Uzun-Kenthaber/Gümüşhacıköy
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 10:25:15
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 10:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?