23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜMÜŞHACIKÖY - AMASYA

Göl: Çiftçiler AB konusunda bilgilendirilmeli

Gümüşhacıköy Pancar Bölge Müdürü Mehmet Göl, son günlerde “kota” sebebiyle pancar ekicilerinin bir çok sıkıntı yaşadığını belirterek, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde neler yaşanacağı konusunda çiftçilerin aydınlatılması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Göl açıklamasına şöyle devam etti: “Türkiye son yıllarda, pamuk, buğday ithal eder duruma gelmiştir. Tarımla uğraşan nüfusumuz Avrupa’ya göre hala yüksek oranda seyretmektedir. Avrupada 350 milyon nüfusun 10 milyonu tarımla uğraşıyor. Türkiyede 70 milyon nüfusun 10 milyonu tarımla uğraşıyor. Bu oran nüfusun %15 i olmasına rağmen üretimin %2 sine karşılık geliyor. Yani tarımda değerlendirilemeyen yoğun, dinamik ve genç bir nüfusu boşu boşuna tutmuş oluyoruz. Son 20 yılda ülkemizde, tarımsal istihdam oranları %60 dan düşmüş. Fakat sanayide istihdam oranı % 17 den %18’e yükselmiştir. Türkiyenin temel sorunuda bu noktada başlıyor. Sürekli artan işsizlik oranı. Tarım ülkemizde işsizliğin gizlendiği yerdir. Ülkemizde bir tarafdan tarımla uğraşan nüfus azaltılmaya çalışılırken diğer yandan büyük tarım işletmelerinin de oluşturulması gerekmektedir."

Türkiye ortalamasının işletme başına 59 dekar arazi 5 parça tarladan oluştuğunu belirten Göl, "Bu oranlar ideal olmayan, verimsiz ve gizli işsizliğide yaratan işletme büyüklükleri anlamına geliyor. Avrupa tarımda bu sorunlarını 150 yıl önce halletmiş, ideal büyüklükte, rantabl, rekabet edebilir işletmelere dönüşmüştür .Karın tokluğuna çalışan küçük çiftçiyi, Türkiyede siyasi otoriteler yaratmıştır. Küçük çiftçi sorun değil mevcut sistemin bir ürünü, sonucudur .Geleneksel tarım teknikleriyle üretim yapan bu işletmelerin temel felsefesi, risk faktörlerini devletin sırtında tutmaktır" dedi.

Tarımsal üretimin dünyada ve Türkiye’de genel anlamda büyük bir sorun yaşadığını söyleyen Bölge Müdür Göl, "Nedeni kontrolsüz üretim yapılıyor olması. Evrensel kaynakların kota fazlası üretimlerle tüketilmemesi için sınırlandırmaya gidilmelidir. Türkiye tüketilemeyen ve pazarlanamayan 100 binlerce ton soğanın dökülmesine, binlerce ton tütünün yakılmasına, yıllarca müdahele etmeden seyirci kaldı. Ekonomik aklı inkar edemeyiz. Ekonominin iki temel ilkesi olan arz ve talep dengelerine göre üretim yapmalıyız” diye belirtti.

Mükerrem UZUN - Kenthaber - Gümüşhacıköy
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 12:26:17
Güncelleme :31 Mart 2005 Perşembe 10:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?