19
Mayıs
2024
Pazar
ARTVİN

ARTVİN TARİHİNİN PEŞİNDE BİR MÜZE DOLUSU EŞYA

Köy köy dolaşarak Artvin’le ilgili objeler toplayan emekli öğretmen Zeki Şarkoğlu, İstanbul’da açılan 184 eserlik bir serginin mimarı.

Hititlerden İskitlere, İlhanlılardan Osmanlı’ya kadar üzerinde yüzyıllar boyu farklı kültürleri barındıran Artvin’in geçmişiyle ilgili objeler Miniaturk’te sergileniyor. Bu serginin mimarı ise, yıllarca Artvin’le ilgili objeler toplayan 75 yaşındaki emekli öğretmen Zeki Şarkoğlu.

Çoruh’a vurgu
Şarkoğlu sergiyi oluşturan 184 yöresel eser ve eşyayı, yaklaşık 300 köy ve 7 ilçeyi dolaşarak toplamış. 

“Gem Vurulunca Durgun Akan Çoruh’tan Haliç’e Esintiler” ismiyle 3 gün önce Miniaturk’te açılan sergide, 27 ayrı baraj inşaatıyla artık durgun akan Çoruh’a da dikkat çekiliyor. 

Artvin kültürünü araştırmak, köklerin izlerini sürmek için yola çıktığını, ancak imkânları elvermeyince köy köy dolaşarak yöresel tarihi eşyaları toplamaya başladığını anlatan Şarkoğlu, şöyle konuştu: 

“Memleketim bir kültür hazinesi. Bugüne dek hiçbir kazı yapılmamış. Tarihin izlerini, halen varolan kilise, cami, medrese gibi tarihi eserlerin dışında göremiyoruz. Artvin’in bir müzesi olmalı.

‘Kafayı üşüttü dediler’
Beni görenler, ‘Vah vah zavallı iyi öğretmendi, iyi adam yetiştirdi ama kafayı üşütmüş, eskileri topluyor’ diye arkamdan konuştu. Tüm emekli paramı harcadım ama tek istediğim memleketimin tarihini, kültürünü tanıtmak, turizmi desteklemek. Bu nedenle sergiyi İstanbul’da açtım ve İstanbul’da bir Artvin Evi kurulsa bağışlayacağım.” 

Müzedeki birçok objenin ilginç öyküsü var. Biçilen otların toplanmasında kullanılan demir dirgeni, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda silah (süngü) olarak kullanılmış.

İlginç aletler...
Hayvan derisinden yapılmış ‘çarık’ın yanında, kamyon tekerlerinden soyulup çivilerle çakılmış, 1940’larda kullanılan lastik ayakkabı bulunuyor. Tığ makinesi, şal tezgâhı, el değirmeni, süt makinesi, tahıl küreği, çamaşır dövme küreği, ağaçtan yapılmış kapı zili ‘zırza’ ve kav çakmağı sergide yer alan objelerden sadece birkaçı...

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 15:12:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?